Norge

- Jeg ville gjøre det litt enklere for dagens unge å motstå kroppspresset

Si;D-innlegget om intimbarbering har skapt stort engasjement. Synd at mange unge føler at de må endre på kroppen sin, mener lege.

Kjønnshår har blitt et tabu for mange, mener forfatteren bak debattinnlegget om intimbarbering.

 • Caroline Enge

— Jeg ville skrive om noe jeg mener er et tabu, for å gjøre det litt enklere for dagens unge jenter å motstå kroppspresset, sier 21-åringen som skrev Si;D-innlegget «Herved slutter jeg å barbere meg nedentil».

Saken vekker sterkt engasjement, og har blitt hyppig delt i sosiale medier.

Hun skriver at hun synes «det er trist at vi jenter bruker så mye tid, penger og energi på å fjerne noe alle har», nemlig kroppshår.

Påvirkes av reklame

— Jeg vil tro dette er noe mange kan kjenne seg igjen i. Vi ser en tendens i våre ungdomsundersøkelser til at flere oppgir at de sliter med krav til kropp og utseende. At unge jenter tar ordet og står opp mot presset de opplever er kjempeflott, sier Silje Hartberg, ungdomsforsker ved NOVA.

Hun mener reklame for hårfjerning skaper et bilde av hva man må gjøre for å fremstå som attraktiv.

— Intimbarbering er jo ikke akkurat noe nytt. Presset kommer nok fra flere kanter, men det er klart man fanger opp alle reklamene om ulike typer voksing og barbering av ulike steder på kroppen, sier Hartberg.

— Hår oppfattes som ekkelt

Lege Wasim Zahid, også kjent som «Twitterlegen», synes det er synd at så mange unge føler at de må endre på kroppen sin for å følge trenden.

— Det var flott at en ung jente sa så klart i fra, sier Zahid, som er blant de mange somhar delt innlegget på Twitter.

Han tror moteindustriens fremstilling av perfekte kropper som hårfrie er med på å påvirkeunge menneskers oppfatning av hva som er fint.

— Kroppen er nydelig og flott som den er, og kjønnshår er en del av dette fantastiske maskineriet. Det er trist at vi har kommet dit hen at det oppfattes som ekkelt, sier Zahid.

Lett å kjenne seg igjen

— Jeg håper at innlegget kan være med på å bryte ned et tabu. Jeg ville vise at det er greit å tenke annerledes, og ta selvstendige valg. At ikke «alle andre» gjør det likevel, sier den unge kvinnen som vil fortsette å være anonym, ettersom temaet for innlegget er såpass intimt.

Hun forteller at tilbakemeldingene fra de få som vet at hun har skrevet teksten er svært positive.

Hun tror innlegget har blitt så populært fordi mange kjenner seg igjen i det hun skriver.

— En venninne sa til meg at hun tror mange ønsker å slippe å barbere seg, men ikke tør fordi de er redde for å bli stemplet som ekkel eller mindre attraktiv.

Må se riktig ut også der ingen ser

Sanna Sarromaa har forsket på unge kvinners skjønnhetsrutiner, deriblant intimbarbering. Sarromaa forteller at jentene hun intervjuet under prosjektet ikke hadde reflektert over hvorfor de barberte seg nedentil.

— Alle jentene som trimmet underlivet sa de gjorde det for å føle seg vel. Men de hadde ikke tenkt så mye på hvorfor. Det var nok mest fordi alle andre gjorde det, sier Sarromaa.

Hun sier kravene til hvordan man skal se ut kommer stadig tettere på.

— Dette er jo områder av kroppen som nesten ingen ser. Når fjortenåringer begynner å barbere underlivet, vil de begynne å lure på om det ser «riktig» ut. Vi ser jo en voksende trend med skjønnehetskirurgi i underlivet, sier Sarromaa.

Hun tror innlegget til 21-åringen kan bidra til å endre noen av disse kravene.

— Det krever sterke aktører for å gjøre noe med dette presset. Det er veldig flott at hun tar tak i temaet, og jeg er positivt overrasket over all oppmerksomheten det har fått, sier Sarromaa.

- Bør sette ord på det

— Det store engasjementet tyder på at dette er en sak som angår mange. Det kan også være et tegn på at temaer som kropp og kroppspress er noe skolen burde gi elevene mer kunnskap om, sier Gunn Engelsrud, professor i helsefagvitenskap ved Norges Idrettshøgskole.

Hun mener det er viktig at unge mennesker får mulighet til å bli kritiske til hvordan mediene fremstiller kropper og at det påvirker hvordan de ser på sin egen kropp.

— Det er vel ingen som direkte har fortalt denne jenta at kjønnshår er ekkelt, men det er en type forestilling som oppstår blant de unge, sier Engelsrud.

Hun mener flere bør øve seg på å sette ord på kroppspresset slik forfatteren av innlegget gjør.

— Mange forskerne i dag er opptatt av hvordan ungdommene påvirkes av medier, men de spør for lite etter hva ungdommen selv er opptatt av. Jenta i innlegget bør vel også stimuleres til å utvikle språket om sine erfaringer. «Nedentil» er vel et ord som har gått ut av språket, håper jeg, sier Engelsrud.

Les også om amerikanere som ikke vil tenke på bikinilinjen i det hele tatt:

 1. Les også

  Tildekket bademote på fremmarsj i USA

 2. Les også

  Bulimi er det kliniske navnet på lidelsen min. Men jeg kaller det bare fargespekter.

 3. Les også

  Lektor: La pornoen ligge i skogen, Renberg!

 4. Les også

  Du kan fjerne kroppspresset

 5. Les også

  Si ;D-innlegg: Feit er ikke synonymt med stygg