Norge

Tirsdag blir høstferien til vinterferie – men bare til i morgen

I dag kommer vinteren på visitt i deler av Sør-Norge. Bruk ski på dagens fjelltur – og la bilen stå til i morgen, anbefaler meteorologene.

Vinteren er kommet – og vil trolig bli værende på Storhornet i Trollheimen, 1589 meter over havet. Bildet er tatt av Stian Elverum som kom seg opp med en elsykkel. – Å sykle opp der med vanlig sykkel nå, er nok nesten umulig, forteller han. Foto: Stian Elverum

  • Thomas Olsen

Meteorologisk institutt sender ut Obs-varsel om snø og vanskelige kjøreforhold på fjellovergangene i Sør-Norge fra tirsdag ettermiddag. Det ventes hvite veier helt ned mot 500 meter i indre strøk av Agder og Telemark.

– De som har vinterferi – eh – jeg mener høstferie, og bør la bilen stå hvis de må ferdes i høyereliggende strøk og har sommerdekk, sier statsmeteorolog Vibeke Thyness.

Vintersurt på E135 over Haukeli tirsdag formiddag. Foto: Statens Vegvesen

Dropp tur på sommerdekk

På Vestlandet og i Telemark har skolebarn høstferie denne uken. Det kan bety årets første skitur for enkelte. Og det blir sporsnø for dem som er på jakt i høyden. Men biltur anbefales ikke av værekspertene hos Meteorologisk institutt. Det kan komme opp mot 10–12 cm snø.

– I dag vil det komme snø i 600 til 800 meters høyde i Sør-Norge. I indre strøk av Agder og Telemark vil det komme snø helt ned mot 500 meter. Det er også ventet endel vind og vil bli utrivelig i høyden. Hvis du har sommerdekk og ikke må ut og kjøre, la bilen stå. Det vil du spare deg og andre for trøbbel, sier Thyness.

  • Klarer du ikke vente på skivinteren: Her har de allerede laget 1,3 km skiløype på kunstsnø

Det er ventet nysnø i høyden i Sør-Norge. Slik ser prognosen ut for onsdag på senorge.no. De blåeste partiene får mellom 10 og 25 cm snø. Foto: senorge.no

Regn og mere regn

I Oslo og Akershus var det kaldt natt til tirsdag. Aurskog var kaldest med -3,8 grader. For mange blir det første smak av vinter, men det varer ikke lenge.

– Det blir mye mildere de neste dagene. Under 800 meter forsvinner snøen igjen i morgen. De neste dagene blir dominert av at et lavtrykk ved Island sender nedbør inn vestfra. Milde luftmasser og regn vil jobbe seg østover til Oslo-området i kveld. Det vil også komme en ny runde med regn i morgen, onsdag, forklarer statsmeteorologen.

Marte Almaas og setteren Espresso lekte med årets første snø i Gjevilvassdalen lørdag morgen, da innbyggere og hyttegjester i Oppdal våknet til et skikkelig vinterlandskap. Kun snøen på snaufjellet vil overleve mildværet som ventes. Foto: engelsksetter.com

Snø kun på snaufjellet

Det betyr slutten på det suverene høstværet som har preget både Østlandet og Vestlandet siden forrige uke.

– Blir snøen liggende noen steder?

– I fjellet nord på Østlandet har det allerede kommet litt snø. Nå får man påfyll, så jeg vil tro at det vil bli liggende litt snø over 1000 meter, sier Thyness.

Les mer om

  1. Vær
  2. Meteorologisk institutt
  3. Telemark
  4. Snø
  5. Agder
  6. Oppdal
  7. Ski