Norge

«Vi kommer nok til å småsmugle litt»

Mange gjør som familien Tom og Hanne Vassdal: tar med litt ekstra godsaker hjem fra utlandet.

Ekteparet Hanne og Tom Vassdal småsmugler av og til litt ekstra med hjem fra Sverige. I går var de på handletur Nordby kjøpesenter sammen med sønnene Sondre (t.v.) og Idar. Kameraten Martin Hernes (i midten) var også med på turen. Foto: ANNE-STINE JOHNSBRÅTEN

 • Randi Kvåle Iversen

Hvor mye over kvoten er «greit»? Si din mening nederst i saken.

Familien Vassdal var en av mange bilister som ble stoppet på Tollstasjonen på Svinesund i går. Denne gangen hadde ikke mer enn lovlig kvote med fra handleturen på Nordby kjøpesenter én kilometer inn i Sverige. I bagasjerommet lå det beskjedne 24 øl, i tillegg til mat og snop. Men familien innrømmer gjerne at de av og til tar med litt for mye over grenseovergangen.— Alkohol er for dyrt hjemme, og da er det fristende å ta med litt ekstra, sier Tom og Hanne Vassdal. Ikke alle som ble kontrollert på Svinesund i går hadde like hvit samvittighet som familien Vassdal. Etter endt arbeidsdag hadde tollerne beslaglagt 26 liter sprit, 64 liter øl og 400 sigaretter.

Lønnsomt

Tollerne på Svinesund merker at vi tar sjansen på å ta med litt ekstra godsaker fra utlandet. I fellesferien sjekker tollerne noen av de vel 20.000 bilene og 9000 trailere som passerer grensen hvert døgn. Beslagstatistikken som Toll- og avgiftsdirektoratet legger frem i dag, viser det samme: Tollvesenet har beslaglagt mer øl og forbruksvarer sammenlignet med i fjor. Ølbeslagene økte fra 121.000 liter første halvår i fjor til 131.000 liter i år. Beslag av forbruksvarer som klær, smykker og hvitevarer øker også kraftig. I år er det smuglet forbruksvarer for drøyt 11 millioner kroner - en dobling fra i fjor. - Flere har funnet ut at det ligger mye penger i å smugle disse varene. De gir også lavere straff enn om man blir tatt med narkotika, sier Øystein Haraldsen, regiondirektør i Tollregionen Øst Norge. Selv om kjøtt- og matbeslag går ned, mener Haraldsen det kan være tilfeldig. - Smuglerne har kanskje funnet andre metoder for disse varene som Tollvesenet ennå ikke er kjent med, sier han.

Ikke skremt

Familien Vassdal kunne i går kjøre videre uten forenklet forelegg eller en politianmeldelse fra tollerne. Men Tom og Hanne Vassdal sier at selv om de ble stoppet i tollen i dag og kun hadde 24 øl i bagasjen, er det en sjanse for at de kan komme til å smugle en ekstra flaske sprit eller vin en annen gang de er i utlandet. - Vi kommer nok til å småsmugle litt igjen, sier de to.

"Supert" med lover som gjør nesten alle til kriminelle. Hadde det ikke vært bedre å løsne litt på strikken?

Mer narkotika

Beslagstatistikken fra Tollvesenet viser at også narkotikapresset mot Norge øker. Store mengder heroin, amfetamin, kokain, cannabis og khat er beslaglagt de siste seks månedene. Etter en "tørkeperiode" for heroinbeslag i 2007 er beslagene første halvår i år større enn hele fjoråret. Nærmere 26 kilo heroin er beslaglagt hittil i år. En oppgang på mer enn 25 kilo fra samme tid i fjor. Et annet narkotikum som utmerker seg, er amfetamin. Mengden er doblet fra i fjor, og hittil i år er 226 kilo tatt. Gateverdien av narkotikabeslagene er beregnet til 200 millioner kroner. Nærmere 50 prosent av narkotikabeslagene blir tatt på Svinesund.

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Tidenes største narkobeslag på Svinesund

 2. NORGE
  Publisert:

  Slik sendte elektroniske spor heroinsmugleren i fengsel

 3. NORGE
  Publisert:

  Netthandel med narkotika bekymrer tolletaten

 4. NORGE
  Publisert:

  Tidenes største hasjbeslag på Svinesund

 5. NORGE
  Publisert:

  Dette superverktøyet skal stoppe smuglerne - men Tollvesenet får ikke bruke det fullt ut

 6. NORGE
  Publisert:

  Albansk narkobande dømt i Oslo