Alle vil ta proffe bilder

De siste årene har kompakte digitalkameraer dominert kameramarkedet. Nå har storebror, det digitale speilreflekskameraet, overtatt i folks fotodrømmer.

Speilreflekskamera passer for de fleste, mener Fotorådets Knut Førsund, her fotografert utenfor Deichmanske bibliotek i Oslo med en Canon EOS5.
  • Forf>
  • Foto) <
  • <forf>anders W. Hagen (tekst
Les også

Bli en proff feriefotograf

Hvilket kamera passer best for deg? Ta testen.

NB! Nederst på siden finner du seks anbefalte kameraer.

Når nordmenn planlegger sitt neste kamerakjøp, vil flere ha speilrefleks enn kompaktkamera. Én av tre nordmenn har planer om å kjøpe seg nytt digitalkamera.

Hele 40,8 prosent av de spurte svarer at de går med planer om å kjøpe et nytt digitalt speilreflekskamera, mens bare 33 prosent sier at de planlegger å kjøpe et kompaktkamera. Det lille lommekameraet er ikke lenger mest populært.

Les våre tester av en rekke kameraer her.

Bedre billedkvalitet.

Kompaktkameraene er de vanlige lommekameraene som ofte er enkle å bruke, er små og hendige og koster fra 1000 til 3500 kroner. Billedkvaliteten er ofte god, men som regel dårligere enn på speilrefleks. Speilreflekskameraer er større. De har utbyttbare objektiver, noe som gir fotografen god fleksibilitet i valg av optikk.

Speilrefleksene har ofte bedre billedkvalitet en kompaktkameraene, og selv om de er blitt enklere og mer brukervennlige, må brukeren sette seg mer inn i kameraets funksjoner for å få optimalt ut av kameraet. De er også betraktelig dyrere, siden man må kjøpe både kamerahus og objektiver. De aller billigste pakkene får man fra 4000-6000 kroner.

Hvilket kamera passer best for deg? Ta testen.

60 prosent økning.

Speilreflekskameraene er blitt umåtelig populære. I fjor ble det solgt 47 000 speilreflekskameraer i Norge. I år forventer Fotorådet en økning på 60 prosent, og julitallene viser at salget følger prognosen. Ved utgangen av juli var det solgt 20 000 digitalkameraer av alle typer mer enn i samme periode i fjor, og brorparten av disse var speilreflekskameraer.

Digitalfotografering har tatt helt over i Norge. 77 prosent av de spurte tar bilder med digitale kameraer, mens bare 4,2 prosent fremdeles bruker film, og av disse er det flest i de eldre aldersgruppene.

Informasjonssjefen i Fotorådet, Knut Førsund, tror det er flere årsaker til at så mange ønsker å få seg speilrefleks.

— Forbrukerne ønsker seg kamera som gir muligheter til å ta bilder som er annerledes. Mange har gjort seg erfaringer med de første digitalkameraene, og kom ofte til at de var trege. De som tok bilder av sport og barn irriterte seg ofte over langsomme kameraer, de vil ha noe som kan fange øyeblikket. Dette er blitt bedre på kompaktkameraer, men det er fortsatt forskjell. Speilreflekskameraer jobber mye hurtigere, sier Førsund.

Les også

Feriefilmen på Blu-ray

Prisene har sunket.

Han legger også vekt på at prisene på speilreflekskameraer har sunket betraktelig, og at nordmenn har god råd.

— Da prisene sank under 10 000 kroner for kamera og objektiv, så vi en kraftig økning i salget. Og det er litt status for noen å ha speilreflekskamera, sier han.

Ekspertene er ikke sikre på at alle som ønsker seg speilreflekskamera, faktisk bør kjøpe det. For noen kan kompaktkamera være bedre egnet.

— Spørsmålet er hva man skal bruke kameraet til. Et speilreflekskamera er større, tyngre, dyrere, og man skal ha optikk og tilbehør. Har du lyst til å begynne med fotografering fordi det er gøy, da mener jeg du bør tenke mer på funksjonalitet og muligheter enn at kameraet tar litt større plass, sier Kai Thon. Han er redaktør i Digit.no, et nettsted som Aftenposten.no har samarbeid med på tester av digitalkameraer.

Hvilket kamera passer best for deg? Ta testen.

- Ingen fare.

Han mener det er en myte at speilreflekskameraer er vanskelige å bruke.

