Norge

Brannhelikopter ble satt inn i arbeidet med å slukke skogbrannen som brøt ut ved Nisterudbrua i Skien søndag. Foto: Jonas Fossing / Varden

Vi har den verste tørken på Østlandet siden 1947. Resten av juli er det heller ikke noe skikkelig regn i sikte. HV-mannskap i Vestfold kan nå bli beordret tilbake fra ferie.

Vestfold (Aftenposten): Skogen er knusktørr og brannfaren ekstrem. 1064 ganger har alarmen gått hittil i år - mer enn i hele 2017.

 • Per Annar Holm

I helgen står i alt 12 skogbrannhelikoptre klare til å ta av døgnet rundt - aldri før har så mange maskiner vært i beredskap.

Stranda, Kinsarvik, Bringeland, Sauda, Stavanger (Sola), Torp, Kjeller, Ås og Værnes er basene.

Senest på onsdag ble ett av de tre helikopterne som sto på Kjeller flyttet til Ås i Akershus.

Hensikten er å dekke opp bedre om det skulle skje uhell på Rudskogen under helgens «Gatebil»-fest, hvor mange tusen mennersker er samlet.

På Torp står en SuperPuma i beredskap. Det kan ta 3000 liter vann i en enorm bøtte som henger under helikopteret. Foto: Per Annar Holm

Omfattende tørkeskader

Og på Østlandet er frivillige flyklubber på vingene for å speide etter røyk. Grenland, Sandefjord, Ringerike, Valdres, Gudbrandsdal, Elverum, Tynset og Hamar deltar alle på dugnaden.

– Tørken gjør at grunnvannstanden er veldig lav og vegetasjonen skadet. Tørkeskadene er omfattende og alvorlige, sier fungerende avdelingsdirektør brann og redning, Hans Kristian Madsen, i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

– Årets budsjett for helikopterberedskap ble svidd av alt i våres - er det fortsatt penger å finne?

– Ja, situasjonen er ekstrem og det kommer penger, garanterer Madsen.

– HV-mannskap kan miste ferien

Lørdag formiddag ble det også kjent at Heimevernet i Vestfold har gitt beskjed til sine soldater om å være tilgjengelig og gi tilbakemelding på hvor fort de kan stille ved en eventuell skogbrann.

Distriktssjef for Heimevernet i Vestfold og Østfold, Børge Gamst, sier til NRK Vestfold at de har mange soldater å ta av i distriktet:

– Men hvis behovet blir stort, kan folk risikere å bli kalt inn selv om de er på ferie, sier Gamst til NRK.

Lederen av brannvakt-tjenesten i Sandefjord flyklubb, Egil Rønning (t.v.) og fartøysjef Ole Sørhaug er trygt tilbake på Sandefjord lufthavn Torp torsdag ettermiddag. Foto: Per Annar Holm

Beredskapsbudsjettene brukt opp

3. juli var det registrert 762 gress- eller krattbranner, og 302 skogbranner hittil i år.

For hele 2017 var tallene 773 og 301. Og tallene stiger fra dag-til-dag.

DSB har konkludert med at situasjonen nå er mye verre enn for ti år siden da katastrofebrannen rammet Froland i Aust-Agder.

Her ble det konkludert med at det ville ta 90 år før skogen var tilbake.

- Å måle skogbrannfaren er jo ingen eksakt vitenskap, men noen mener vi må tilbake til 1947 for å finne en situasjon for Østlandet som tilsvarer den vi nå opplever, sier Madsen.

Egentlig var budsjettet for brannberedskap tømt for mange uker siden.

Nå er beskjeden klar: Ikke tenk på penger, redd liv og verdier.

– Det er en fantastisk dugnadsinnsats. Uten flyklubber, sivilforsvar, brannvesen og de frivillige legger ned hadde vi ikke klart å holde beredskapen på et så høyt nivå, sier Madsen.

- Tørke hele juli

Statsmeteorolog Håkon Mjelstad ved Meteorologisk institutt sitter også i den nasjonale skogbranngruppen.

Han tror brannfaren vil holde seg ekstremt høy på Sør- og Østlandet i hele juli.

Også i vest vil det komme mye sol, mens det nord for Stadt ikke er samme problematikken.

– Tørkeskadene er så omfattende at naturen mange steder må begynne helt på nytt, sier Mjelstad, og legger til:

- Også på Vestlandet vil det komme mye sol, mens det nord for Stadt ikke er samme problematikken.

Onsdag 4. juli: Politiet i Telemark tok i bruk brannhelikopter etter at det begynte å brenne i skogen ved Stabbestad i Kragerø. Også politibåten og sivilforsvaret deltok i arbeidet utenfor Bjelkvik. Etter tre timer var brannen under kontroll. Foto: Lisa K. A. Knutsen / NTB scanpix

Varsler bygevær søndag og mandag

Meteorolog Lars Andreas Selberg ved værvarslingen på Vestlandet har ansvaret for langtidsvarslene torsdag:

– Det kommer inn et lavtrykk mot Vestlandet søndag som passerer Østlandet mandag. Dette kan gi kraftige regnbyger lokalt, men vil ikke være nok til å dempe skogbrannfaren, sier Selberg.

