Norge

Flere ordførere krever vrakhjelp

Nå øker forventningene i flere kystkommuner som vil ha lokale miljøbomber fjernet.

¿ Vi er svært glade og lettet, sier fisker Ørjan Furøy.
  • Forf>
  • <forf>lars Nehru Sand <

I går kunngjorde fiskeri— og kystminister Helga Pedersen (Ap) at Regjeringen nå tar på alvor den bekymringen lokalbefolkningen i Sørvær føler for vraket av den russiske krysseren "Murmansk" som har ligget i fjæra i fjorten år. Så sant det er fysisk mulig, vil Regjeringen gå inn for fjerning av vraket, dette til tross for at miljøgiftkartleggingen fra Kystverket ikke er ferdige. I dag deltar Pedersen på et folkemøte i Sørvær. Til Aftenposten.no sier statsråden at folk vil være mer eksponert for miljøgifter siden deler av vraket ligger over havoverflaten.

Forventningspress.

På Kystverkets liste over farlige vrak langs norskekysten kommer "Murmansk" på 24 plass. Ordførere som har farligere vrak langs "sin" kystlinje, roser Pedersen for sin handlekraft, men understreker at hun samtidig skaper et forventningspress hva gjelder fortsettelsen.Det jobbes allerede for fullt med å utrede bergingsalternativ for ubåten U864 utenfor Fedje. 19 september kommer Kystverket med sin anbefaling.- Lokalt er vi spent på hva innstillingen vil bli. Vi håper og tror det går mot heving. Ubåtsaken er ulik "Murmansk"-saken, men vi håper på samme resultat, for det er noe svineri begge deler, sir Fedje-ordfører Kristin Handeland (Ap). Hun vil ikke kritisere Pedersen for først å gå til dem som roper høyest.

Flere skumle vrak.

I innseilingen til Bø i Vesterålen, midt i fiskeområdene, ligger vraket av "Boardale" som sank i 1940. Skipet har nå brukket i tre deler. Om bord er 295 tonn olje.- Senest torsdag sendte vi brev til Pedersen. Det er klart vi har forventninger også her. Vi merker oss det som har skjedd i Sørvær, sier Sture Pedersen (H) som er ordfører i Bø i Vesterålen. Tørrlastskipet "Welheim" ble senket i 1944 og ligger fortsatt utenfor Florø. Det er registrert og rapportert små oljelekkasjer, senest i 2006. Sannsynligvis er det mellom 300 og 400 tonn olje om bord. Ordføreren vil ha vraket vekk.- Jeg forventer at Regjeringen følger opp, og at man starter på toppen med de farligste vrakene. Hvis ikke blir det bråk, det er klart dette blir fulgt opp, sier Flora-ordfører Bente Frøyen Steindal (Ap).

Bellona-skryt.

Bellona-leder Frederic Hauge vil rose Pedersen for sin handlekraft og Sørvær-befolkningen og lokalpolitikerne for aktivismen i saken. Samtidig håper han nasjonale politikere og fagmyndigheter har fått en lærepenge.- Vi har alltid operert med et akutt forurensningsbegrep og sterkt oljefokus, dermed er ikke "Murmansk" prioritert. Det trengs en nasjonal plan for alle vrakene langs kysten, hvor man ser på mer enn bare olje. Vi må være obs på flere miljøgifter, sier Hauge, som spår oljeutslipp fra flere vrak.

Les også

  1. &laquo;Murmansk&raquo; heves

  2. Historien bak krysseren &laquo;Murmansk&raquo;

  3. &laquo;Murmansk&raquo;: Undersøkelser starter søndag

  4. Kan inneholde asbest, bly og PCB

  5. Gir Thorbjørn Berntsen skylda for Murmansk