Norge

61 tatoveringer er funnet på ismannens kropp

Tatoveringer er populært. Men få kan måle seg med 5300 år gamle Ötzi, ismannen. Han har 61 stykker.

Tatoveringene består av streker og tegn. De kan ha hatt en symbolsk eller medisinsk betydning.
  • Terje Avner

Det er magasinet Journal of Cultural Heritage som nå forteller om de siste tatoveringene funnet på ismannen.

Ismannen, nå kalt Ötzi, ble funnet i september 1991 i mer enn 3200 meters høyde på en isbre ved den italiensk–østerrikske grensen. Navnet kommer av at levningene ble funnet i Ötztal-Alpene i Tirol. Mumien er usedvanlig godt bevart og regnes som Europas eldste.

Hele 61 tatoveringer er funnet på ismannens hud. Huden er blitt mørk etter å ha ligget i isen i over 5000 år, så mange av tatoveringene er svært vanskelige å se.

Finner fortsatt nye tatoveringerAllerede turgåerne som fant ismannen i 1991, la merke til at han hadde merker eller tatoveringer i huden. Men antallet har siden forbløffet forskerne som fortsatt finstuderer mannen. Nylig fant de nye tatoveringer på mumiens brystkasse.

— Svært overraskende at vi fortsatt finner nye tatoveringer, sier Albert Zink ved Institute for Mummies and the Iceman ved det europeiske forskningsinstituttet i Italia. Forskerne har brukt samme teknikk som brukes for å avsløre forfalskninger på gamle kunstmalerier. Et spesielt kamera som fanger opp ulike spektre av lys er brukt til å fotografere ismannens hud.

Se videodokumentar :Ismannens død

Streker og tegn til medisinsk bruk?

Det er ikke tatoveringer av brustne hjerter eller blomster som er funnet på ismannens kropp. Alle de ulike 61 tatoveringene består av streker, og noen ganger tegn som ser ut som plusstegn. De måler fra 0,7 cm til ca. 4 cm, og det ser ut som om de er risset inn i huden ved hjelp av trekull blandet ned urter.

Slik kan ismannen Ötzi ha sett ut da han vandret rundt i Alpene for 5300 år siden, mener forskerne.

Det er ikke mulig å si sikkert hva som var poenget med tatoveringene. De kan ha hatt symbolsk eller religiøs betydning. En teori er at de er tegn på en slags medisinsk behandling av gamle skader. Merkene er funnet på områder av kroppen, for eksempel på ledd som knær og ankler, hvor ismannen antagelig hadde smerter og plager.— De nye funnene kan for eksempel settes i sammenheng med at ismannen kanskje hadde smerter i brystet, forklarer Zink.

Det er påvist flere sårskader på ismannen. Han hadde dessuten antagelig også gallesteinsproblemer, bendelorm og åreforkalkninger.

Les også:

 Ismannen spiste mose

Fant birkebeiner i middelalderbrønn

Fant fem i Aleksander-graven, men ikke kongen selv