Norge

Prins Harry og Meghans bryllupskake var pyntet med peoner. Sjekk hvilke - og 21 andre blomster du kan spise.

Vil du ha en «kongelig kake» kan du bruke alt fra stemorsblomster og georginer til fløyelsblomster, forglemmegei, fioler og løvetann.

En rekke blomster du kanskje har i hagen, er spiselige. Foto: Solveig Ruud

 • Solveig Ruud
  Solveig Ruud
  Journalist

Bryllupskaken som ble servert i Meghan Markle and prins Harrys bryllup ble levert av Violet Bakery i London, et bakeri som leverer kaker pyntet med friske blomster. Kaken skal ha inneholdt en krem smaksatt med saft av hyllebærblomster og vært pyntet med peoner i vårens lyse farger.

– Skal du pynte med peon, bør du bruke kronbladene av klosterpeon som på latin kalles Paeonia officinalis, sier Tonje Bergh. Hun presiserer at man må være helt sikker på at man plukker den riktige arten. Med andre kan man ikke ta hvilken som helst peon fra hagen. Ikke alle er spiselige.

Iskuler i tulipanblomster. Foto: Picasa / Tonje Bergh

Tulipanblomster smaker som søt salat

Mai er full av festdager med mye kaker, salater og annen mat. Mangler man pynt, er det greit å vite at redningen kan være rett utenfor stuedøren.

– Ikke alle vet at tulipaner faktisk er spiselige, sier Bergh, som har skrevet en bok om hva som både er vakkert og spiselig i krukker og potter.

Hun opplyser at tulipaner smaker som litt søt salat og f.eks. kan fylles med is. Kronbladene til alle typer roser egner seg også godt til pynt. Det samme gjør stemorsblomster og fioler.

– Gule stemorsblomster bør man imidlertid unngå, sier hun og opplyser at noen får litt mageproblemer etter å ha spist dem. Og det er nok andre blomster fra vanlige hageplanter man kan spise og pynte kaker med: blomkarse, primula, flittiglise, ringblomst, georginer, gladioler, dvergsyrin, storkenebb, fuksia, tusenfryd, kornblomster og vanlige fløyelsblomster eller tagetes av typen tenuifolia.

Georginer smaker lite, men gjør seg som pynt på både kaker og dessert. Foto: Solveig Ruud

Les også

Noen kjøper gull til 750 kroner pr. gram for å "stasje opp" sjampis og kaker

Utseende bedre enn smak

Ikke alle spiselige blomster smaker like godt. Hawaiirose f.eks., gjør seg svært godt på en kake, men kan ha en svak bitter smak som gjør at man godt kan la pynten være pynt uten å bli spist.

Tonje Bergh anbefaler generelt å fjerne griffel og pollenbærere på blomster.

Tonje Bergh har skrevet bok om spiselige blomster. Foto: Dons Signe Margrethe  / Borud Heidi 

Det er mange som egner seg. Ikke alle smaker like godt. NB: Du må vite hva du gjør. Foto: Solveig Ruud

Hun påpeker også at nyutsprungne blomster har rikest aroma og tipser om at det er lurt å plukke blomster om formiddagen når de er duggfriske og saftspente. Oppbevart i et plastbeger med fuktig papir i bunnen, kan mange holde seg en uke i kjøleskap.

Berg, som har utdannelse innen plantevitenskap, grøntanlegg og design fra Norges miljø – og biovitenskapelige universitet på Ås, skryter også av egenskapene til blomstene hos krydderplanter.

Selv om man rådes til ikke å la krydderurter som f.eks. gressløk blomster av hensyn til løkens egenskaper, oppfordrer hun folk til både å la noe gressløk og f.eks. koriander gå i blomst, fordi blomstene også er pene og gode på smak.

Stemorsblomster, natt og dag og fioler egner seg godt til kakepynt. Foto: Tonje Bergh. Foto: Picasa, Tonje Bergh.

21 vanlige hageblomster: slik smaker de

Tonje Bergh oppgir blomster du kan spise, og hvordan de smaker. Listen kunne vært mye lengre:

 1. Stokkrose: Mild, litt søtlig smak
 2. Knollbegonia: Litt syrlig sitrussmak.
 3. Tusenfryd: Både blomster og blader har en behagelig smak.
 4. Ringblomst: Blomstene har en litt pepperlignende smak.
 5. Kornblomst: Søtlig smak.
 6. Georginer: Smaker lite.
 7. Engnellik: Søt smak, men det hvite nederst på kronbladene bør fjernes p.g.a. bitter smak.
 8. Fuksia (tåre): Svak syrlig smak.
 9. Gladioler: Smaker som salatblader.
 10. Daglilje: God smak uten bitter- eller bismak.
 11. Flittiglise: Søt, behagelig smak.
 12. Lavendel: Smaker som den lukter, søtlig aroma.
 13. Duftpelargonium: Smaker som rose, sitron eller peppermynte.
 14. Marianøkleblom: Søtlig smak.
 15. Rose: Duften avgjør smaken. Noen har god lukt og smak, men intensiteten varierer.
 16. Syrin: søtlig smak.
 17. Fløyelsblomst: sitronlignende smak.
 18. Blomkarse: pepperlignende smak.
 19. Tulipan: de fleste smaker som søt salat eller en anelse agurk, men det varierer.
 20. Fiol: mild smak.
 21. Stemor: søtlig smak.

Du må vite hva du gjør

Tove Ladstein, informasjonsansvarlig i Opplysningskontoret for blomster og planer, understreker imidlertid at man må vite hva man gjør, når man spiser planter og blomster.

Hun påpeker f.eks. at selv om lavendel er spiselig og har en fruktig sterk smak, er ikke den lavendelen man nå får kjøpt blomstrende i potter i utgangspunktet ment som menneskeføde. Det samme gjelder andre blomster man kjøper i blomsterbutikker og gartnerier.

– Man bør ikke ukritisk spise dem, sier hun og minner om at det som ikke er produsert for å spises, ikke er kontrollert med tanke på mattrygghet og kan inneholde f.eks. sprøytemidler.

– På norskproduserte planter er det i mindre grad brukt sprøytemidler, sier hun, men påpeker at det er tryggere å spise blomster fra f.eks. stauder og jordbærplanter i egen hage der man vet man ikke har brukt slike sprøytemidler.

Les også

Nordmenn spiser kakepynt for mellom 150 og 180 millioner kroner

Noen planter er veldig giftige

Hun minner om at heller ikke katten eller hunden bør ha gjort sitt fornødne der man henter kakepynten og at man må unngå å få med jord. Ellers viser hun til samme forholdsregler som sopplukkere bør ta: er man usikker på hvilken blomst man har foran seg, må man ikke spise den.

Det er nemlig flere vakre blomster som er svært giftige: bl.a. liljekonvall, lupin, julerose, revebjelle, gullregn og blåregn. Hos giftinformasjonen får man god oversikt over giftige planter, også giftige viltvoksende planer som selsnepe, og giftkjeks.

– Man bør ha litt peiling på botanikk, sier Tonje Bergh som påpeker at selv om f.eks. daglilje er spiselig, er ikke vanlige liljer det. Og selv om rød knollbegonia egner seg som pynt, er andre typer begonia giftige. Derfor må man altså vite hva man gjør.

NB. Denne saken dreier seg utelukkende om blomstene på de plantene som er omtalt. Andre deler av plantene behøver ikke være spiselige selv om blomsten er det. Det varierer.

(En kortere versjon av denne saken ble først publisert i mai 2016.)

Les mer om

 1. Næringsmiddelindustrien
 2. Hage