Norge

- Jeg er altfor beskjeden til å være i denne bransjen. Men jeg er sånn

Frode Estil er en sjelden blanding: Så beskjeden at han synes det er et problem. Men: Han har forsynt seg av medaljefatet slik at han er en av norsk langrenns største gullgrossister.

 • Forf>trond Tandberg (foto)
 • <forf>stein Erik Kirkebøen <

Hjemme i Meråker har Frode Estil ikke mindre enn seks gullmedaljer fra OL og VM. To av dem skal han forsvare i Torino; da alle løp var avsluttet og alle blodprøver sjekket, endte han opp med to gullmedaljer i Salt Lake City. Likevel mener han altså at han ikke bare er beskjeden, men til og med for beskjeden.— Absolutt, jeg er altfor beskjeden til å være i denne bransjen. Det hender ofte at jeg i ettertid angrer på at jeg har vært så beskjeden. Men jeg er sånn.- Mer beskjeden enn romkamerat Kristen Skjeldal?- Mye mer. Han er ikke beskjeden, han er bare høflig og snill. Jeg er så beskjeden at mange vil synes jeg er kjedelig. Men det er jeg ikke, ikke når jeg er i trygge omgivelser.- Du var ikke så beskjeden da du la inn et par fryktelige taktomslag og vant gull på femmila i Oberstdorf i vinter?- Da klarte jeg å ta frem den offensive Frode, en fyr som trener Krister (Sørgård) har jobbet mye for å få frem.

Blir lærer.

Frode Estil har ikke bart, men ellers står han frem som en erketrønder. Han virker både snill og omtenksom og treg. Men det er han ikke.- Det er nok riktig at jeg har typisk trøndersk lynne. Jeg vil si at jeg er rolig, fornuftig og avbalansert. Og jeg blir aldri sint, bare irritert.Og lei. Det er snart 11 år siden han gikk sitt første verdenscuprenn, og han er lei av å leve som en nomade, lei av å ligge i mellomeuropeisk tynnluft i ukevis hver høst. Han er lei av å være på landslaget. Men han er ikke lei av å gå på ski!- Det skal jeg fortsette med. Men fra høsten skal jeg bli lærer på skigymnaset i Meråker. Jeg skal fortsette å satse og trene, men jeg skal gjøre det hjemmefra. Det er ikke sikkert jeg blir noe dårligere for det, sier Frode Estil som har lyst til å gå femmila i Sapporo neste år.- Jeg tar jo ikke plassen fra noen, som tittelforsvarer har jeg friplass.Slik taler en beskjeden verdensmester. Men denne tilsynelatende pusekatten av en svigermorsdrøm er en ulv i fåreklær. Bak den beskjedne fasaden er han en medaljesanker av rang. Det var neppe så mange som så den siden av ham da han gikk inn til en ikke veldig imponerende 51. plass i hovedlandsrennet for 14-åringer. - Det tok enda noen år før jeg begynte å vise talent for alvor. Mange er nok overrasket over at jeg er blitt så god som jeg er blitt, det er vel jeg også. Hovedgrunnen til det, tror jeg er at jeg er flink til å trene riktig. Når jeg skal trene rolig, så gjør jeg det, og når jeg skal kjøre hardt, så gjør jeg det. Selv om jeg har diskutert mye med mange og spesielt hatt stor nytte av trener Ole Morten Iversen i Meråker, så vil jeg selv ta det meste av æren. Jeg har vært flink til å utvikle meg selv. Og så har jeg en klassisk teknikk som sitter i kroppen, og som er veldig rasjonell.

Kjøttkaker vs. lungemos.

Langsomt, men sikkert ble han også bedre i friteknikk. Allerede for fire år siden var han så god at Thomas Alsgaard ikke klarte å gå fra ham i spurten på skiathlom (jaktstart) i Salt Lake City. De to delte gullet - etter at Johann Mühlegg var avslørt og fradømt seieren. Nesten tre år etter kom gullmedaljen i posten til Meråker.- Jeg fikk ikke akkurat den store gullfølelsen. Det å få en gullmedalje i posten i forhold til å få den utdelt på stadion, er som kjøttkaker i forhold til lungemos. Frode Estil er ikke noe glad i lungemos.- Helt klart. Men bortsett fra at jeg fikk gullmedaljen i posten, så var OL et flott mesterskap. Jeg hadde vært syk i forkant, og ingen ventet noe av meg. Så åpnet jeg med å bli nummer fire på 15 km, fulgte opp med å spurte likt med Thomas og å ta stafettgull. Jeg tar gjerne en reprise.- Fire av seks gullmedaljer har du vunnet i stafett. Hva er forskjellen på å vinne alene og med et lag?- Det er som kjøttkaker og ørret. Begge deler er godt. Men smaken av en stafettseier avhenger av hvordan jeg har gjort det. Det er ikke så stas å ha gått svakt, men vinne fordi de andre har gått fort. Men hvis jeg går et godt løp selv, er det like morsomt å vinne en stafett som et individuelt løp. I all stillhet er Frode Estil blitt en av de aller største i norsk langrenn. Da dopingtåken etter noen år lettet i Salt Lake City, sto Frode igjen som langrennskongen av OL med to gull- og en sølvmedalje. Hjemme i skuffen har han seks internasjonale gullmedaljer, bare Dæhlie og Alsgaard har flere.Men han har bare vunnet fire verdenscuprenn i sin lange karrie're. Han er best når det gjelder.- Jeg tror ikke det er jeg som blir bedre, det er heller andre som ikke klarer å prestere like godt når det blir viktig, mens jeg beholder roen. Og så passer det meg godt å gå i høyden og så har jeg hatt flaks.- Flaks?- Ja, marginene har vært på min side.

 1. Les også

  - Det blir mulig å vinne fem gull. Men det tenker jeg ikke på.

Frode Estil trives best med ordentlig langrenn i klassisk stil, men etter hvert er den beskjedne trønderen med den store medaljesamlingen ikke så avhengig av spor, han er blitt god i fristil også. TROND TANDBERG

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. SPORT

  Lokkes med VM-jaktstart

 2. SPORT

  Den norske OL-heltens nye trenerjobb: – En Askeladden-historie

 3. LANGRENN

  «Gris», «idiot» og en ukjent helt: Disse stafettdramaene glemmer vi aldri

 4. SPORT

  Best om to år

 5. SPORT

  Best om to år

 6. SPORT

  Her går en 16 år gammel drøm i oppfyllelse