Norge

Derfor får Boko Haram støtte

Korrupsjon og urettferdighet bidrar til at terrorgruppen Boko Haram får sympati.

afp000704048-JHWVmy8cUl.jpg Foto: videograb

 • Tor Arne Andreassen
  Journalist i utenriksredaksjonen

Boko Haram ville aldri ha blitt så populær i nordøst hadde det ikke vært for at bevegelsen oppsto i en dysfunksjonell stat, har Vest-Afrika-eksperten Morten Bøås sagt. Frustrasjonen, korrupsjonen og urettferdigheten fikk Boko Haram-grunnleggeren Mohamed Yusufs lære til å spre seg som ild i tørt gress.

De etniske og religiøse konfliktene i Nigeria blir forsterket av at de ofte sammenfaller med sosiale og økonomiske skillelinjer. I det nordøstlige hjørnet av Nigeria der Boko Haram oppsto, lever 70 prosent av befolkningen på mindre enn 6 kroner om dagen. I sørvest og i sørøst gjelder det samme for respektive 50 og 59 prosent av befolkningen. Folk flest er altså svært fattige i hele Nigeria, men en enda større andel er altså svært fattige i nordøst.

Sterke menn dominerer

Mens Nigerias statsapparat er svakt, så domineres landet av mektige menn som styrer landet gjennom sine nettverk av personlige allianser. Fokuset er på personlig vinning og posisjonering, heller enn å angripe landets problemer.

Det spekuleres i at noen sterke menn i hemmelighet har støttet Boko Haram for å diskreditere de nåværende myndighetene.

Den kristne presidenten Goodluck Johnathan fra sør ses som en illegitim statsleder av mange muslimer i nord. I sin propaganda hevder Boko Haram at både myndighetene og sikkerhetsstyrkene ledes av korrupte kristne ledere fra sør som utnytter sine posisjoner til å undertrykke og angripe uskyldige muslimer.

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Norge gir 100 millioner til Boko Haram-ofre

 2. VERDEN

  Skolejenter kidnappet av Boko Haram er sluppet fri

 3. VERDEN

  Minst 18 drept i Boko Haram-kamper i Nigeria

 4. VERDEN

  Hun fikk fem kroner og beskjed om å sprenge seg selv i luften: Derfor bruker Boko Haram helst kvinner og barn som selvmordsbombere

 5. LEDER

  Aftenposten mener: Norge bør følge opp i Nigeria

 6. VERDEN

  IS-terror rammer i mer enn dobbelt så mange land