Norge

Psykologspesialist: Et slikt drap skjer så sjelden at det må vurderes fra sak til sak

En kvinnelig ansatt som natt til tirsdag ble drept på institusjonen Små Enheter i Vollen i Asker, bæres ut fra stedet. En 15 år gammel jente som bor på institusjonen har erkjent drapet.

107 personer i Norge er blitt drept av psykisk syke siden 2003. I samme periode er den drapsiktede 15-åringen den eneste mindreårige som har drept en ansatt på institusjon, viser en kartlegging Aftenposten har gjort.

  • Henrik Arneberg

Natt til tirsdag ble en kvinnelig nattevakt drept, trolig med kniv, på institusjonen Små Enheter i Vollen i Asker.

En jente (15) har erkjent å ha drept nattevakten.

— Jeg kan ikke gå inn på hva hun har forklart i detalj, men bekrefter at hun erkjenner straffskyld for drap, sier forsvarer Cecilie Nakstad til Aftenposten.

Den drepte er født i 1983 og jobbet med vaktholdet rundt piken på institusjonen som er for unge med behov for heldøgns omsorg og psykiatrisk overvåking.

Les saken:Kvinne drept i Asker i natt – jente (15) siktet for drap

- Skjer svært sjelden

En gjennomgang NRK gjorde tidligere i år viser at 102 personer, fem barn, 49 kvinner og 48 menn, ble drept av psykisk syke i perioden 2003-2012.

En kartlegging Aftenposten har gjort viser at ytterligere fem personer er blitt drept av psykisk syke personer i 2013 og hittil 2014.

Av de totalt 107 drapene som er gjennomgått, er 15-åringen den eneste mindreårige som har drept en ansatt på institusjon, viser kartleggingen.

Psykologspesialist og forsker Pål Grøndahl sier til Aftenposten slike drap skjer så sjelden at de må vurderes fra sak til sak.

— Det finnes ikke mye forskning på dette området i Norge. Derfor er det uheldig å spekulere i omstendighetene rundt drapet eller hva som kjennetegner bakgrunnshistorien til ungdom som bor på slike sentre. Saken er på et stadium der det finnes flere spørsmål enn svar, sier Grøndahl.

Tips til denne saken? Kontakt oss her!

Pål Grøndahl er rettpsykiater.

— Den drapsiktede 15-åringen bor på et senter for unge med behov for heldøgns omsorg og psykiatrisk overvåking. Hvor vanlig er det med psykoseproblematikk i så ung alder?

— Det vi vet, er at det forekommer. Det fins yngre personer helt ned i 10-års alderen som utvikler psykotiske symptomer. Men jeg har ikke oversikt over hvor ofte det forekommer eller om det er tilfellet i denne saken. Det er vel dette som skal undersøkes.

- Kan du si noe om hvilket lovverk som regulerer overføring til psykisk helsevern for en så ung person?

— Noen få i så ung alder er blitt overført fordi de har komplekse, tunge eller utagerende lidelser. Men jeg presierer at jeg ikke vet noenting om dette konkrete tilfellet. Det som er sikkert, er at slike drap forekommer så sjelden i Norge at vi ikke har noe solid vitenskapelig grunnlag eller egenartet profil for å si hva det kan det dreie seg om, sier Grøndahl.

Les også: 15-åringen erkjenner straffskyld for drap

Politiets krimteknikkere i arbeid på åstedet i Asker tirsdag formiddag.

Drept av egne barn

To av de 107 drapene, i tillegg til det på Vollen i Asker, er utført av psykisk syke mindreårige. De bodde imidlertid ikke på institusjon, men med sine foreldre.

I begge tilfellene var det sønner som drepte en av sine foreldre.

  1. november 2009 ble politiet i Hønefoss opppringt av en gutt (17) som fortalte at han hadde drept sin egen far med 50 knivstikk.

17-åringen ble dømt til syv år i fengsel fordi psykosen var rusutløst, noe som gjorde at han ble vurdert som strafferettslig tilregnelig.

En annen ungdom, også han 17 år gammel, drepte 18. januar 2005 moren sin med kniv. Ifølge NRK hadde moren ved flere anledninger kontaktet psykiatrien om hjelp, men henvisningen hans til barne— og ungdomspsykiatrien ble avvist.

17-åringen prøvde å ta sitt eget liv, men lyktes ikke. Han ble dømt til tvungent psykisk helsevern.

Les også: - Vi har vært redd for at sånne ting ville skje