Mye folk og festing landet rundt. Få alvorlige hendelser

Ruskevær kan ha dempet den verste utageringen på nasjonaldagen flere steder. På Østlandet er det finvær og mange folk.

En jentegjeng tar en skål under 17. mai-feiringen i Oslo.

– Hvis det fortsetter slik det har gjort til nå, kommer vi til å se frem til 17. mai, sier politiet i Innlandet.

Over store deler av Norge har det vært litt ruskete vær på 17. mai. Det kan ha hatt en dempende effekt for politiet. NTB har vært i kontakt med alle unntatt to politidistrikt. De kan alle fortelle at det har vært en feiring uten de mest alvorlige hendelsene.

– Det har gått veldig bra så langt i dag. Her er det stille og rolig, sier operasjonsleder Atle Bernhoft von Obstfelder i Innlandet politidistrikt.

– Det er litt surt vær, men vi kan bare spekulere i om det er været som er årsaken, legger Obstfelder til.

– Folk oppfører seg i Nord-Norge

Politiet i Troms opplyser om at de hadde en niåring som var borte fra moren sin i et par minutter, men utover det har det vært få hendelser som de har måttet ta tak i.

– Togene er i rute og folk oppfører seg. Været er ikke helt på vår side, så det er nok på det jevne hvor mange folk som er ute, sier operasjonsleder Rune Nilsen i Troms-politiet til NTB.

– Det virker som om folk har feiret på en fin måte. Vi krysser fingrene for at det fortsetter utover kvelden, opplyser operasjonsleder May-Wenche Hansen i Nordland-politiet til NTB.

17. mai-feiring i Alta. Grått vær, 6 grader, regn og paraplyer preget feiringen i byen, men feststemningen var likevel god både blant små og store.

Få oppdrag i Vest, Møre og Romsdal og i Trøndelag

– Vi har vært heldige og har fått tilbake godt trøndersk vær med vind og regn, men utover dagen er det blitt bedre, opplyser operasjonsleder Arnt Harald Aaslund i Trøndelag-politiet.

I Bergen fikk en person to tenner slått ut etter en voldshendelse. En annen person er sendt til arresten og må sove ut rusen der, men utover det har politiet i Vest også hatt en rolig 17. mai.

– Vi er forberedt på at det kan bli travelt og er bemannet til det, men det er skyet i dag, noe som kan ha en dempende effekt på feiringen på Vestlandet – i hvert fall i gatene, sier operasjonsleder Eirik Loftesnes i Vest politidistrikt.

I Møre og Romsdal har det også gått rolig for seg, med unntak av noen få hendelser.

– En person ble anmeldt for vold mot offentlig tjenesteperson etter at han ikke ville forlate et utested i Ålesund, sier operasjonsleder i Arild Reite Møre og Romsdal-politiet.

– Forhåpentlig feirer folk med måte, tar vare på hverandre og gjør det til en hyggelig opplevelse, legger han til.

Hovedprosesjonen på Bryggen 17. mai 2023 i Bergen.

Ungdomsfyll i Øst – noen knekte neser

På Østlandet har det vært finere vær i dag. Det merkes av politiet.

Politiet i Øst sier det er åpenbart at det fine været på Østlandet og en fridag i morgen har gjort at det er blitt travlere. De har mange patruljer ute, men det har fortsatt ikke vært de store hendelsene å melde.

– Vi fikk allerede i 15-tida meldinger om ungdom ned i 13-årsalderen som begynte å bli fulle at vi ble bekymret, sier operasjonsleder Svein Valle i Øst politidistrikt til NTB.

– Det har vært noen knekte neser og litt forskjellig, men ingenting alvorlig, sier Valle.

Feststemte mennesker i Sør

Politiet i Sørøst sier det har gått i så rolige og fine former som de kunne ha håpet på.

– Foreløpig er det bare positivitet rundt de arrangementene som har vært, sier operasjonsleder Victoria Hillveg i Sørøst-politiet.

Også på Sørlandet har det også gått rolig for seg.

– Det har vært noen få tilfeller i kveld av ordensforstyrrelse, som blant annet går på alkoholinntak og å ikke følge anvisning fra vektere, sier operasjonsleder Audin Eide i Agder-politiet til NTB.

Ellers har Eide lite å melde.

Folk nærmer seg metningsgraden i Oslo

Alt i alt har det gått rolig for seg over hele landet. Hovedstaden begynner å bli som en fredag eller lørdag med finvær. Politiet melder i Oslo melder også om litt ordensforstyrrelser rundt om i gaten.

– Det er litt ansamlinger av ungdom som lager kvalme i byen, og voksne folk som begynner å nærme seg metningsgraden, sier operasjonsleder Per Ivar Iversen i Oslo-politiet.

– Det er fridag i morgen. Så det er ikke sikkert alle drar hjem riktig ennå, sier han avslutningsvis.

I Oslo har det vært pent vær utover hele dagen. Det er også meldt fint vær utover kvelden.