Norge

Tiltale: De filmet voldtekten av sine egne babyer

Tre menn og to kvinner står mandag tiltalt for en serie grove overgrep mot babyer og småbarn. Flere andre politidistrikter etterforsker saker som knyttes til et pedofilt nettverk i Norge.

 • Frode Sætran

Klikk på grafikken for mer informasjon om de tiltalte.

Over nesten tre måneder skal Drammen tingrett behandle det som er en av de groveste overgrepssakene i Norge i nyere tid. Tiltalen er omfattende og beskriver blant at tiltalte har voldtatt egne barn, filmet det og etterpå distribuert filmen.

Samtidig legger EUs flernasjonale politiorganisasjon frem en rapport som advarer om pedofile som misbruker barn på bestilling over nettet.

Etterforsker nettverk

De fem tiltalte er en 32 år gammel mann fra Drammen, en 23 år gammel kvinne fra Kongsberg, en 27 år gammel mann fra Oslo, en 34 år gammel mann fra Solør i Hedmark og en 43 år gammel kvinne fra Ringerike.

Da politiet gikk til aksjon mot de tiltalte, beslagla de datamaskiner, minnepenner og harddisker som inneholdt verdifull informasjon. Materialet har gitt politiet flere nye spor. Mye av materialet er oversendt til andre politidistrikter rundt i Norge. Aftenposten får opplyst at det så langt er rundt ti saker som etterforskes forskjellige steder i landet, knyttet til nettverket.

Bestiller overgrep «live»

Nylig la Europol, EUs flernasjonale politiorganisasjon, frem en rapport som viser at pedofile overgripere blir stadig mer utspekulerte, og om mulig enda mer kyniske. Europol advarer om at det ikke lenger er uvanlig at barn blir utsatt for overgrep på bestilling fra folk som sitter bak dataskjermene sine.

Mot betaling får de anonyme kjøperne skreddersydde overgrep overført direkte på skjermen, der den anonyme kjøperen selv kan styre barnets skjebne.

Ny datateknologi og nettområder som Darknet reduserer risikoen for overgriperne for å bli avslørt. Nye betalingsmidler som nettets egen valuta, bitcoin, lar seg vanskelig etterspore.

Fikk hjelp av Google og Microsoft

Men Europol har fått bistand fra en rekke selskaper som blant annet Google, Microsoft, Visa, Eurocard og flere institusjoner.

— Samarbeidet har ført til at vi har vært i stand til å avdekke verdifull informasjon om disse hårreisende forbrytelsene, sier Wil van Gemert, operasjonsoffiser i Europol.

Straffesaken som Drammen tingrett nå begynner på inneholder elementer som er i tråd med det Europol nå advarer om.

Under ett av de mange tiltalepunktene, der en av de tiltalte skal ha sendt en film med grove overgrep mot små barn til en av de andre tiltalte, finnes dette sitatet som er hentet fra en samtale mellom de to: «Dette er skikkelig (...) så nå må jeg få noe skikkelig tilbake.»

Rettssaken i Drammen

«Tror vi må få en liten unge sammen å kose med hver dag jeg», skrev den tiltalte 34-åringen fra Solør i Hedmark til den 43 år gamle kvinnen fra Hønefoss. Hun hadde allerede to barn på det tidspunktet, som da var 10 og 13 år gamle. Begge to er blitt filmet i seksualiserte stillinger. Etterpå har moren distribuert filmene og bildene til flere andre.

De andre tre tiltalte, kvinnen fra Kongsberg (23), mannen fra Oslo (27) og mannen fra Drammen (32), er blant annet tiltalt for å ha voldtatt kvinnens to måneder gamle baby. Datteren hennes er ifølge tiltalen blitt utsatt for en rekke overgrep med morens godkjennelse og også med hennes aktive deltagelse. Hun skal også ha misbrukt datteren alene, filmet overgrepet og sendt opptaket til andre.

Erkjenner voldtekt

Den 32 år gamle mannen har allerede erkjent straffansvar for å ha voldtatt sin egen sønn. Gutten var to måneder gammel. Voldtekten ble filmet og sendt til den 34 år gamle tiltalte.

Tiltalen beskriver en rekke grove overgrep mot de tiltaltes egne barn og flere andre. I tillegg skal bilder og filmer ha blitt distribuert til andre voksne både i Norge og utlandet, i tillegg til at overgrepsmaterialet sannsynligvis er blitt brukt som middel til å komme i seksuell kontakt med andre mindreårige.

Gjenganger avslørt

Saken sprakk da den 34 år gamle mannen fra Solør i Hedmark ble avslørt av politiet på Romerike for å ha opptrådt på en chatteside på internett. Han var på det tidspunktet allerede kjent av politiet. Han hadde sonet ferdig en dom som ble avsagt i mars 2009, der han ble dømt for seksuelt overgrep mot en mindreårig jente og for distribusjon og salg av overgrepsfilmer og bilder. Han ble også dømt for krenkende seksuell adferd mot mindreårige på nettet.

Flere av bildene og filmene han solgte og distribuerte gratis på nettet, viste barn som er lett gjenkjennelige og som blir utsatt for grove overgrep. Dommen slår fast at barna dermed blir utsatt for krenkelser igjen og igjen.

Statsadvokat Kristin Røhne har tatt forbehold om at hun vil påstå at alle de tre mennene dømmes til forvaring. Det gjelder ikke de to tiltalte kvinnene.

Internasjonalt samarbeid

Mens Europol var i ferd med å avslutte arbeidet med rapporten de nå har lagt frem, ble de kontaktet av amerikanske myndigheter om et overgrep som ble distribuert online.

Det viste seg å være en rumensk mann som la ut et overgrep mot sin to år gamle datter. Europol startet umiddelbart en etterforskning og involverte samtidig politiet i Romania. Sist tirsdag slo rumensk politi til på mannens bopel og pågrep ham. Under ransakingen i mannens hjem fant politiet opptakene han hadde publisert.

 1. Les også

  Mitt helvete begynte den dagen jeg ble voldtatt av mamma

Les mer om

 1. Vold mot barn

Vold mot barn

 1. NORGE

  Ny studie: 1 av 20 barn utsettes for alvorlig vold i hjemmet

 2. NORGE

  Brudd på hodeskallen og brudd. For første gang er alvorlige voldssaker mot små barn gjennomgått systematisk.

 3. NORGE

  Veterinærer kan være de første som oppdager vold i familier. Nå trekkes de inn i det forebyggende arbeidet.

 4. DEBATT

  Store kompetanseløft i institusjonsbarnevernet | Haakon Cederkvist

 5. NORGE

  Sakkyndig i Martine-saken: – Hun ville ha reagert med smerte

 6. NORGE

  Moren til Martine (1) om tapet av datteren: – Det er et mareritt jeg aldri kommer ut av