Norge

Fosse: - Det er uvirkelig å komme tilbake

Mads Gilbert (t.v.) og Erik Fosse under pressekonferansen på Gardermoen mandag ettermiddag.
  • Elisabeth Rodum
  • Virkeligheten i Gaza er ubeskrivelig, sa de nylig ankommede norske legene Mads Gilbert og Erik Fosse til pressen.
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

— Det er selvfølgelig hyggelig å være hjemme. Uvirkelig, men hyggelig, sa Fosse til Aftenposten.no i ankomsthallen på Gardermoen.

Erik Fosse og Mads Gilbert kom seg lørdag ut av Gazastripen etter elleve dagers opphold på Shifa-sykehuset, der de har behandlet palestinere som har blitt skadet i de israelske angrepene. Fosse og Gilbert ble møtt av et samlet norsk pressekorps da de mandag ettermiddag landet på Gardermoen. De to legene omfavnet venner, gråt og lo om hverandre i ankomsthallen.

De holdt kort tid etter en pressekonferanse.

Legene har tre ønsker for fremtiden. De mener bombeangrepene må stanse umiddelbart, grensene må åpnes og at det må bli en politisk løsning på krisen i Midtøsten.

- Gaza er nå en enorm humanitær katastrofe, sier Mads Gilbert på pressekonferansen.

- Ubeskrivelig

— Virkeligheten i Gaza er mye verre enn vi klarer å beskrive overfor dere, sa Gilbert til pressen.

De to legene forteller om mange hundre meter lange brødkøer på markedet, om knapp tilgang på mat, medisiner og drivstoff. Om natten var gatene mørklagt, og ingen har hatt strømtilgang de siste fem dagene. Bakgrunnsmusikken for oppholdet deres var de ubemannede droner som konstant fløy over hodene deres, men det daglige bombardementet var tøffest å takle.

Fosse minnes kaoset som oppsto da det var 120 nye pasienter å hånd om etter et israelsk angrep.

De to legene arbeidet i Beirut da Israels invasjon av Libanon startet i 1982, og Gilbert sammenligner situasjonen i Gaza med situasjonen under Libanon-krigen i 1982. Han mener det som nå skjer i Gaza vil gå inn i historien som enda verre.

- Gaza 2009 er verre enn Beirut 1982. Gaza kommer til å skrive seg inn i historien med samme blodskrift, sier Gilbert.

Maktesløse

— Problemet er at hele verden står maktesløs. Israel gjør hva de vil. Men det må til en langsiktig løsning på Palestina-problemet, understreker Fosse.

Tallet på drepte palestinere har nå passert 900, og Gilbert mener at de sivile har vært Israels primære mål i denne krigen.

— Dette er en villet katastrofe der sivilbefolkningen er det intenderte målet. Det er umulig å skille mellom militære og sivile mål i en tett befolket by som Gaza, sier Gilbert. De to legene peker på en rekke konkrete eksempler på angrep mot sivile, og Gilbert mener andelen sivile ofre er rundt 90 prosent.

Han mener bombingen av bolighus forklarer de sivile tapstallene.

Ghetto

— Gaza er nå nærmest en ghetto hvor okkupanten kan stenge av tilførselen av mat, vann, medisiner og de kan også bombe dem, sier Fosse. Han mener situasjonen nå bare er prikken over i-en i en lang blokkade av Gaza.

Han så det som sin plikt som lege å rapportere om overgrepene mot sivilbefolkningen.

— Det var vår plikt å rapportere om dette. Det ville være en grov forsømmelse av vår legegjerning om vi unnlot å fortelle om våre opplevelser. Hvis det hadde vært en koleraepidemi, ville det vært en selvfølge om vi rapporterte for å forebygge spredning, sier Fosse.

— Denne volden må stoppes umiddelbart.

- De var ikke alene

De to legene var fra starten av den israelske offensiven de eneste internasjonale hjelpearbeiderne på Gazastripen, og har dermed blitt brukt flittig av medier fra hele verden. - Heltene er i Gaza. Vi har bare gjort det vi ville gjøre og det vi måtte gjøre, og vi angrer ikke et sekund, understreker Gilbert.Han tror ikke den medisinske innsats var det viktigste ved legeteamets opphold i Gaza. - Det viktigste med vårt nærvær var ikke operasjonene vi utførte. Dette kan palestinerne meget godt. Det viktigste var at palestinerne ikke var alene, sier han. Gjensynet med samboeren Nina Husom ble sterkt for Fosse.

Hun forteller til Aftenposten.no at hun daglig har snakket med Fosse hver dag og fulgt med på nyhetssendinger på ulike TV-kanaler. Det har vært til hjelp for henne å høre stemmen hans og se samboeren på TV-skjermen.

- Det er uvirkelig å komme tilbake. Her i Norge lever vi i en boble. Vi får ikke tatt inn over oss alt det som skjer på Gazastripen. sier Fosse.

Gilbert og Fosse ble møtt av et titalls barn som viftet med palestinske flagg.

— Det er utrolig hyggelig å se så mange her, sa Gilbert til de fremmøtte barna.

De har gitt detaljerte øyenvitneforklaringer om krigsofrene i Gaza, og det har ikke vært uproblematisk for de erfarne legene. Spesielt Gilbert har høstet kritikk for å ha vært partisk i sin fremstilling av situasjonen på Gazastripen, dels på grunn av hans bakgrunn som en Palestinavenn som aldri har lagt skjul på hvor han står i konflikten. Legenes intensive engasjement har blitt en integrert del av den norske debatten om situasjonen på Gazastripen. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) berømmet på sin profil på nettstedet Facebook de to legene for deres innsats i det krigsherjede området. Arbeidet deres dessuten fått økonomisk støtte av det norske utenriksdepartementet (UD). De norske legene arbeider for organisasjonen Norwac, som nå har

Les også

Norske leger er ute av Gaza

med Muhammad Abu Arab og Johannes Brattebø. Legeteam fra Det internasjonale Røde Kors i Genève og fra Egypt har også blitt sendt inn i området. Norge i fjor ga 50 millioner kroner til Norwac, inkludert 30 millioner kroner til arbeid i de palestinske områdene, ifølge NTB.

Les også

  1. - Hamas i dekning på sykehus

  2. Mads Gilbert angrer på terroruttalelse

  3. - Dette er en ekstrem situasjon

  4. Profil: Mads Gilbert (61)

  5. Profil: Erik Fosse (58)

  6. Gaza: Krigen dag for dag

  7. Bakgrunn for krigen i Gaza