Norge

Pelsterror verre enn noen gang

Aldri før har det vært så mange og omfattende angrep mot pelsnæringen. Norske aktivister samarbeider tett med aksjonister i utlandet.

I februar gikk dyrevernsaktivister til angrep på huset og bilen til pelshandler Stein PhillipThoresen, som driver en liten pelsbutikk i Oslo. PETTER LØKEN / AKERSHUS AMTSTIDE

 • Aftenpostens Korrespondent I Brussel
 • Per Kristian Aale
 • Arild Jonassen

"Morder", står det malt med store bokstaver over hele siden på bilen. Vinduene er knust, det er pøst maling inn i bilen, og dekkene er skåret opp. "Vi vet hvor du bor", står det over hele husveggen like bortenfor. Store deler av veggen og inngangsdøren er tilgriset med rødmaling. Låsen er limt igjen.— Fy flate, for noen idioter, sukker Stein Phillip Thoresen mens han ser på ødeleggelsene. Det er februar, og solen står ikke opp før om flere timer. Innenfor husveggen sover kona og de to døtrene på 6 og 14.I flere måneder er Thoresen, som driver en pelsbutikk i Oslo, blitt utsatt for systematisk terrorisering. Jevnlig blir rutene i butikken - Atelier Henry Phillip - knust, låsen limt igjen og fasaden tilgriset med syreholdig maling. Alle pelsbutikkene i hovedstaden er blitt angrepet den siste tiden, men dyrevernsaktivister har utpekt Thoresens firma som første mål i en aksjonsplan for å drepe all pelshandel i Norge.

Ny trend.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ser alvorlig på at aksjonene nå er rettet mot personer.- Det er en ny trend, og det er mye mer dramatisk når de ikke bare forsøker å gjøre økonomisk skadeverk. De skaper frykt for barn og ektefeller, og det er en ny dimensjon, sier PST-sjef Jørn Holme.Politiet mener de står overfor godt forberedte og organiserte kriminelle aktivister. Aksjonene i Norge følger samme mønster som tilsvarende aksjoner i Storbritannia, Sverige og andre land.- Det er ingen tvil om at norske og utenlandske aksjonister samarbeider. Vi har observert utenlandske biler og vi har annen informasjon om slike forbindelser, sier Johan Fredriksen fra Oslo-politiet.

Lektyveri.

"Gi opp ellers får dere ikke tilbake Gladys Hammond", står det i et trusselbrev sendt til britiske Chris Hall for fire år siden. Hall driver en gård som leverer marssvin til laboratorier, og Hammond er svigermoren hans. Hun døde imidlertid flere år tidligere. Når de kommer til kirkegården i Staffordshire er graven åpen og kisten borte. Liktyveriet er toppen av en terrorbølge som britiske dyrevernsaktivister retter mot gården over flere år.Tidligere har slike aksjoner vært gjennomført for å forårsake økonomisk skade på ulike bedrifter. Nå rettes angrepene for første gang direkte mot personer. Ifølge britiske aviser blir snaut 100 mennesker med en eller annen tilknytning til Halls gård utsatt for terroriseringen. Eksplosiver og drapstrusler blir sendt i posten, hus og biler blir ramponert. Familien til revisoren, vaskehjelpen og ulike leverandører blir oppsøkt. Til og med eierne av den lokale puben og medlemmene i dartklubben blir angrepet og truet for at de skal bryte all kontakt med bonden. Familien blir som spedalske i lokalmiljøet. Ingen tør ha kontakt med dem.

Terrortrussel.

Tilsvarende taktikk blir brukt mot en rekke pelsbutikker, gårder og andre virksomheter i Storbritannia. Animal Liberation Front som står bak aksjonene, blir i 2003 betegnet av Scotland Yard som den største terrortrusselen mot Storbritannia etter IRA. En større, nasjonal politiaksjon stopper rekken av angrep. Det viser seg at det er en liten, men aktiv, gruppe som står bak. Hovedpersonene blir dømt til fengsel i opp til 12 år.Også i Sverige begynner dyrevernsaktivister å bruke samme taktikk. De aksjonerer mot landets pelsbutikker. Eierne, familiene og personer med en eller annen tilknytning til butikkene blir utsatt for trakasseringen. Resultatet er at flere pelshandlere legger ned etter å ha blitt utsatt for opp til 100 angrep.

