Norge

Her får elevene bruke VR-briller i timen

På Groruddalen skole i Oslo bruker elevene spesielle briller som gjør at de noen ganger glemmer hvor de er.

  • Fredrik Saltbones
  • Aftenposten Junior

Denne saken er hentet fra Aftenposten Junior – Norges eneste avis for barn og unge.

– Når jeg har på meg VR-brillene, glemmer jeg nesten at jeg egentlig sitter i klasserommet, sier Kewyan (13).

Han og resten av elevene i 9. klasse på Groruddalen skole har norsk da Aftenposten Junior kommer på besøk. Elevene skal øve på å forbedre ordforrådet sitt.

For å gjøre det skal de bruke en teknologi som heter Virtual Reality (VR). Med VR-briller sitter elevene i klasserommet og ser en helt annen virkelighet rundt seg.

Elevene bruker sine egne mobiltelefoner og legger mobilen oppi VR-brillene. De som ikke har egen mobil, får låne av en medelev.

Kan "reise" hvor de vil

I timen ”reiser” elevene blant annet til Eiffeltårnet i Paris i Frankrike ved hjelp av mobilappen Google Street View. Elevene skriver inn hvor de skal på sin egen mobiltelefon, legger mobilen oppi VR-brillene og tar dem på seg. Da kan de se seg rundt som om de faktisk sto på det stedet de valgte.

– Når vi bruker VR-brillene, får vi sett ting vi aldri har sett før, sier Thanusiya (13).

Kewyan og Veronica bruker VR-brillene for å "besøke" kjente steder i verden. Oppgaven er å beskrive det de ser.

Oppgaven i norsktimen er å beskrive det de ser med VR-brillene med ord de sjelden bruker. De får ikke lov til å bruke ord som for eksempel: stort, bra, veldig, litt, kult, fint eller stygt. På denne måten vil lærer Adrian Talleraas at elevene skal få bedre ordforråd.

Beskriver det de ser

– Wow! Hvorfor kan jeg ikke få lov til å si at det er fint? Det er jo fint, sier Veronica (13) mens hun ser utover den verdensberømte dalen Grand Canyon i USA med VR-brillene.

– Du kan si at det er vakkert, foreslår Tobias (13) som sitter ved siden av. Han noterer det Veronica beskriver.

– Ja, det er greit å si vakkert, svarer læreren.

– De har det gøy

Lærer Adrian Talleraas er én av de første lærerne i Norge som har begynt å bruke VR-briller i undervisningen. Talleraas lar elevene bruke brillene når de har norsk, samfunnsfag og engelsk.

– Jeg prøver hele tiden å finne nye måter å motivere elevene på. Samtidig tror jeg at VR-briller kan gjøre at elevene lærer på en ny måte, forteller Talleraas til Aftenposten Junior.

– Men er ikke dette veldig dyrt?

– Jeg har betalt 25 kroner for hver av VR-brillene. Men dette er jo billige briller. Bedre briller koster mye mer.

Visste du? Da Carlsen vant sjakk-VM, ble kampene filmet med 360-graderskameraer. Med VR-briller, kunne man derfor få følelsen av at man selv satt ved sjakkbrettet.

VR-briller koster fra 25 til 8500 kroner. På Groruddalen skole har læreren kjøpt inn Google Cardboard – den billigste varianten som finnes.
  • Vil du lese mer om VR-briller? Klikk her.

Les mer om

  1. Teknologi
  2. Virtual Reality
  3. VR-briller
  4. Skole
  5. Lærere