Kredittkortbruken eksploderer

En stor del av årets julehandel, som ventes å bli på rekordhøye 13 til 14 milliarder kroner, vil skje med kredittkort. Men pass på, ufornuftig bruk kan gjøre kortet til en gjeldsbombe.

Aggressiv markedsføring og økt bruk fører også til ufornuftig bruk av kredittkort
  • Forf>fredrik Revfem (foto)
  • <forf>dag-henrik Fosse <

Tallet på kredittkort viser en eksplosiv utvikling. Bare siden 2001 har økningen vært over 116 prosent. I samme periode har betalingskort uten kredittkortfunksjoner, som vanlige bankkort, økt 40 prosent.

En million nye kort.

De to siste årene har vi fått over én million nye kredittkort. I fjor var det nær 3,6 millioner kredittkort her i landet, viser tall fra Norges Bank. Antall ganger vi bruker kortet er fordoblet siden 2002, og i fjor ble det registrert 61 millioner transaksjoner. Og stadig nye brukergrupper skaffer seg elektroniske kredittkort.

Nye brukergrupper.

Mellom 100 000 og 150 000 LO-medlemmer har skaffet seg LO Favør MasterCard. Like mange Coop-medlemmer har kort med kreditt. Kampen om kundene er knallhard i det lukrative kredittkortmarkedet. Mange av kortselskapene og tilbyderne markedsfører seg for tiden aggressivt i markedet, og reklamerer med at de er uten gebyr, er gratis å eie og gratis å bruke. DnB NOR, inkludert Cresco, har en markedsandel på 60 prosent. En rekke nye aktører har etablert seg i Norge, blant andre nye norske banker og internasjonale finanskonsern. Men det er vanskelig for folk flest å orientere seg i kredittkortjungelen. — Jo hardere konkurransen er, desto mer nisjeorientert blir tilbudene, sier kommunikasjonsdirektør Andreas Wulff i GE Money Bank.- Vi gir også brukerne muligheter til å skreddersy sitt eget kredittkort, sier administrerende direktør i EnterCard, Freddy Syversen.Men aggressiv markedsføring og økt bruk fører også til ufornuftig bruk, som påfører en rekke kunder uforholdsmessig høye utgifter. Ubetenksom bruk kan forvandle en tilsynelatende god handel til en dyr lærepenge.

Lynkjappe svar.

De kundegruppene som bare betaler minimumsbeløpet ved forfall, har skaffet seg et rådyrt lån som kortselskapene tjener grovt på. Kunder som har vanskelig for å få kreditt andre steder kan skaffe seg dyr kredittkortgjeld. Enkelte tilbydere gir kredittkort via sms. De lover svar på 60 sekunder, og tilbyr betydelige kredittbeløp.- Mislighold ligger på en halv milliard i året i hele det norske markedet, anslår EnterCard-sjefen, som har både Sparebank1Gold, Re:member, LO Favør, Coop betalingskort og Visa Gold og MasterCard Gold i sin portefølje.

77 prosent opp.

I fjor var verdien av kredittkortbruken, inkludert faktureringskort (se fakta), 63,3 milliarder kroner. Økningen fra 2001 er 27 milliarder kroner, eller 77 prosent, viser tall fra Norges Bank. Fortsatt er bruken av såkalte debetkort (BankAxept og internasjonale debetkort) langt høyere, faktisk 8 ganger større enn kredittkortbruken. Vi betalte verdier for 448 milliarder kroner med debetkort i fjor, 4,5 prosent mer enn året før. Økningen er 13,9 prosent de siste to årene. Men bruken av kredittkort øker langt raskere. Fra 2005 til 2006 var verdiøkningen i beløp som ble betalt med kredittkort 22,4 prosent. Økningen i kredittkorthandelen fra 2004 er nesten 50 prosent (48,9 prosent). I 2004 betalte vi varer og tjenester for 42,5 milliarder kroner med kredittkort. I fjor var beløpet nesten 21 milliarder kroner høyere. Økningen er 4500 kroner pr. innbygger.

Internetthandel bidrar.

Mange foretrekker kredittkort når de kjøper varer og tjenester på Internett. Siden regningen kommer i posten, kan man lettere kontrollere handelen. De ti siste årene har verdier vi betaler med kredittkort økt med nesten 350 prosent. I samme periode har verdien betalt med debetkort økt med 140 prosent.