Norge

30-åring fengslet i 14 år gammel drapsgåte

I 14 år har drapet på Egil Tostrup Bråten (23) vært uløst. Nå er to menn siktet og fengslet i saken.

Forsvarer Vegard Aaløkken under fengslingsmøte i Oslo tinghus for en 30 år gammel mann som er siktet for drapet på Egil Tostrup Bråten i Oslo sentrum for 14 år siden.
  • NTB

En 30 år gammel mann ble lørdag varetektsfengslet i fire uker. En medsiktet 32-åring ble fengslet fredag.

– Min klient samtykker til fengslingen i fire uker, men erkjenner ikke straffskyld, sier 30-åringens forsvarer Vegard Aaløkken til NTB.

30-åringen har så langt ikke latt seg avhøre av politiet.

– Han vil stille i avhør i løpet av neste uke, sier Aaløkken.

Fengslingsmøtet lørdag gikk for lukkede dører. Kjennelsen fra Oslo tingrett lød på fire ukers fengsling med brev- og besøksforbud i hele perioden.

– Dette fikk politiet medhold i. Siktede valgte å ikke forklare seg i rettsmøtet, men han aksepterte fengslingen. Hvorfor han er siktet, er for tidlig å si, sier politiadvokat Andreas Strand.

Ingen erkjenner straffskyld

En av teoriene er at Bråten ble drept under et ransforsøk utenfor bygården der han bodde, men Strand ville foreløpig ikke si noe om hva som har ledet til pågripelsen.

– Nå skal vi få avhørt den siktede, og så legge løpet etter det, sier politiadvokaten.

To menn i 30-årene ble denne uken pågrepet for drapet på Egil Tostrup Bråten i Oslo for 14 år siden.

Ingen av de to har så langt erkjent straffskyld i saken, men 32-åringen har ifølge politiet «knyttet seg til drapshandlingen». Han samtykket fredag til fengsling og møtte derfor ikke i retten.

Bar på en hemmelighet

Drapet på 23 år gamle Egil Tostrup Bråten fra Våler i Hedmark har vært blant de mest omtalte uløste drapssakene i Norge, skriver VG.

Saken har blitt gjenopptatt av politi og mediene flere ganger, uten at noen har meldt seg.

32-åringen, som bodde med kone og datter i en leilighet på Ammerud i Oslo, la kortene på bordet ett døgn etter at han ble pågrepet. Da fortalte småbarnsfaren en helt annen historie enn tidligere, og erkjente at han var til stede da Bråten ble knivstukket.

Politiinspektør Grete Lien Metlid sa torsdag at det har vært krevende for den siktede.

– Han har gitt uttrykk for sympati med de pårørende og sagt at det har vært vanskelig for ham å bære på dette i 14 år, sa hun.

Idrettstalent

Ifølge VG ble den fengslede 30-åringen sett som på som ett av de største idrettstalentene innen sin idrettsgren da han var i tolvårsalderen, før han senere havnet i et kriminelt miljø. I likhet med den første pågrepne i saken, ble han dømt for barneran og vold i ungdommen.

I 13 år har han levd et normalt liv uten å bli tatt for ny kriminalitet. Han tok opp igjen idrettskarrieren, deltok i NM og drømte om å konkurrere i OL for Norge.

– Jeg husker at han var veldig god da han var liten. Han var et kjempetalent, men sluttet tidlig, forteller en tidligere OL-deltaker til VG.

Politiadvokat Andreas Strand under fengslingsmøte i Oslo Tinghus for en 30 år gammel mann som er siktet for drapet på Egil Tostrup Bråten i Oslo sentrum for 14 år siden.

De siste sju årene har den drapssiktede 30-åringen arbeidet som hjemmehjelp. For tre år siden begynte han å studere medisin.

– Han er en helt vanlig gutt. Han er overhodet ikke typen til å gjøre noe sånt. Jeg har null tro på at dette er sant. Hvis han hadde gjort noe sånt i ungdommen, så ville han fortalt det til meg, forteller en nær venn av 30-åringen til avisen.