Norge

Jenta (16): - Ordføreren mente vi var kjærester

LILLEHAMMER (Aftenposten.no) Jenta og Vågå-ordfører Rune Øygard innledet sin nære relasjon da han spurte om jenta ville være konsulenten hans.

  • Andreas Slettholm
    Andreas Slettholm
    Kommentator

I dag startet rettssaken mot Ap-ordfører Rune Øygard. Han er tiltalt for samleie med barn under 14 år, og en rekke tilfeller av seksuell omgang da jenta var mellom 14 og 16 år.

Jenta var den første som inntok vitneboksen, og ble spurt om sitt forhold til Øygard.

— Jeg ble kjent med Rune i høsten 2008, da han var forlover i bryllupet til moren og stefaren min, sa jenta.

Hun forklarer at de deretter ikke hadde kontakt på et drøyt halvår.

— Vi traff hverandre i juni 2009, på et marked i Lom. Vi begynte å prate, og utvekslet telefonnumre, sa jenta.

Skulle opprette Facebook-profil

Samme kveld sendte ordføreren henne en tekstmelding, ifølge jenta.

— Han spurte om jeg ville være konsulenten hans, og hjelpe ham med å opprette Facebook-profil. Han ville ha bedre kontakt med de unge i bygda. Jeg ble glad, for det var stort for meg å bli kjent med ordføreren. Jeg viste mamma meldingen, de ble glade de også. Senere samme kveld, sendte han melding og spurte hva jeg gjorde.

Det ble starten på en sommer der hun var mye med ordføreren rundt på jobb.

Hun var med på bedriftsbesøk og på en tur til Lillehammer. I midten av august var hun med på åpningen av en nasjonalpark i Skjåk, der hun første gang møtte statsminister Jens Stoltenberg.

— Jeg merket at Rune så mye på meg i bilen. Han så intenst på meg, og det merket jeg. Han innstilte speilet mot meg, sa jenta i retten.

- Første overgrepet skjedde på hytta

I høstferien 2009 var jenta med ekteparet Øygard på hytta i Vågsøy kommune. Dette var andre gang hun var med på hytta til ordføreren.

Jenta hadde problemer med å holde tårene tilbake da hun forklarte seg om dette.

— NN (Kona til Øygard, journ.anm.) dro til butikken, og var borte rundt to timer. Da hun hadde dratt, begynte Rune å flørte med meg. Han tok på meg, og startet å kle av meg og seg selv. Det var da det første overgrepet skjedde, sa jenta i retten.

- Kunne ikke tro det

— Etterpå tenkte jeg at jeg ikke kunne tro at det hadde skjedd. Men jeg kunne ikke si fra til noen. Jeg ville ikke at noen skulle vite at jeg hadde hatt samleie, sa jenta.

Hun sa at de en gang tidligere hadde snakket om seksuell kontakt mellom de to.

— Det var en gang vi var på vei hjem til pappa, og jeg husker ikke hvordan vi kom inn på det. Men jeg husker det godt, for jeg reagerte på det. Selvsagt skal vi ikke ha det, tenkte jeg, sa jenta i retten.

- Ordføreren mente vi var kjærester

Ifølge jenta hadde de to daglig kontakt utover høsten 2009.

- Vi kunne ha telefonsamtaler da jeg våknet om dagen, da jeg la meg om kvelden, og mange ganger i mellom det. Vi snakket om alt mulig, sa jenta.

Hun fortalte i retten om en episode samme høst der hun hadde møtt en gutt som hun hadde blitt litt forelsket i. Hun hadde flørtet og sittet i armkroken til gutten.

— Jeg fortalte det til Rune, og da svarte han: Jammen, er ikke vi kjærester, forklarte jenta.

Viste frem brystene

Hun sa også at hun hadde vist frem brystene sine for ordføreren på webkamera, mens han satt på kontoret sitt på Vågå kommunehus.

Hun anslår at hun har vært utsatt for 20-25 seksuelle overgrep i Øygards hjem.