Brannbomber.

Et voldsomt flammehav lyser plutselig opp natthimmelen. Klokken har så vidt passert fire om natten i oktober i fjor når flammene står ut fra to tankbiler utenfor Midtnorsk Fôr AL i Trondheim. Med tidsur og batteri blir brannbombene detonert, men politiet klarer å desarmere tre andre brannbomber som er ment for andre biler ved anlegget. Den dramatiske aksjonen er innledningen på en serie aksjoner mot pelsnæringen i Norge. I flere år har det vært stille, men i løpet av det siste halve året har dyrevernsaktivister gjennomført 50 angrep som er politianmeldt. I tillegg er det utført en rekke mindre aksjoner som ikke er rapportert.For første gang i Norge blir også personer utsatt for aksjonene som Dyrenes frigjøringsfront (DFF) hevder at det står bak.- Vi ser svært alvorlig på dette fordi angrepene er rettet mot en lovlig næring og mot private hjem, sier førstestatsadvokat Harald Strand ved Riksadvokatens kontor.

PST følger dem.

Han hevder at politiet tar disse sakene alvorlig, men så langt er ingen pågrepet. I oktober uttalte PST at de overvåker 10- 15 dyrevernere.- Miljøet er lite, men det er svært aktivt, noe som gjør at så mange aksjoner har funnet sted, fremholder Holme.Pelshandler Stein Phillip Thoresen får ofte ikke sove om natten. Jevnlig tror han at han hører noe utenfor; at noen igjen er kommet for å ødelegge huset hans. Nylig knyttet han skolissene til datteren på seks år da hun rykker til.- Hva er det?- Jeg trodde det var malingsmannen, hvisker den lille jenta.Tidligere i år ble Thoresen blinket ut som mål nummer én på nettsiden til Nettverk for dyrs frihet. Nettverket hevder at de ikke har noe med Dyrenes frigjøringsfront (DFF) å gjøre. Det er DFF som påtar seg ansvaret for de ulovlige aksjonene mot Thoresen og andre pelsaktører. På nettsiden til Nettverk for dyrs frihet blir folk oppfordret til å bruke fantasien for å knekke Thorsen, og de har lagt ut adressen hans. Like etter ble huset hans angrepet. Også DFF truer Thoresen på en nettside:"Økonomisk sabotasje mot pelsbutikken og hans private eiendom vil fortsette inntil pelsbutikken er stengt. (...) Ingen som driver med overgrep mot uskyldige dyr skal føle seg trygge, heller ikke i sitt private hjem", skriver DFF. Thoresen forteller historien sin til Aftenposten, men han tør ikke bli avbildet av frykt for å provosere aktivistene.- Dette er psykisk terror. Jeg har vært i kjelleren noen ganger, men jeg ville ikke ha tilgitt meg selv hvis jeg hadde stengt døren til butikken nå. Denne typen mennesker skal ikke få lov til å ta livet av et yrke, sier Thoresen.

 1. Les også

  Vil knekke pelsnæringen

Jevnlig angriper dyrevernsaktivister pelsbutikken Atelier Henry Phillip i Oslo: knuser vinduene, limer igjen låsen og spruter syreholdigmaling oppover fasaden.

Slik så inngangspartiet på privatboligen til pelsforhandler Stein Phillip Thoresen ut etter at aksjonistene hadde vært på besøk i februar i år. PETTER LØKEN / AKERSHUS AMTSTIDE

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Da Mattias Larsson våknet, brant fjøset. På veggen sto det «morder».

 2. NORGE

  - Ordet drap husker jeg veldig godt

 3. NORGE

  Ap må tære på fond for å dekke underskudd

 4. NORGE

  Forsvarsministeren lover betydelig større forsvarsbudsjett

 5. NORGE

  Politiet om Lørenskog-forsvinningen: Sannsynligheten for å finne Anne-Elisabeth Hagen i live er liten

 6. NORGE

  Brann i Kolsås leir - flere ansatte evakuert