Regjeringen: Datainnbruddet i Stortingets e-postsystem ble gjennomført fra Kina

Kinesiske hackere sto bak datainnbruddet mot Stortinget. Det fastslår utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H). Både USA og Nato går ut med samme anklage.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) snakket med pressen mandag ettermiddag, etter at hun hadde kalt inn Kinas ambassadør til et møte om datainnbruddet.

Utenriksministeren har kalt inn Kinas ambassadør på teppet etter datainnbruddet i Stortingets e-postsystemer tidligere i år.

Stortinget varslet 10. mars om datainnbrudd i sine e-postsystemer. Innbruddet ble utført ved å utnytte sikkerhetshull i e-posttjeneren Microsoft Exchange.

– Vi er nødt til å si ifra

– Det er et veldig alvorlig problem som rammet vår viktigste demokratiske institusjon. Derfor er vi nødt til å si ifra.

Det understreket utenriksminister Ine Eriksen Søreide da hun møtte pressen mandag ettermiddag.

Flere land ble rammet av det globale angrepet i mars.

Utenriksministeren sier at det alltid legges igjen digitale spor i denne typen cyberoperasjoner. Hun bekrefter at etterretnings- og sikkerhetstjenestene i landene som ble rammet, har jobbet med å finne og analysere disse sporene.

– Vi har gjort våre vurderinger, og det har de andre landene også gjort. Det er nokså entydige konklusjoner og resultater.

I en pressemelding sier Søreide også at etter grundig gjennomgang av etterretningsinformasjon, er det deres vurdering at datainnbruddet ble gjennomført fra Kina.

– Flere av våre allierte, EU og Microsoft har også bekreftet dette. Kinesiske myndigheter må hindre at slike angrep finner sted. Vi forventer at Kina tar saken på ytterste alvor, slik at lignende hendelser ikke skjer igjen, uttaler Søreide i pressemeldingen.

Kalte den kinesiske ambassaden inn på teppet

Utenriksministeren kalte i dag inn den kinesiske ambassaden til samtale.

– At slik ondsinnet cyberaktivitet tillates å finne sted, er ikke i tråd med normene for ansvarlig statlig adferd i det digitale rom som alle FNs medlemsstater har sluttet opp om. Vi har i dag innkalt den kinesiske ambassaden og tatt opp saken direkte

Søreide ville ikke gå inn på hva som ble sagt fra Kinas side under møtet.

Utenriksministeren svarte heller ikke direkte på spørsmål fra Aftenposten om Norge nå bør frykte represalier fra Kina. Men hun understreker at det er viktig at Norge går hardt ut i en slik situasjon.

Også Biden anklager Kina for datainnbrudd

USA går også ut med harde anklager mot Kina. Det kommer frem i en pressemelding fra Det hvite hus.

Biden-administrasjonen gir Kina skylden for et hackerangrep som rammet flere tusen maskiner verden over. Angrepet var rettet mot e-postprogramvare fra Microsoft.

I tillegg mener USA og flere allierte at Kina står bak en rekke cybertrusler. Dette inkluderer løsepengevirusangrep fra hackere som skal være tilknyttet regjeringen. Det er fremsatt krav om millioner av dollar i løsepenger etter slike angrep.

USA har nå tatt ut tiltale mot fire kinesiske borgere. Tre av dem jobber i det kinesiske statssikkerhetsdepartementet. Den fjerde er en hacker. Påtalemyndigheten mener de fire har jobbet sammen med det kinesiske departementet i et hackerangrep mot titalls datasystemer. Dette har blant annet vært angrep mot bedrifter, universiteter og offentlige institusjoner.

Dermed går USA lenger enn Norge i sin uttalelse. Dette ønsker ikke utenriksministeren å kommentere, men hun svarer at de uttaler seg på bakgrunn av den etterretningsinformasjon de har.

Nato fordømmer cyberaktiviteter

Også Nato fordømmer det de kaller «ondsinnede cyberaktiviteter». Det skriver organisasjonen i en pressemelding.

Slike aktiviteter svekker sikkerheten og forstyrrer vanlige folks hverdag, skriver Nato videre.

Organisasjonen skriver at de tillegger Kina ansvaret for angrepet. De anerkjenner også nasjonale uttalelser fra allierte som Canada, Storbritannia og USA.

Aftenposten har vært i kontakt med Kinas ambassade i Oslo, men ambassaden har foreløpig ikke besvart henvendelsen.

Reuters skriver også at ambassaden ikke har vært tilgjengelig for kommentarer.

Den kinesiske ambassaden i Washington har heller ikke kommentert saken. Men kinesiske myndigheter har tidligere sagt at Kina også er offer for hacking, og at landet er imot alle former for cyberangrep. Det skriver Reuters.