Han ville avslutte livet på E18, i stedet omkom tilfeldig småbarnsfar. Nå er 22-åring dømt til 16 års fengsel.

SKIEN (Aftenposten): Tre av meddommerne i lagmannsretten stemte for 18 års fengsel. Dommen er den strengeste som noen gang er gitt i Norge for et bildrap.

Småbarnsfamiliens bil ble fullstendig knust i sammenstøtet. 22-åringen som forårsaket ulykken sier han bare ønsket å ta sitt eget liv. Innfelt: statsadvokat Vibeke Gjøslien Martins.
  • Per Annar Holm
    Per Annar Holm

Ulykken skjedde natt til 1. nyttårsdag i fjor på E18 mellom Langgangen og Larvik akkurat over på Vestfold-siden av fylkesgrensen.

Allerede samme dag ble den nå 22 år gamle bilisten siktet for forsettlig bildrap.

Mens han satt sterkt skadet oppe på taket av varebilen sin, forklarte han til politiet at han hadde forårsaket ulykken i et forsøk på å ta sitt eget liv.

To timer etter ulykken hadde tiltalte en promille på 1,32.

I Larvik tingrett ble han i oktober dømt til 16 års ubetinget fengsel. Tirsdag opprettholdt Agder lagmannsrett fengselsstraffen fra tingretten.

Aktor Vibeke Gjøslien Martins og forsvarer Øystein Storrvik i Agder lagmannsrett i Skien.

Historisk streng straff

Dette er den strengeste straffen for forsettlig bildrap i Norge noensinne og en av få hvor en som prøver å ta sitt eget liv, ikke klarer det, men ender opp med å bli drapsmann.

I 2011 ble en biltyv dømt til 13 års fengsel av Høyesterett etter at en kvinne som forsøkte å stanse ham, omkom da hun falt av bilpanseret.

Både aktor Vibeke Gjøslien Martins og forsvarer Øystein Storrvik er derfor forberedt på at også denne saken trolig vil få sin siste runde i landets høyeste domstol.

Storrvik sier at hans klient anker dommen inn for Høyesterett:

– Han mener lagmannsretten ikke har vektlagt nok hans nedsatte bevissthet før ulykken, sier Storrvik.

Tydelig preget

Det var en tydelig preget 22-åring som i forrige uke inntok vitneboksen i Agder lagmannsrett i Skien.

Han forklarte at han fortsatt sliter med selvmordstanker i fengselet, og at han husker svært lite fra ulykkesnatten.

På ett punkt husket han likevel bedre enn han forklarte i tingretten: I lagmannsretten husket han lysene fra den møtende bilen.

– Det gjør vondt, og jeg har egentlig ikke lyst til å si det, men jeg så to lys komme imot meg. Jeg har aldri ment å skade noen andre enn meg selv, sa 22-åringen som forklarte at hans mål var å kræsje i noe annet enn en annen bil.

Men etter å ha kjørt i feil kjøreretning i nesten tre kilometer, var det første han møtte en personbil med fem personer.

LES OGSÅ: Ville gjøre slutt på livet i trafikken. I stedet omkom en tilfeldig småbarnsfar.

Enken Hiro Feghheboukan klarer fortsatt ikke å ta seg av barna alene. Svigerinnen Nirouz Hamam-Budaksom (t.v.) sammen med bistandsadvokat Christian Lundin.

– Jeg hadde bare to armer som jeg holdt rundt barna mine

I lagmannsretten fortalte den gråtkvalte enken Hiro Feghheboukan om de grusomme sekundene før familiebilen ble knust.

– Mannen min bremset, tutet, og blinket med lysene. Men vi så bare lys, og de kom rett mot oss. Mannen min forsøkte å svinge unna, men lysene kom etter oss, fortalte kvinnen.

De var på vei hjem fra Gardermoen etter en uke på Gran Canaria da ulykken skjedde. Nå var de få minutter fra hjemmet i Skien.

– Han kunne ha gjort noe den kvelden. Svingt unna, sa kvinnen, som satt i baksetet mellom de to minste barna da ulykken inntraff.

– Jeg kunne ikke redde mannen min den kvelden. Jeg hadde bare to armer som jeg holdt rundt barna mine, sa hun stille.

Advokat: – Familie lagt i grus

Familiefaren Azad Hamam (47) ble drept momentant, mens kona Hiro ble livstruende skadet.

Det samme gjorde parets datter (5), mens sønnene på 11 måneder og syv år kom fra ulykken med mindre skader.

Hiro lå to måneder på sykehus før hun kom hjem i rullestol.

Bistandsadvokat Christian Lundin sier at en hel familie er lagt i grus, og at det vil ta tid før moren klarer å ta seg av barna uten hjelp.

– Det var bare flaks at ikke flere ble drept, sier Lundin.

Oppreisningen til de etterlatte ble økte fra tingretten til lagmannsretten slik at de etterlatte tilsammen ble tilkjent 1.950.000 kroner.

– De etterlatte er tilfreds med at oppreisningen ble økt, men mener at normen for oppreisningen som etterlatte ved forsettlige drap får, burde vært fraveket, blant annet fordi det var en planlagt handling fra tiltaltes side og handlingens grovhet, sier Lundin.

Ulykkesgruppen i Statens vegvesen har beregnet ulykkesbilens hastighet til over 130 km/t, mens familiebilen kjørte i maks 30 km/t.

Lagmann Guro Vale Kvavik har skrevet dommen sammen med lagdommer Øistein Langbakk.

Dom under dissens

Agder lagmannsrett finner ingen formildende omstendigheter. Tre av de fem meddommerne stemte for 18 års ubetinget fengsel, mens fagdommerne og to meddommere mente 16 års ubetinget fengsel var straff nok.

«Lagmannsretten legger i skjerpende retning vekt på at de fornærmede var tilfeldige ofre som ikke hadde noen mulighet til å slippe unna. De kjørte svært sakte før sammenstøtet, tutet, blinket med lysene og forsøkte å svinge unna», skriver lagmann Vale Kvavik.

Nytt siden tingretten er også et regresskrav fra Tryg forsikring på 2,9 millioner kroner. Familiefaren var ansatt i ABB, og hadde en gruppelivsforsikring gjennom firmaet.

Tiltalte hadde ingen innvendinger mot å dekke dette, og han er dømt til å erstatte selskapets tap.