Norge

Sjefen utvandret fra Norge. Så strømmet det 40 millioner inn på firmaets konto de neste 17 månedene.

13 personer og 20 selskaper er nå siktet for hvitvasking og heleri. Oslo-politiet mener nettverket er et av de største innen fiktiv fakturering i byggebransjen.

Høsten 2012 tok denne mannen ut penger 176 ganger under 29 besøk i DnBs minibank på St. Hanshaugen i Oslo. Han benyttet en rekke ulike bankkort utstedt i forskjellige navn. Han fikk tilnavnet «Boblejakkemannen», fordi han stadig dukket opp med nye jakker. Foto: Politiet

 • Einar Haakaas

Politiet mener de er på sporet av et velorganisert nettverk hvor kontantstrømmer dekker svarte lønninger og store summer føres ut av landet til Kosovo.

Ifølge politiet produseres det felles forklaringer når sakene blir etterforsket, og entreprenører skal ha blitt truet.

Les også

Frykter mafiatilstander i norsk byggebransje

— Dette viser hvor store verdier som står på spill, og hvor godt organisert dette er, sier politiadvokat Andreas Meeg-Bentzen.

Utvandret

Det er trolig snakk om forgreininger til andre nettverk. Etter det Aftenposten kjenner til er skatte- og avgiftskravene mot et titall selskaper i nettverket allerede oppe i nærmere 200 millioner kroner. Et av selskapene har alene et skattekrav på over 100 millioner mot seg. Kravet er bestridt.

I sentrum

Foto: Svein Eide

av virksomheten står tilsynelatende en 60 år gammel mann fra Makedonia, som innvandret til Norge fra Bulgaria i 2010.

Han etablerte selskapet Zvonko Bygg Service, og hadde flere bankkontoer uten aktivitet. Etter bare halvannet år i Norge meldte han utvandring til folkeregisteret. Av de syv ansatte i firmaet, meldte fem utvandring. De to siste ansatte fikk nye jobber.

Men selskapet levde videre.

Millionstrøm

Tre måneder etter at 60-åringen forlot Norge, ble det tilsynelatende fart i aktiviteten i firmaet — og på kontoene hans. Uten å ha løftet en finger og uten at det var kjøpt inn hverken utstyr eller verktøy, gikk selskapet angivelig så det suste, selv om eier og ansatte var over alle hauger.

I løpet av 17 måneder strømmet det 40 millioner kroner inn i Zvonko Bygg. Ifølge politiet ble pengene straks overført andre selskaper og tatt ut kontant i minibanker. Fem av dem som angivelig tappet selskapene, var på dette tidspunktet utvandret. En sjettemann har ikke politiet klart å spore opp (se grafikk).

Totalt skal 40 millioner kroner ha blitt tatt ut av andre enn kontoinnehaverne. I en fersk dom fra Oslo tingrett mot en av personene i nettverket, slår retten fast at alt dette foregikk via fiktiv fakturering for å skjule omfattende svart arbeid.

«Boblejakkemannen»

Opprullingen av nettverket startet med en melding fra DNB om store uttak fra minibankene på St. Hanshaugen og Økern. Overvåkingsbilder fra minibankene ble studert nøyere. Personen på bildet stemte ikke overens med innehaveren av bankkortet.

Og det var ikke bare et kort som ikke stemte. Mannen brukte mange kort, mens han etter hvert fylte lommene i håndverkerbuksen med flere hundre tusen kroner.

Les også

Satte politiet på sporet av nett- verk som kan ha hvitvasket 40 millioner kroner i byggebransjen

Mens et besøk i minibank vanligvis tar ett minutt, brukte denne mannen opp mot et kvarter hver gang.Klesdrakten var riktignok varierende: Han brukte forskjellige boblejakker hver gang.

Derfor fikk han også tilnavnet «boblejakkemannen». Den 28 år gammel albaneren er nå dømt til fire års fengsel for heleri, hvitvasking og omfattende bruk av falsk identitet knyttet til fakturasvindel i byggebransjen.

Han er en av dem som skal ha tappet kontoene som tilhørte personene som er utvandret.

Dommen er anket.

Bom på vinlager

Politiet og Skatteetaten mener Zvonko Bygg Service har vært et skalkeskjul som aldri drev noen form for virksomhet – kun hvitvasking av penger.

Den offisielle adressen var et lokale ved siden av Radisson SAS på Holbergs plass i Oslo.

Bak denne døren i en bakgård på Holbergs plass skulle firmaet med omsetning på 40 millioner kroner i løpet av 17 md. ha adresse. Innenfor døren har det vært vinlager i tre år. Foto: Einar Haakaas

Under rettssaken mot 28-åringen ble det forsøkt å føre bevis for at Zvonko Bygg hadde holdt til på denne adressen. Et vitne sa at han hadde vært i møter der, og retten ba ham påvise stedet fysisk. Han kom til adressen, gikk inn bakgården og pekte på en dør låst med en slå og to kraftige hengelåser på hver side.Selskapet som leier ut lokalene har aldri hørt om Zvonko Bygg. Lokalet som vitnet pekte på, har vært brukt som vinlager de siste tre årene.