Fartøysjef Ole Sørhaug (t.v.) gjør klart brannvaktflyet mens Egil Rønning ringer 110-sentralen i Tønsberg for å få de siste instrukser. Hele tiden står de i tett kontakt via nødnettet. Foto: Per Annar Holm

Klar for skogbrannrute «India 1»

Klokken er noen minutter over ni torsdag morgen når Cessnamaskinen «LN-ALU» tankes opp og dyttes ut for dagens første oppdrag.

Her på den tidligere militære delen av Sandefjord lufthavn Torp har de frivillige rykket inn. Det er bygget opp en imponerende aktivitet rundt hangaren til «Dakota Norway» og Sandefjord flyklubb.

Fra 1. mai til september står 30 av pilotene klar til å fly brannvakt på dugnad:

– Det er enorme skogsområder innover mot Telemark og Buskerud. Fra 2500 fots høyde har du god oversikt og kan oppdage en brann på mils avstand, sier Egil Rønning, leder av brannvakttjenesten i Sandefjord flyklubb.

Morgendis over Vestfoldskjærgården 5. juli: På mange av øyene er vegitasjonen helt tørket inn. Situasjonen beskrives som ekstrem. Disse skyene kommer uten regn. Foto: Per Annar Holm

Med Ole Sørhaug som skipper stiger vi raskt ut fra Torp og tar en høyresving mot Tjølling.

Veteranen fra Braathens SAFE og Norwegian har logget over 24.000 flytimer, og synes dette er en flott måte å holde kontakten med miljøet.

– Skogbrannrute «India 1» dekker hele Vestfold og inn mot Telemark og Bruskerud, mens ruten «India 2» også går over skjærgården, forteller Rønning mens han speider ut over Lågendalen.

Lørdag 30. juni: På Sandermosen stasjon i Maridalen ble skogbrannen slukket etter relativt kort tid. Foto: Hans O. Torgersen

Det er åkre, skog, elv og vann så langt øyet kan se, men ingen røyk.

Der det skulle ha vært frodig eng, er det nå gulbrunt. Fra luften er det lett å se de enorme avlingsskadene.

– Treschow-familien eier store eiendommer som ofte ligger langt fra bebyggelse. Nesten alle skogbranner kan slukkes med et par bøtter vann om du bare kommer til stedet tidlig nok, sier Rønning mens han sveiper kikkerten i retning fjellet Styggemann på Skrim og Gaustadtoppen i det fjerne.

19. juni: Det oppsto skogbrann ved Røysåsen i Moss. Brannvesenet meldte om utfordrende slukkingsarbeid. Foto: Tor Aage Hansen/ NTB scanpix

15 reelle oppdrag hittil

Denne torsdagen blir årets brannvakttur nummer 33 helt uten dramatikk.

– Hittil i år har vi oppdaget og varslet to-tre skogbranner og bistått med et titalls andre oppdrag. Da det brant på REVAC var vi oppe for å se hvordan røyken gikk og i hvilken høyde. Vi er brannvesenets øyne i luften, og kan ofte fortelle hvor de må kjøre, kan finne vann eller om mennesker eller bygninger er i fare, sier Rønning.

27. mai: Revac avfallsanlegg i Revetal brant i 24 timer før brannen ble slukket. Brannvaktflyet var brannvesenets øyne i luften, og kunne beskrive i hvilken retning og høyde røyken gikk. Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen

Kommunalt ansvar

Hvordan brannberedskapen organiseres er et kommunalt ansvar. Mens DSB tar regningen for helikopterne, er det de lokale brannvesen sammen med skogeierne som sponser flyklubbene.

I Agder, Østfold, Oslo og i deler av Akershus er det ikke brannvaktfly på vingene.

Les mer om

 1. Tørke
 2. Froland
 3. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap
 4. Meteorologisk institutt
 5. Samfunnssikkerhet
 6. Brann
 7. Beredskap

Relevante artikler

 1. NORGE

  Brannvesenet har slukket skogbrannen ved Lutvann i Oslo

 2. NORGE

  Sivilforsvar og to helikoptre satt inn mot skogbrann i Østfold

 3. NORGE

  Brannvesenet har kontroll på brann i Maridalen

 4. NORGE

  To helikoptre mot skogbrann i Kongsberg

 5. NORGE

  Enebolig og dobbeltgarasje totalskadet i brann på Bjørndal

 6. NORGE

  Vurderer å sette inn Forsvaret i kampen mot brannene