Norge

Voldsom skyting i Afrin høres helt til Drammen

I Drammen forsøker den syriske familien Midia Hesso og Muhamad Koja med barna Dilan og Hevan å holde kontakten med familiemedlemmer som er rammet av krigen i hjembyen Afrin i Syria.

Muhamad Kojas gamle far står på balkongen i Afrin og holder opp mobiltelefonen slik at sønnen i Drammen kan høre den voldsomme skytingen fra tyrkisk-ledede styrker som har tatt kontroll over hjembyen.

 • Olga Stokke
  Olga Stokke
  Journalist

Der tikker det inn en talemelding på mobilen fra niesen på 18 år. Hun gråter, men sier at det går greit. De kom seg vekk fra krigshandlingene i Afrin. Midia Hesso løfter ikke blikket fra smarttelefonen. Endelig kommer det nyheter fra familiemedlemmer som er på flukt fra krigshandlingene i den kurdiske byen Afrin i Syria. For to dager siden fikk Hesso endelig høre stemmen til moren sin etter nesten to måneder uten kontakt.

Afrin. Det er hjembyen til Midia Hesso og Muhamad Koja. Det var derfra det syriske paret flyktet med barna sine. Det er der foreldrene deres og flere av søsknene med familier bor.

Fra det gule huset bak høye brøytekanter i Drammen forsøker det syriske paret å holde kontakt med foreldre, brødre, søstre, nieser og fettere via mobilappen Whatsapp. Åtte slektninger kjemper med våpen for den kurdiske YPG-militsen mot de Tyrkia-ledede styrkene. En av dem er en niese på 19 år, som også deltok i kampene mot terrorgruppen IS.

200.000 på flukt

Lørdag flyktet flere av slektningene deres fra Afrin, i likhet med rundt 200.000 andre av byens innbyggere, de fleste kurdere. De flyktet fra de tyrkisk-ledede angrepene i byen.

Søndag meldte nyhetsbyrået AFP at tyrkisk-ledede styrker har tatt kontroll over Afrin som har vært kontrollert av den kurdiske YPG-militsen.

Endelig tikker det inn en melding fra Midia Hessos mor, og Dilans bestemor, som lørdag flyktet fra Afrin da tyrkiskledede tok kontroll over byen. Muhamad Koja er svært bekymret for familien i hjemlandet.

Hjertet banker for Afrin

Familien i Drammen kom til Norge i 2014, Aftenposten har fulgt dem siden før de kom hit på FN-kvoten. De har lært seg norsk, skaffet seg jobb, kjøpt seg enebolig og jobber hardt for å gi sine to barn et bedre liv enn det tusenvis av andre syriske barn får. Etter at slaget om Afrin startet i januar, er det vanskelig å konsentrere seg om så mye annet.

– Lørdag prøvde jeg å ringe familien min 200 ganger. Uten å få svar. Jeg satt i flere timer ved spisebordet og trykket nummeret, la på, trykket nummeret og la på.

Kurdere demonstrerer søndag i den syriske byen Qamishli mot tyrkiske styrker i Afrin. Dit flyktet Midia Hessos mor og andre familiemedlemmer.

Mobilen lyser opp, skjermen viser bildet av en gammel dame, Midia Hessos mor. Det er niesen som sender meldinger om hvordan de har det etter at de flyktet fra Afrin, hjemmet sitt og jordene med 3000 oliventrær.

Midia Hesso får endelig nyheter fra moren (mobilbildet) og andre familiemedlemmer som er rammet av krigen i hjembyen Afrin i Syria.

– Krigen kom nærmere. De måtte flykte i går. Moren min forlot Afrin i det hun sto og gikk i sammen med søsteren min og hennes syv år gamle datter. De er i byen Qamishli, ca. 475 kilometer fra Afrin, sier Hesso.

– Moren min sier at hun ikke lever fordi hun har forlatt Afrin, hjembyen sin. Hun har mistet alt, hus og jord er tatt av tyrkerne. For første gang hørte jeg broren min gråte. Lyden av den høye gråten hans har festet seg i meg.

Muhamad Kojas foreldre bor i andre etasje i en boligblokk i sentrum av Afrin, et par hundre meter fra den store rundkjøringen med statuen som søndag morgen ble revet over ende.

– Foreldrene mine nekter å forlate Afrin, sier han og viser frem en videofilm der soldater skyter i været i rundkjøringen. Det feires at tyrkerne har tatt kontrollen over Afrin.

Foreldrene til Muhamad Koja bor ikke langt fra denne rundkjøringen. Søndag ble statuen som symboliserer den kurdiske legenden Kawa, revet av de tyrkisk-ledede styrkene.

– Foreldrene mine hører skuddsalvene og at det blir ropt Allahu-akbar og Takbir. Takbir (Gud er stor red.anm.)! Det er bare IS-folk som roper Takbir.

– Hvordan vet du at det er det som ropes?

– Jo, faren min sto på balkongen og han sa hør nå, og så holdt han mobilen ut mot gaten slik at jeg kunne høre det selv. De er veldig redde. Men de nekter å forlate Afrin, sier han.

– De sier at det er bedre å dø hjemme i Afrine enn et annet sted, sier Midia Hesso.

Ektemannen Koja legger til at det de frykter mer enn noe, er IS, at terrorgruppen er blant de syrisk-arabiske opprørerne som kjemper sammen med de tyrkiske styrkene.

Ifølge den London-baserte eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) har den to måneder lange offensiven mot Afrin ført til at over 1.500 kurdiske krigere og 400 tyrkisk-støttede opprørere er blitt drept.

De siste dagene har tusenvis av kurdere demonstrert i en rekke vestlige byer, også i Oslo, i protest mot den tyrkiske offensiven. Kurderne føler seg sviktet etter at de spilte en viktig rollen i kampen mot IS. Tyrkia anklager YPG-militsen for å stå i ledtog med den kurdiske PKK-geriljaen i Tyrkia som står på terrorlisten til USA, EU og Tyrkia.

Søndag ettermiddag melder NTB at kurderne i Syria lover å kjempe for å ta tilbake den kurdiske enklaven i Afrin.

– Afrin har ikke falt, det er blitt okkupert av den tyrkiske staten. Tyrkia har skapt et kaos, sier Midia Hesso.

 • Eksperter advarer om at Syriakrigen i økende grad er et oppgjør mellom fremmede makter
Dag og natt tenker Midia Hesso og Muhamad Koja på familien i hjembyen Afrin. Hesso sørger over at familien har mistet landområder med 3000 oliventrær til de tyrkisk-ledede styrkene, oliventrær som hun selv var med og plantet da hun var liten jente.

Krigen om Afrin har allerede rammet nådeløst, for et par uker siden fikk familien vite at sønnen til Hessos tante var blitt drept. En ung nevø på rundt 20 år ble skadet i beina i kamp, men han skal være på bedringens vei.

I Drammen pusser Muhamad Koja opp soverommene til barna, men han innrømmer at det har gått litt smått den siste tiden. Han og kona forsøker å beskytte barna sine mot alle inntrykkene fra Afrin.

– 59 dager med krig. Vi har sovet lite. Når vi sover, drømmer vi at vi lever i Afrin, sier Koja.

Les mer om

 1. Kurdere
 2. Syriakrigen
 3. Tyrkia
 4. Krig
 5. Drammen
 6. Bashar al-Assad
 7. Syria