— Det er ingen fare for en nybegynner å kjøpe et slikt kamera. De har den samme automatikken som man har på kompaktkameraer, sier Thon.

Knut Førsund er enig i at kamerakunder må vurdere sine behov før de velger kameratype. - Speilrefleks passer nok for de aller fleste, men det passer ikke i alle situasjoner. I noen situasjoner vil du kanskjeheller ha med deg et kompaktkamera, for eksempel fordi speilrefleks tar for stor plass, sier han.

Les også

- Speilrefleks ikke for alle

Undersøkelsen er utført av Visendi for Fotorådet, og har 1721 respondenter i et representativt utvalg. Den er utført via et webpanel i juli 2007. Fotorådet er gruppe under IKT Norge.

Seks gode alternativer

Vi ba Kai Thon, redaktøren for digitalfotonettstedet Digit.no, om å anbefale noen digitale speilreflekskameraer.

Her finnes det modeller for nybegynneren og den som tar sin fotografering mer alvorlig; modeller for nesten alle lommebøker. De fleste speilreflekskameraer selges bare som kamerahus, uten objektiv. Prisene som er oppgitt nedenfor er de laveste vi har klart å finne for pakkeløsninger med kamera og objektiv. Objektivene som følger med i slike pakker er ofte ikke av høyeste kvalitet, men en av fordelene med speilrefleks er jo at man kan bytte objektiv.

Canon EOS 40D

Pris: Fra 12 250 kroner med 17-85 mm objektiv.

For mange viderekomne fotoentusiaster er Canon EOS 40D et førstevalg. Foruten et forsterket kamerahus med forsegling mot vær og vind, arbeider EOS 40D raskere enn rimeligere modeller takket være en førsteklasses DIGIC III prosessor. Kameraet har mange avanserte funksjoner og kan by på levende skjermbilde på en 3-tommers LCD-skjerm. EOS 40D har 10 Mp billedoppløsning.

Nikon D200

Pris: Fra 12 800 kroner

med 18-70 mm objektiv.

Krevende og kresne amatørfotografer med ambisjoner om å drive fotograferingen til noe mer enn en hobby, kan neppe gjøre et bedre valg enn Nikon D200. Dette er et tilnærmet profesjonelt kamera med en prislapp selv en amatør kan akseptere. Robust konstruksjon, utsøkt ergonomi, høye ytelser og profesjonelle egenskaper med 10 Mp billedoppløsning er stikkord.

Pentax K10D

Pris: Fra 8100 kroner med

18-55 mm objektiv.

Den prisbevisste fotoentusiast, som vil ha mest mulig kamera for pengene, bør se nærmere på Pentax K10D. Kameraet har mottatt en rekke priser for godt tilpassede egenskaper og ytelser, kombinert med klassisk ergonomi og moderne funksjoner. Det har 10 Mp billedoppløsning, og tester har vist at Pentax K10D på de fleste områder kan hamle opp med betydelig dyrere konkurrenter.

Pris: Fra 6000 kroner med 18-55 mm

objektiv.

Dette er markedets mest populære speilreflekskamera, et meget velutstyrt kamera til gunstig pris. Kameraet har 10 megapiksel (Mp) billedoppløsning med automatisk støvfjerning fra billedbrikken. Det arbeider raskt og presist med en DIGIC II billedprosessor. EOS 400D er en modell med høye ytelser under de fleste forhold og passer både for nybegynnere og viderekomne.

Pris: Fra 4000 kroner med 18-55 mm objektiv (D40).

Nikons konkurrent til Canon EOS 400D kommer i to utgaver, D40 og D40x. Førstnevnte er en ekstra budsjettvennlig modell med 6 Mp oppløsning, mens D40x byr på 10 megapiksler. Utvendig er det lite som skiller de to, men D40x har kraftigere prosessor og noe mer avanserte elektroniske kretser for å håndtere den høyere oppløsningen.

Olympus E-410/E-510

Pris: Fra 4500 kroner med 14-42 mm objektiv (E-410).

Olympus E-410 er verdens minste speilreflekskamera og er dessuten tilpasset det kompakte Four Thirds objektivsystemet med svært høye optiske ytelser og stort utvalg. Modellen E-510 er en tanke større, som gir et bedre grep, i tillegg til at billedstabilisator er integrert i kamerahuset. Både Olympus E-410 og E-510 har 10 Mp billedoppløsning og levende skjermbilde ved opptak. Hvilket kamera passer best for deg? Ta testen.