Hjelpere

De fleste involverte er ifølge politiet etniske albanere, men politiet har også siktet en etnisk nordmann på rundt 50 år. Dette er en mann som skal ha hjulpet til å produsere dokumenter og tilrettelegge svindel.

Politiet mener timelister og arbeidskontrakter er tilbakedatert for å gi inntrykk av drift i Zvonko Bygg.

I forbindelse med rettssaken mot 28-åringen dukket det også opp fem anmeldelser for manglende utbetaling av lønn i Zvonko Bygg. Disse mener politiet er fingert, og har anmeldt dette som falske anmeldelser.

Spøkelseskladder

— Det er mange spøkelseskladder i dette nettverket. Folk som har falske identiteter eller har forsvunnet fra landet. Vi vet ikke engang om de eksisterer, sier Meeg-Bentzen.

Han mener det er flere forhold som peker på graden av organisert virksomhet. Da den nylig dømte 28 år gamle albaneren satt i varetekt med restriksjoner, ble det funnet et manus for hvordan han skulle forklare seg.

— Manuset inneholdt rundt 50 spørsmål og svar. Hvordan dette har kommet inn på cellen er et åpent spørsmål, sier Meeg-Bentzen.

Beslag

 1. oktober behandlet Oslo tingrett et krav fra politiet om heftelser i tre av de siktede selskapene. Kravene varierer fra en til seks millioner kroner. Retten har ennå ikke avgitt noen dom.

Samme dag som kravet om heftelse ble behandlet i retten, startet Skatteetaten og politiet en aksjon mot fem av selskapene. Regnskaper og datautstyr ble beslaglagt.

Les også

Oslos politimester slår alarm om kriminelle nettverk: - På vei inn i seriøse bedrifter

Skatteetaten og Oslo-politiet samarbeider tett om disse sakene. Politiet mistenker at svarte inntekter fra byggebransjen sluses inn i menneskehandel, narkotikakriminalitet og smugling.

Nekter straffskyld

Advokat René Ibsen forsvarer tre av de siktede i saken. Ingen av dem erkjenner straffskyld.

Ibsen representerer en 29-år gammel kosovoalbaner som ble varetektsfengslet for tre uker i vår, men er løslatt, fratatt pass og pålagt meldeplikt for politiet.

Han er siktet for heleri og hvitvasking av 16 millioner kroner. Politiet mener en 53-åring står for 3,1 millioner, mens den tredje klienten til Ibsen på 37 år er siktet for 1,7 millioner.

— Ingen av de tre erkjenner straffskyld. Mine klienter mener transaksjonene mellom selskapene og fakturaene er reelle. Vi avventer etterforskningen, sier Ibsen.

Han bestrider ikke at det har skjedd skatte- og avgiftsunndragelser knyttet til Zvonko Bygg Service.

— Her er det ingen uenighet. Spørsmålet er hvem som har utført dette, sier Ibsen.

Advokaten bekrefter at hans 53 år gamle klient og hans firma har fått et skattekrav på over 100 millioner kroner.

— Dette kravet er bestridt, og saken vil komme opp som sivilsak med det første, sier Ibsen.

Uforstående

Advokat Kjell T. Dahl er forsvarer for en 33-åring som er tiltalt for heleri av 5,2 millioner.

— Min klient stiller seg uforstående til siktelsen. Han har gjort det han skal gjøre for å sikre seg mot å handle med svindlere, sier Dahl.

Han er enig i at det grums i disse transaksjonene, men stiller seg tvilende til politiets teori om at hvitvaskede penger er ført oppover i systemet for å dekke svarte lønninger.

— Hvis det er jobbet svart, burde det være mulig å finne en som tilstår, sier Dahl.

 1. Les også

  Siktet for hvitvasking av 40 mill.

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Liga var etterlyst for hvitvasking av 12 millioner. Så ble en av mennene tatt for å ha stjålet seks øl.

 2. NORGE
  Publisert:

  Stjal fra fellesskapet – beholdt pengene selv

 3. NORGE
  Publisert:

  Da Einar Haakaas så bildet av mannen som skylder millioner, bestemte han seg for å ta opp jakten

 4. NORGE
  Publisert:

  Politiet: Seks menn fikk tilgang til andres bankkodebrikker. Så hentet de ut millioner av kroner.

 5. NORGE
  Publisert:

  Ti personer pågrepet i storaksjon mot avisbud-nettverk

 6. NORGE
  Publisert:

  Mann skal ha hjulpet flere hundre kolleger med å snyte på skatten. Skattejegere er på sporet av opptil 25 svindlernettverk.