Støre om Listhaugs terror-melding: – Trist og opprørende

Partisekretær Kjersti Stenseng i Ap oppfordrer justisminister Sylvi Listhaug (Frp) til å se filmen Utøya: 22 juli for så å gå og skamme seg. Også Ap-leder Jonas Gahr Støre reagerer.

– Jeg blir litt trist. Det er en opprørende tone, fordi dette er Norges justisminister, sier Støre til Aftenposten lørdag ettermiddag.

– Det er en viktig jobb og en stilling med stor autoritet som kommer med denne type utspill, som for mange vil oppleves som krenkende og dypt sårende, legger Ap-lederen til om Listhaugs omstridte Facebook-melding.

Torsdag sa stortingsflertallet nei til forslaget fra Frp og Høyre om at Justisdepartementet skulle kunne frata norske fremmedkrigere passet uten at det avgjøres i en domstol.

Fredag morgen delte Listhaug et bilde på Facebook av flere soldater med tildekkede ansikter, med teksten: «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet. Lik og del.»

Sylvi Listhaug

– Vi vil inndra pass og statsborgerskap til fremmedkrigere og terrorister raskt og effektivt! Det vil Arbeiderpartiet stemme ned. I kampen mot terror kan vi ikke sitte og toe hendene våre!, skrev justisministeren over bildet.

Fredag kveld svarte partisekretær Kjersti Stenseng på Facebook:

– I dag er det premiere på filmen Utøya 22. juli. Etter å ha lest Facebook-statusen landets justisminister la ut for noen timer siden har jeg to oppfordringer til henne: Først bør hun se filmen. Deretter bør hun gå og skamme seg.

Jonas Gahr Støre ber også Erna Solberg avklare om Listhaugs melding «er noe Regjeringen står bak eller om det er en privatpraktiserende justisminister».

Ifølge VG, henviser Solbergs rådgiver til kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner i sakens anledning.

– Alle må tenke gjennom hvilke bilder, retorikk og ord man bruker i en diskusjon om så alvorlige saker og spørsmål. Men det må være mulig å diskutere denne konkrete saken, nemlig hvilke verktøy vi har for å stoppe terrorister uten at Jonas Gahr Støre skal bruke 22.7. som et argument, sier Sanner til VG.

Les også

Å se den første 22. juli-filmen er som å bli invitert til et 72 minutters besøk i helvete | Harald Stanghelle

– Vi lever i en usikker tid

Erna Solberg avviser Støres anmodning om å irettesette Listhaug, og mener Ap må se seg selv i speilet, ifølge NTB.

– Spissformuleringer finnes det mye av i politikken. Hvis Ap og Frp ønsker å diskutere på den måten, får det være deres sak. Jeg er selv en dønn kjedelig politiker, som ønsker saklig politisk debatt. Kampen for den kjedelige debatten kommer jeg nok ikke til å vinne, sier hun.

Hun minner, som Sanner, om at det å bekjempe terror er essensen i saken. Regjeringen ønsker ifølge Solberg å sette rikets sikkerhet først, før andre behov, et ønske hun mener flertallet på Stortinget gjør det vanskelig å oppnå.

– Det viser seg nå at flertallet på Stortinget velger en vei som jeg tror vil gjøre det tyngre å bekjempe terror, sier hun.

Utøya-overlevende og leder av Akershus Arbeiderparti, Tonje Brenna, er blant de mange i Ap-leiren som reagerte på Listhaugs virkemiddelbruk og timingen på utspillet.

– Våre fremste lederes viktigste bidrag burde være å fremme dialog og trygge befolkningen, ikke å spille opp til hatretorikk, sier Brenna.

– Det er spekulativt å koble Arbeiderpartiet og terror slik Listhaug gjør i sin Facebook-post. Mange vil forvente at at Høyre står opp for anstendighet og irettesetter. Tidligere ville jeg blitt overrasket. Nå blir jeg ikke det lenger, sier Brenna, som reagerer på Sanners kommentar om at «å bruke 22. juli som argument»

– Å mene at mennesker som er rammet eller berørt av terror – direkte eller indirekte – er diskvalifisert å mene noe om terror, er omtrent som å si at alle foreldre er diskvalifisert fra å mene noe om barnehagepolitikk. Det er det Sanner sier når han hevder Arbeiderpartiet bruker 22.7. som argument, mener Brenna.

Listhaug: – De er velkommen til å snu

I en epost til NTB svarer Listhaug lørdag ettermiddag på kritikken.

– Vi lever i en usikker tid hvor vi trenger nødvendige verktøy for å bekjempe terror og trygge landet vårt. Hvis Ap ikke liker å få kritikk for at de stemmer ned dette forslaget, er de velkommen til å snu, skriver Listhaug.

Listhaug peker på at andre land har lignende bestemmelser for inndragelse av pass fra fremmedkrigere, en bestemmelse hun mener er viktig for å kunne bekjempe terror.

– Grunnen til at vi ønsker å utfordre Ap i denne saken er at Støre selv har tatt selvkritikk for å ikke ta innvandringspolitikk nok på alvor, og de har sagt at de skal være strenge. I praksis viser de det motsatte, ifølge justisministeren.

På spørsmål om Frp har belegg for å påstå at Ap mener terroristers rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet, svarer Listhaug:

– De stemmer ned et forslag som vil bidra til å frata fremmedkrigere pass. Forslaget kommer til å være et avskrekkende virkemiddel mot fremmedkrigere, og forhindre dem fra å drive med terror.

Les også

Norge trosser USA – vil ikke hente norske IS-krigere hjem