Norge

Norge tar imot 15 flyktninger fra skipet Lifeline

Skipet Lifeline har lagt til kai på Malta etter at flere land ble enige om å ta ansvar for migrantene og flyktningene om bord.

Over 200 migranter var om bord på båten Mission Lifeline som ble nektet å legge til kai i Italia.
  • og NTB

Skipet la til kai i havnen i Valletta litt før klokken 20 onsdag kveld. De totalt 234 migrantene og flyktningene blir brakt til et mottakssenter.

Maltas statsminister Joseph Muscat opplyste tidligere onsdag at åtte EU-land har tilbudt seg å ta imot dem som kvalifiserer som flyktninger, deriblant Malta selv.

Opphold vil bli gitt til dem som har rett til det, mens øvrige vil bli returnert til sine hjemland, sa Muscat.

De andre landene er Italia, Luxembourg, Nederland, Portugal, Irland, Belgia og Frankrike, opplyste statsministeren.

  • Bakgrunn: Italia sier de ikke vil bli «Europas dørmatte». Fartøy fullpakket med migranter får ikke legge til kai.

Norge tilbyr bosetting

På anmodning fra Malta vil også Norge tilby bosetting for 15 personer fra Lifeline, opplyser Utenriksdepartementet (UD) onsdag kveld.

De 15 personene vil regnes inn i den årlige kvoten for overføringsflyktninger som er fastsatt i statsbudsjettet.

– I lys av den vanskelige humanitære situasjonen og i solidaritet med europeiske partnere vil Norge bistå Malta. Migrasjonsutfordringen krever tiltak på europeisk nivå, og nå bidrar vi til en felles europeisk løsning på en akutt utfordring, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H), i en pressemelding.

Ble nektet å legge til

Det legges opp til at FNs høykommissær for flyktninger vil vurdere beskyttelsesbehov for den enkelte om bord og avgjøre flyktningstatus på Malta, opplyser UD.

Maltas statsminister nevnte ikke Tyskland da han talte om Lifeline tidligere onsdag. Men den tyske innenriksministeren Horst Seehofer har sagt at Tyskland kan ta imot noen på betingelse av at Lifeline, som eies og driftes av en tysk hjelpeorganisasjon, avslutter virksomheten med å plukke opp migranter i Middelhavet.

Lifeline ble nektet å legge til kai i Europa etter at skipet plukket opp migranter og flyktninger i Middelhavet torsdag i forrige uke.