Store problemer med tog og T-bane i Oslo-området torsdag morgen

Signalfeil, strømproblemer og kranglete sporveksler skaper store problemer for skinnegående transport i og rundt hovedstaden. På Kolbotn ble det dramatisk da en kjøreledning falt ned på taket til lokaltoget som var på vei fra Moss til Oslo.

Passasjerene på lokaltoget fra Moss til Oslo fikk en kjøreledning i taket ved Kolbotn. De måtte sitte lenge i toget før de ble evakuert. Først måtte brannvesenet sikre den strømførende og farlige ledningen på taket.

Både tog og T-bane er rammet av store utfordringer torsdag morgen.

En strømstans stanset all trafikk på Østfoldbanen mellom Oslo og Ski. Det rammet toglinjene L2, L21, L22 og R20.

Årsaken var en kjøreledning som falt ned på sporet ved Kolbotn.

Ingen personer ble skadet i hendelsen, men passasjerne på toget beskriver en dramatisk situasjon.

– Vi hørte et stort smell like før toget stanset. Toget vårt er det som muligens rev med seg kjøreledningen. Den lå delvis oppå toget og var en fare for folk som strømførende. Derfor måtte vi alle sitte inne, ble vi forklart, forteller Bjørgum.

– Det ble også sagt at det var bra kjøreledningen lå oppå toget og ikke hang ned på sidene, forteller hun.

Passasjerne ble evakuert etter nærmere to timer, etter at brannvesenet hadde sikret kjøreledningen. I 10.30-tiden ble passasjerene omdirigert til en rutebuss som skulle ta dem inn til Oslo sentrum.

Strømstansen inntraff cirka 08.10. «Vi jobber med å rette feilen, men dette vil ta tid. Ny oppdatering kl. 12.00. Bruk annen transport hvis du kan», heter det på Bane Nors nettsider.

– På Kolbotn stasjon sto det kalde passasjerer og ventet på buss i nesten to og en halv time etter at toget stoppet, og det var 10 minusgrader i morges, forteller Bjørgum.

Åpningen av Follobanen kan gi problemer

Søndag åpner Follobanen. Den 22 km lange strekningen mellom Ski og Oslo S vil halvere reisetiden mellom Oslo og Ski.

Bane Nor har tidligere vært tydelige på at det kan bli en del problemer i innkjøringsperioden.

Pressevakt Dag Svinsås sier de så langt ikke har noen informasjon om at dagens hendelse skal ha en sammenheng med den nye banen.

– Det blir bare spekulasjoner og er for tidlig å si, sier han til Aftenposten.

En rekke signalfeil ved nye Ski stasjon i høst har imidlertid hatt sammenheng med innkjøringen av banen, har Bane Nor tidligere forklart.

«Alle nye jernbaneanlegg trenger en viss innkjøring, og vi forventer noen barnesykdommer i starten», skrev banedirektør Lars Berge i en e-post til Aftenposten forrige uke.

Mange pendlere ble stående i iskulden og vente på tog som ikke kom på Ski stasjon torsdag morgen.

Store forsinkelser på T-banen

Torsdag morgen var også flere tog forsinket og innstillinger på Drammenbanen og Askerbanen. Togproblemene her skyldes en signalfeil ved Brakerøya. Det har vært en rekke signalfeil de siste ukene.

Regiontoget mellom Oslo og Bergen, regiontoget mellom Oslo og Stavanger, Flytoget og lokaltogene L12, L13, R10 og R11 er berørt av signalfeilen.

Fra Helsfyr T-banestasjon torsdag morgen.

Det var også store forsinkelser på T-banen i Oslo grunnet en feil på en veksel. Det melder T-banen selv på Twitter.

Feilen ble meldt rettet klokken 09.24, men det er fremdeles mange tog som er forsinket.

Vekselfeilen skjedde i nærheten av Høyenhall stasjon og førte til utfordringer med å kjøre ut tog fra vognhallen på Ryen.

Pressevakt i Ruter, Øystein Dahl Johansen, sier til NTB at det er forsinkelser på linje 1, 2, 3 og 4.

– Forsinkelsene varierer veldig. På det meste er det snakk om opp mot 30 minutters forsinkelser, men togene går med jevne mellomrom. Har man muligheten burde man benytte seg av alternativ transport hvis man har dårlig tid, sier Dahl Johansen.

Sanntidssystemet hadde en kort stund driftsproblemer, men det ble rettet rundt klokken 7.45.

– Vi jobber knallhardt for å få løst alle problemene, men det vil nok merkes en stund fremover. Vi håper at alle problemene er rettet i løpet av formiddagen og at togene vil kjøre inn forsinkelsene.