Norge

Lån hjemmefra

MP3-bøker er foreløpig ikke aktuelt for Deichmanske bibliotek, men ebøker kommer trolig når de flytter til nytt hovedbibliotek.

  • Forf>
  • <forf>john-arne Ø. Gundersen <

Deichmanske bibliotek har ikke begynt å diskutere om de skal ta bøkene ned fra hyllen og over på nettet som MP3-bøker. — Først må vi kunne kjøpe inn eksemplarer fra forlagene som vi får lov til å låne ut. Deretter må en rekke tekniske problemer løses, særlig rundt hvordan lånet avsluttes, slik at ikke låneren beholder boken for alltid. En MP3-bok som lånes på biblioteket må jo forsvinne fra lånerens data når lånetiden er utløpt, ellers så blir det et kjøp, forklarer leder for innkjøpsavdelingen ved Deichmann Trine Berntsen. Lydbokforlaget har ennå ikke planlagt hvordan de vil forholde seg til biblioteker med MP3-bøker.

Ubegrenset antall.

Berntsen ser flere fordeler med MP3-bøker, blant annet at biblioteket slipper å lagre mange eksemplarer i hyllene, og folk kan låne hjemmefra. - Det går an å tenke seg at bøkene aldri er utlånt, og at vi har et ubegrenset antall eksemplarer. Dette er også et spørsmål som må avklares hvis vi skal ha MP3-bøker: Hvor mange skal kunne låne den samme boken? Berntsen opplyser at biblioteket til nå heller ikke har satset på såkalte e-bøker, bøker i digital form som kan leses fra en skjerm. - Det er fordi det finnes få bøker på norsk i dette formatet, og at det ville ha vært uheldig med en stor overvekt av utenlandsk litteratur. Men det vil være naturlig at e-bøker blir et nytt tilbud i et nytt bibliotek når vi flytter.

Les også

  1. Vårens lydbøker

  2. Klart for digital lydbokradio

  3. Seim seirer i ny radiokrim

  4. Lydbøker rett fra nett