Ifølge jenta har likevel de fleste samleiene skjedd andre steder.

I Oslo skal hun ha kjøpt angrepiller på Øygards oppfordring, etter at de hadde sex på Bondeheimen hotell. Dette var i forbindelse med et møte Øygard hadde i hovedstaden. Dette skal ha skjedd våren 2010.

Hun forklarte at hun har møtt blant annet Jens Stoltenberg og Morten Krogvold gjennom Øygard på disse reisene. Hjemme hos Stoltenberg skal de ha spist kveldsmat.

Hun mener hun har overnattet på hotell i Oslo med Øygard 6-7 ganger.

— Sa han hadde ikke mer å leve for

Flere ganger, på spørsmål fra aktor, forklarer hun at hun hadde sex med Øygard fordi hun ikke ville såre ham.

Hun forklarte at hun sommeren 2011 hadde begynt å stritte imot Øygard .

Hun hadde egentlig planer om å dra til Stryn med kjæresten sin og noen venner, da ordføreren skal ha insistert på at hun skulle bli med på spahotell i Larvik.

— Jeg hadde møtt NN (jentas kjæreste, journ. anm) , og hadde sagt at nå var det nok. Han ringte mange ganger og sa at jeg ikke kunne reise, for da hadde han ikke mer å leve for. Han kjørte bil, og sa at han like gjerne kunne kjøre av veien, forklarte jenta.

Hun ble med ham til slutt, men turen ble preget av at Øygard skal ha mislikt at hun snakket med sin kjæreste. Det endte likevel med at de hadde sex, ifølge hennes forklaring.

Øygard skal ha forklart i politiavhør at han dro til Larvik for å møte Color Line-direktøren, som skal vitne senere i rettssaken. Han har tidligere sagt at det aldri var berammet noe slikt møte.

Tiden fra denne episoden til anmeldelsen ble levert skal ha vært turbulent mellom de to. Jenta forklarer om krangler som følge av at hun heller ville være sammen med sin kjæreste.

Erkjenner ikke straffskyld

Rune Øygard erkjente ikke straffskyld da dommeren spurte om han erkjenner straffskyld for handlingene han er tiltalt for.

Forholdene har en minste strafferamme på tre år. Øygard forsvares av Mette Yvonne Larsen og Martin Eiebakke.

Tydelig preget

Den 16-åringe jenta møtte i retten sammen med sin bistandsadvokat Nina Braaten Hjortdal og sine foreldre. Hun var tydelig preget da rettssaken startet, og var også medtatt i pausen i sin forklaring.

Saken går i Lillehammer, ettersom tingretten i Vågå ble funnet inhabil i saken.

63 vitner er innkalt til Sør-Gudbrandsdal tingrett i Lillehammer. Aktor og forsvarer har brukt store deler av formiddagen på å krangle om relevansen av et tosifret antall av disse vitnene.

I formiddag skal den 16 år gamle jenta forklare hvordan hun opplevde kontakten med den 37 år eldre mannen.

Øygard forklarer seg torsdag

Det er avsatt tid onsdag og hele torsdag til Øygards forklaring. Statsadvokat Klundseter har gjort det klart at han vil stille en rekke spørsmål til Øygard — spørsmål det ville ha vært naturlig å få svar på under politietterforskningen. Øygard avviste imidlertid på et tidspunkt under etterforskningen å stille til flere avhør, noe han som siktet har full rett til.

Fredag skal Øygards kone forklare seg. Resten av dagen skal jentas foreldre vitne.

Les også

  1. - Det er bygdedyret i praksis

  2. Ordføreren: Stolt over hvordan Vågå har håndtert Øygard-saken

  3. Bygda som lengter etter svar

  4. Fornærmede (16) er først ut i vitneboksen

Rune Øygard er tiltalt for seksuelle overgrep med en minstestraff på tre års fengsel. Her fra en pressekonferanse tidligere i år.