Norge

Mona Sahlin: - Segregeringen i Sverige er farlig

 • Frode Sætran

Den tidligere partilederen for Sosialdemokratene, Mona Sahlin, leder må det nasjonale arbeidet mot voldelig ekstremisme i Sverige. Foto: BERTIL ERICSON

 • Samfunnet må være til stede og plukke opp ungdommer som står i fare for å bli vervet som fremmedkrigere, sier Mona Sahlin.

Mona Sahlin legger vekt på at arbeidet mot voldelig ekstremisme i risikobydelene i Sverige må være langsiktig. Den tidligere svenske toppolitikeren har i to år ledet det nasjonale arbeidet mot voldelig ekstremisme i Sverige.

Aftenposten møtte henne sist uke da hun snakket om temaet på et møte i Kulturhuset i regi av tankesmien Agenda. Hun ankom Youngstorget i Oslo med livvakt.

— Jeg må nok ha med meg livvakt, sier hun unnskyldende.

— Samtidig må jeg si at jeg aldri har hatt en viktigere jobb enn det jeg har nå, sier den tidligere lederen av Sosialdemokratene, mangeårig medlem av Riksdagen og statsråd en rekke ganger.

— Den segregeringen vi nå ser i Sverige er farlig, advarer hun.

 • Les flere saker i Aftenposten om situasjonen i Göteborg og parallellsamfun:
Les også

Frykter det kan smelle i Sverige

Les også

- Vi bor alle i samme by, men ikke i samme verden

Les også

- Debatt om innvandring er tabu i Sverige

Farlige «hjelpere»

— Vi snakker om samfunn med mangel på tillit til det svenske samfunnet. Innbyggerne trenger hjelp, for eksempel til lån av penger. Da dukker det opp «hjelpere», som egentlig har radikalisering som mål.

Sahlin forteller historien om 17-årige Bilal fra en forstad til Stockholm. Han hadde ikke eget rom hjemme, bare en madrass. Torget i nærheten ble hans dagligstue.

— Plutselig blir han borte, inntil foreldrene får en telefon fra en ukjent mann. Han forteller at deres sønn har kommet til paradis. Bilal ble trolig drept sin første væpnede kamp, sier Sahlin.

Ingen reagerte

To ungdommer Aftenposten møtte i Hjällbo i Göteborg tar klar avstand fra rekruttering av fremmedkrigere. Alex (19) er kurder. Arber (19) er albaner. Foto: Bjørge, Stein

Hun har stilt seg spørsmålet om hvorfor ingen i nærheten av denne gutten reagerte.— Vi i det svenske samfunnet var antagelig ikke der, og så hva som var i ferd med å skje med denne gutten. Man begrenser bildet hvis man bare ser på dem som reiser til Syria. Hva skjer rundt disse personene? Vi må se signalene. Hvis en i samme gjeng eller en bror reiser, må samfunnet reagere og beskytte dem som er rundt mot radikalisering, fremholder Sahlin.

Ingen er født ekstremist ifølge henne.

— Man må se på hva som skaper ekstremismen, og alle er ofre når ekstremismen brer seg. Nå ser vi i Sverige at politikere ikke tør å si hva de mener på grunn av trusler. I enkelte områder får ikke kvinner kle seg slik de selv ønsker.

Ekstreme trigger ekstreme

Sahlins arbeid handler ikke bare om jihadister. Hun ser farene både i de tradisjonelle gruppene ytterst til venstre og høyre i politikken.

— Hvit makt-bevegelsen beveger seg på stadig nye arenaer. Samtidig ser vi at grupper som kaller seg antifascister også bruker vold. Da en antifascist stakk ned en nazist med kniv og fikk dom på over seks år, ble han beskrevet som en helt og offer for en fascistisk stat, sier Sahlin.

Et slagord for det nye Göteborg på en reklameplakat utenfor forstaden Hjällbo. Foto: Bjørge, Stein

Hun frykter at de ulike ekstreme gruppene vil trigge hverandre, og at volden vil eskalere. Sahlin fikk under møtet i Oslo spørsmål om hun er optimist i arbeidet mot voldelig ekstremisme.— Jeg tror demokratiet vil vinne, men vi har mange år med kamper foran oss. Vi ser at ekstremister livnærer seg av hverandres eksistens. Det er viktig å se dette som en ideologisk verdikamp, sier Sahlin.

Havarert integrering

Medlem av Stortingets justiskomité, Hårek Elvenes (H), reagerer sterkt på Aftenpostens reportasje mandag om parallellsamfunn og krigsrekruttering i Göteborgs forsteder.

— Dette gjør et meget sterkt inntrykk. Vi ser en havarert integreringspolitikk med dypt alvorlige konsekvenser. Dette eranarkistiske enklaver i den svenske rettstaten. Områder med opphopning av sosiale problemer.Vi skal ikke ha svenske tilstander i Norge.Kravet til integrering i det norske samfunnet skal være ufravikelig, sier Elvenes.

 1. Les også

  Terroren henger sammen med aksepten for parallellsamfunn. Nå må det være slutt. | Frank Rossavik

 2. Les også

  Innvandringsevangeliet går mot slutten | Helge Lurås

Les mer om

 1. Parallellsamfunn

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Sveriges sikkerhetstjeneste: Ekstremister driver skoler i Sverige

 2. KULTUR

  Svenske tilstander: – Jeg bodde 15 år i Oslo uten å være redd. I Biskopsgården ble jeg etter hvert engstelig.

 3. DEBATT

  Vi har ikke råd til å tape kampen om unge muslimers hjerter og sinn. Vi må kjempe - nå. | Abid Raja

 4. VERDEN

  Kraftig ungdomsopprør i Göteborg

 5. VERDEN

  Radikal islam styrker seg i Sverige. Moralpoliti overvåker kvinner. Barn nektes å leke med barn med annen trosbakgrunn.

 6. VERDEN

  Storbritannia er «nervesenteret» for jihadistiske terrorister i hele Europa