Én omkommet etter snøskredet i Longyearbyen

En mann i 40-årene er omkommet, og to barn er alvorlig skadet etter skredet i Longyearbyen. Hele Nybyen er evakuert på grunn av ny rasfare.

Et stort antall redningsmannskaper og frivillige deltar i redningsarbeidet.

I alt ble ti personer, fire barn og seks voksne, bragt til sykehuset i Longyearbyen med skader, opplyser Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) til Aftenposten i 16.20-tiden.

— Én mann er bekreftet omkommet, og to barn er alvorlig skadet, sier kommunikasjonsrådgiver Per Christian Johansen ved UNN.

Fem personer behandles for lettere skader.

Tre av de skadede, deriblant de to barna, ble lørdag kveld fløyet til Universitetssykehuset i Tromsø. Ett av barna var da kritisk skadet.

Rundt 100 personer deltok i redningsarbeidet etter skredet som gikk fra fjellet Sukkertoppen ved 11-tiden lørdag.

Les også:

Les også

Redningsmannskapene gravde frem Anne (44) fra hennes eget kjøkken

NYG107571-Odi6y_nJSn.jpg

Mange hus evakuert

Mange hus i Longyearbyen er evakuert på grunn av snøskredfare, opplyser Sysselmannen på Svalbard på sine nettsider.

Hele Nybyen i Longyearbyen er evakuert, i tillegg til det gamle sykehuset og husrekka som ligger i fjellsiden der raset gikk, opplyser Sysselmannen.

Fler enn 100 beboere er berørt av evakueringen.

Alle tilgjengelige mannskaper fra nødetatene deltok i redningsarbeidet sammen med et stort antall frivillige.

Tidligere i dag sa Sysselmannen at én person ikke var gjort rede for. Ved 14.40-tiden opplyste Sysselmannen at man ikke har mottatt meldinger om savnede personer etter raset.

Lokalstyreleder Arild Olsen i Sysselmannens krisestab opplyser at det er godt vær i ulykkesområdet, etter at Longyearbyen det siste døgnet har vært rammet av sterk storm.

Les også:

Les også

Måtte klatre ut vinduet for å komme seg i sikkerhet: «Det sto et hus helt inntil vårt. Det har aldri stått der før.»

Redningsmannskaper i arbeid ved et av de ødelagte bolighusene.

– Det har gått et stort skred i Longyearbyen og flere hus er tatt, men vi vet ikke hvor mange ennå. Alt tilgjengelig mannskap er på stedet og jobber for å få oversikt, og vi ber om forståelse for at vi ikke har full oversikt ennå, fortalte Kjerstin Askholt, sysselmann på Svalbard til Aftenposten lørdag formiddag.

— Vi jobber på stedet og folk blir kjørt på sykehuset, sa sysselmannsførstebetjent Irene Sætermoen til Svalbardposten klokka 11.30.

Sykehuset i Longyearbyen ba om forsterkninger fra Universitetssykehuset i Nord-Norge. Fly med to legeteam er sendt opp, skriver Svalbardposten.

Sysselmann Askholt opplyser til Svalbardposten at det skal være ti hus som er tatt av skredet.

Ber om hjelp til å grave etter savnede

Lokalstyret i Longyearbyen ber frivillige om hjelp til å grave.

- Ta med spade, skriver de på sine nettsider.

— Flere hus er flyttet av grunnmuren, i tillegg til knusningsskader, sier Arild Olsen som leder Longyearbyen lokalstyre og er byens ordfører.

Redningsmannskaper og frivillige graver etter savnede med gravemaskin og spader.

Arild Olsen sitter selv i Sysselmannens krisestab, og fortalte at det pågikk et omfattende arbeid med å finne ut om noen var savnet.

— Flere er hentet ut av de rastatte husene, og vi kartlegger nå hvem som har reist sørover på juleferie og hvem som skal være hjemme, sa han til Aftenposten.

Det ble åpnet et pårørendesenter i ungdomsklubben i Longyearbyen.

— Alle her kjenner alle, og alle er berørte av det som har skjedd, sier lokalstyrelederen.

- Ingen oversikt

Svalbardpostens journalist Christopher Engås, som var på stedet, fortalte til egen avis at beboere på stedet gråt og var svært preget av situasjonen.