Norge

Statsadvokaten vil tiltale islamist for trusler mot stortingsmann

Statsadvokaten vil tiltale Mohyeldeen Mohammad (30) for å ha truet Venstres Abid Raja.

Mohyeldeen Mohammad har sendt meldinger som oppfattes som trusler. Foto: Akerhaug Lars

  • NTB

Det nasjonale statsadvokatembetet foreslår at Mohammad blant annet blir tiltalt for å ha fremmet trusler som har vært egnet til å hindre eller påvirke Raja som stortingsrepresentant.

Riksadvokaten skal ta den endelige påtaleavgjørelsen i saken. Øvre strafferamme er ti års fengsel, melder NRK.

«Skitne svin»

Det var i september 2016 at Raja fikk tilsendt en rekke meldinger på SMS fra Mohammad. Få dager senere publiserte Mohammad en YouTube-video der han forsvarte SMS-ene.

Venstre-profilen offentliggjorde selv meldingene fra islamisten via Twitter. En av dem lød:

«Din skitne svin, må Allah brenne deg i Jahannam, din uoppdratte kafir hund. Du er en skam for pakkiser og muslimer, ikke kall deg muslim, for Wallahi du har INGENTING med islam å gjøre, skitne forræder!!!»

Rasende over uttaler om burka

Mohammad skrev videre at han håpet Allah vil gi stortingspolitikeren «uhelbredelig sykdom, engstelighet, trengsel, fattigdom, et smertefullt og ynkelig liv før døden».

Meldingene kom etter at Raja sa hva han mente om burka og nikab.

Raja nekter å la seg kue

– Disse islamistene misbruker ytringsfriheten til å forsøke å true oss til taushet. Jeg nekter å la meg underkue av dem, sier Raja til NRK.

Mohammads forsvarer, advokat John Christian Elden, sier til NRK at hans klient har nektet straffskyld for denne siktelsen, og at det ikke er noen endring i dette.

Mohammads forsvarer John Christian Elden sier hans klient ikke erkjenner straffskyld. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Han har ingen innvendinger mot å møte i retten og redegjøre offentlig for sitt syn, sier Elden.

Mohammad kom til Norge som treåring. Han regnes som en av de mest innflytelsesrike i det radikale norske islamistmiljøet.

Han gjorde seg første gang bemerket i offentligheten da han i 2010 advarte mot «et 11. september på norsk jord» under en appell mot Muhammed-karikaturer på Universitetsplassen i Oslo.

Les mer om

  1. Nikab
  2. Abid Raja
  3. Islam
  4. Venstre (V)