Norge

Østlandet må forberede seg på snøkaos

Natt til tirsdag snør det i Oslo. Slik ser det ut på Nordstrand.

La bilen stå! Snøen som kommer nå, blir liggende. Meteorologene varsler kaos i trafikken når snøen ventes å lave ned østafjells.

  • og NTB

Snøen begynte å falle flere steder på Sørlandet mandag ettermiddag. Meteorologisk institutt advarer på Yr om snø og underkjølt regn i store deler av landet de neste dagene.

For Sørlandet ble det mandag ettermiddag sendt ut advarsel om vanskelige kjøreforhold.

Statsmeteorolog Siri Wiberg sier til NRK mandag ettermiddag at det ventes opp mot 10 cm snø over store deler av Østlandet fra tirsdag morgen.

Det kommer kanskje ikke så mye snø som på dette bildet fra februar i år, men meteorologene advarer om snøfall og glatte veier østafjells de nærmeste dagene.
Årets første snøvær og uvær med sterk vind og underkjølt regn er ventet inn over store deler av Norge det neste døgnet. Bildet er fra februar i år på Sørlandet.

Underkjølt regn

– Det er på tide å advare folk mot det som kommer. Det kan bli ganske kaotisk, sier Wiberg til NRK.

Det er sendt ut varsel om vanskelige og farlige kjøreforhold fra sørøst i landet og helt opp til Nordland tirsdag. Det advares om underkjølt regn og kraftige vindkast på fjellet.

Fra tirsdag ettermiddag ventes stedvis vanskelige kjøreforhold i fjellet på grunn av østlig kuling, snø og snøfokk, først i sørlige områder. Det skriver meteorologene i varselet for Helgeland og Saltfjellet.

Nedbøren vil først komme som snø før temperaturen ventes å stige og omgjøre nedbøren til regn.

Husker du dette? Lenge siden nå, men etter en lang og varm sommer og høst, må vi belage oss på snø, snøkaos og snøfryd – alt etter som.

Sommerdekk? Glem det!

Fra tirsdag ettermiddag venter meteorologene at det blir underkjølt regn på Østlandet og i indre strøk på Vestlandet.

Dagens quiz: hvilket svar får du når du ringer politiet og spør om du kan kjøre på sommerdekk til dekkforhandler for å bytte til vinterdekk?

– Du må ikke finne på å kjøre på sommerdekk nå. Kjøreforholdene blir svært vanskelige, og det er helt uforsvarlig å ferdes i bil uten vinterdekk, sier statsmeteorolog, Aslaug Skålevik Valved til Nettavisen.

Snøen som kommer i natt, ser ut til å bli liggende på bakken. Statsmeteorolog Siri Wiberg sier til NRK at ifølge prognosene kan det ligge opp mot 10 centimeter snø fra tirsdag morgen.

– Det er trolig hvitt over alt når man står opp i morgen tidlig, sier hun.

Det vil fortsette å snø utover tirsdagen.

Les mer om

  1. Snø
  2. Vær
  3. Vinterdekk
  4. Trafikk