Norge

14 personer siktet etter rekordbeslag av narkotika

Politiet i Agder har gjort et rekordstort beslag av hasj, amfetamin og kokain. 14 personer knyttes til et Balkan-miljø som skal ha forsynt Sørlandet med stoff.

Avsnittsleder Thor Atle Pedersen i Agder-politiet har ledet den omfattende etterforskningen som blir kjent i dag.
  • Eivind Kristensen
I et hus i Åseral ble det avdekket en profesjonelt drevet hasjplantasje. Eieren av huset har trolig vært helt uvitende til hva som skjulte seg på innsiden.
Tørket marihuana funnet på plantasjen i Åseral.
Store cannabis-planter på plantasjen i Åseral.
Stiklinger til cannabis-planter.

– I denne saken har vi hatt fokus på bakmenn, og vi mener å ha slått ut en betydelig aktør, sier Thor Atle Pedersen, leder for avsnittet for organisert kriminalitet i Agder-politiet.

I alt er det beslaglagt narkotika som har en antatt gateverdi på rundt 15 millioner kroner.

– Større kvantum har vi ikke beslaglagt noen gang tidligere, sier John Repstad, seksjonsleder i Agder-politiet til Fædrelandsvennen.

Opprullingen av saken startet med etterforskning mot to menn politiet mener har vært de mest sentrale i smuglingen. Dette er en 61-åring og hans svigersønn.

Til sammen er 14 personer blitt pågrepet. De fleste av dem sitter nå varetektsfengslet siktet for grov narkotikavirksomhet. Alle har bakgrunn fra Balkan.

Via Sverige

1. november i fjor passerte en kurér i 40-årene svenskegrensen på Svinesund i Østfold. Etter avtale med Agder-politiet stanset tollerne bilen. Under motorpanseret og andre steder i bilen var det skjult til sammen to kilo kokain.

1. november stanset politiet denne bilen fylt med kokain. Den ble ført av en bosnisk statsborger i 40-årene. Politiet mener narkotikaen var bestilt av en 61-åring bosatt i Kristiansand.
Les også

Folkehelsa «ekstremt bekymret» over nytt dødsdop

Partiet ble koblet til ytterligere fire personer. Politiet mener en 61-åring var bestiller av narkotikaen.

Mannen, som er norsk statsborger med albansk bakgrunn, er bosatt i Kristiansand. Sønnen hans (35) er også siktet for å ha bidratt til denne narkotikasmuglingen.

Skygget bil

10. desember i fjor aksjonerte politiet igjen. De skygget en bil med en makedonsk statsborger fra Sørlandet til Ski i Akershus. Her møtte 35-åringen en trailer.

Hvordan traileren kom inn i Norge, er uvisst. Men spanere fra Agder fulgte med da det ble lastet store mengder narkotika fra traileren og over i bilen.

Makedoneren kjørte mot Asker, og her slo politiet til. I bilen ble det funnet totalt 30 kilo amfetamin, seks kilo kokain og ti kilo hasj.

Det var ikke tilbudsvarer fra Rema som skjulte seg i bæreposene i denne bilen som ble stanset av Agder-politiet i Asker. De hadde skygget den fra Ski.

Totalt syv personer knyttes til smuglingen av gigantpartiet. Blant dem er datteren til 61-åringen i den første smuglersaken, hennes samboer og det som skal være hans bror.

Mennene på 28 og 30 år er albanske statsborgere, bosatt i Kristiansand eller Stavanger og i Birkenes. De har ikke lovlig opphold i Norge.

Les også

Kriminelle bestiller narkotika til tilfeldige postkasser

Totalt 30 kilo amfetamin ble funnet pakket i Rema-poser.

Politiet mener de to brødrene fremstår som de mest sentrale i forbindelse med den siste smuglingen, og to hasjplantasjer på Sørlandet.

– Importerte hasjgartnere

Etterforskningen ledet politiet til to hus. De ligger på avsidesliggende steder i Birkenes og i Åseral. Da politiet slo til 10. desember, ble det avslørt at disse var gjort om til profesjonelt drevne hasjplantasjer.

I alt er det beslaglagt 750 cannabisplanter.

Husene er blitt leid ut av eiere som trolig har vært intetanende til den omfattende ulovlige virksomheten de skulle brukes til.

I et hus i Birkenes kommune ble dette gartneriet med cannabisplanter avdekket. Her bodde også en av de siktede brødrene.

For å drive plantasjene mener politiet at personer fra Balkan er blitt hentet til Norge, utelukkende for å være hasjgartnere.

– Nettverket har vært drevet med utstrakt bruk av falske pass og førerkort og personer som ikke har vært registrert i Norge, sier Thor Atle Pedersen i Agder-politiet.

- Nettverket i den siste smuglingen bærer preg av å være godt organisert, der folk har hatt ulike roller, sier Thor Atle Pedersen, leder for avsnittet for organisert kriminalitet

– Vil det bli aktuelt å sikte noen av disse etter mafiaparagrafen?

– Det er for tidlig å si. Men nettverket i den siste smuglingen bærer preg av å være godt organisert, der folk har hatt ulike roller, sier Pedersen.

I arbeidet har Agder-politiet samarbeidet med politidistrikter flere andre steder i landet, samt politi i utlandet.

Les også

  1. - Kun den som har mistet et barn selv, kan vite hvor hjerteskjærende det er.

  2. Politi og Uteseksjonen bekymret for sentrumsmiljø i Oslo: – Mer vold blant yngre narkoselgere