Norge

Til peis og pipe

Når kuldegradene kryper over dørstokken, vinduene fryser og vinden uler rundt hytteveggene kan det være greit å ha lagret opp nok ved for vinteren. Så trenger du bare løfte ullpleddet når den sprakende peisen trenger en ny kubbe å sluke.

  • Forf>signe Dons (foto)
  • <forf>linda Lund Nilsson <

Anslagsvis 80— 85 prosent av alle boliger med mulighet til å fyre med ved i Norge, gjør det. I tillegg kommer fyring i alle hytter. Men som på de fleste andre områder: Det er mange måter å gjøre ting på. Dette er verdt å vite om ved:

Fyr riktig!

Overrask din bedre halvdel ved å få i gang peisen.* Sjekk at spjeldet er åpent.* Legg to store, tørre vedkubber på hver side i ovnen, og dandér noen spinklere vedpinner på tvers. Suppler med sammenkrøllet avispapir, litt bark eller en opptenningsbrikett. I mangel av briketter kan fem - seks fyrstikker stukket inn forskjellige steder i papiret hjelpe å spre ilden og hjelpe flammene å få tak på kubbene. Ikke legg småved og papir for tett, flammene må få nok luft til å grafse i seg og vokse på. Glanset papir og kartong brenner dårligere, og egner seg av flere grunner ikke i peisen.* Tenn på med en fyrstikk. * Når flammene har slikket peisveggene hissig i noen minutter, kan du justere trekken så de roer seg ned og ikke spiser opp all veden med én gang. La veden brenne til det bare er glør igjen, før du forsyner peisen med en ny kubbe. Juster, hvis nødvendig, trekken litt opp igjen, så treverket lettere tar fyr.* Steng ventilen før du legger deg.

Husk!

Ved forurenser lite hvis du fyrer riktig.* Ikke fall for fristelsen å sprengfyre i en iskald hytte. Hvis peis og pipe er kald, så er det viktig å tenne opp gradvis. Sprengfyring avgir mye sot, som er forurensende og kan gi pipebrann. Det kan igjen føre til sprekkdannelse i skorsteinen, og husbrann. * Bruk aldri tennvæske i peisen.* Tørr ved gir minst dobbelt så mye varme som rå, er enklere å tenne opp, soter mindre, og er mer miljøvennlig.* Ikke brenn behandlet tre, som malte eller trykkimpregnerte planker.Det kan avgi giftige gasser. Vrakved fra sjøen bør ligge ute noen år før det brukes som ved.* Hvis treverk nær ildstedet blir misfarget, er det tegn på at temperaturen er for høy.* Det er ditt ansvar at ildsted og skorstein er i orden til enhver tid. Piper blir også gamle. Er du usikker på peis, ovn eller pipe, så kontakt brann- og feiervesenet. Dette er også stedet å henvende seg for å registrere nymonterte ildsteder.* Åpen peis gir definitivt mest hygge.Du får imidlertid bare utnyttet mellom 10 og 15 prosent av energien som finnes i veden med åpen peis.Kilder: enok.noespegard.nohushjemoghage.nobrannvernforeningen.no

Hugger du selv, bør du være ute et år i forveien så veden får tørke tilstrekkelig. Veden bør kappes og kløyves med det samme treet er felt. Foto: SIGNE DONS