Norge

Selger vin fra italiensk rusbehandlingssenter

Ulogisk? Pussig? Forkastelig? Kjersti Altenborn synes ikke det. Vinsalg som gir inntekt til behandling av narkomane er bra, mener hun.

Marcello Scarinci er en av mange rusmisbrukere som har fått et nytt liv på San Patrignano. Her etterfyller han ett av fatene for rødvinsproduksjon. Francesca Forquet/San Patrignano

 • Geir Salvesen

San Patrignano, heter stedet. Det er et behandlingstilbud for narkomane og rusmisbrukere i Italia som er noe av det største i sitt slag. Et såkalt terapeutisk samfunn hvor unge misbrukere tilbys bosted, helsetjenester, juridisk bistand, småjobber, skolegang – muligheter for å endre livet. Siden starten i 1978 skal rundt 30.000 mennesker ha blitt behandlet for rusmisbruk. Det hevdes at rundt 70 prosent av disse ble velfungerende mennesker etter oppholdet på San Patrignano.

Deler av inntekten til institusjonen kommer fra salg av olivenolje, møbler, ost, pølser, parfyme. Og vin. Vin.

Man trenger vel ikke å være norsk i hodet for å stusse på et par forhold da. Er dette det samme som: Å selge kokosboller for å finansiere en slankeklinikk? Eller trimmingssett til biler for å hjelpe trafikkofre?

Er ikke dette litt pussig?

— Ja, er ikke det et pussig forhold å lage og selge vin for å bøte på rusproblemer?

— Jo, du kan gjerne si at det høres pussig ut, hvis det var det vi gjorde. Det er viktig å skille begreper. Vi ønsker å hjelpe mennesker som er blitt avhengige av narkotika gjennom å fokusere på en behandlingsform som virker, sier Kjersti Altenborn som er blitt norsk importør for vinene fra San Patrignano.

— Det var neppe for å bli beskyldt for å behandle rusavhengige med rus Vicenzo Muccioli startet San Patrignano i sin tid. Vi vil heller ikke bli beskyldt for det, sier hun.

Altenborn viser til at San Patrignano ikke mottar driftstilskudd fra staten. 60 % av driftsutgiftene klarer de å skaffe til veie selv (40 % er sponsormidler/donasjoner). De startet med å bake brød og å produsere kjøtt for salg. Dette utviklet seg raskt til å omfatte produksjon av olivenolje, honning, ost, pølser, parfyme, møbler etc.

— Først i 1998 begynte de å produsere vin for salg – i Italia er det en naturlig næringsvei som også inngår i deres kultur.

Kunne ha solgt møbler

Kjersti Altenborn sier at hun kunne begynt å selge møbler som produseres av San Patrignano, men at firmaet hennes valgte vin i stedet. Å starte med kapitalvarer krever mye mer av et firma. Da ville det også gå mer tid før firmaet kunne bidra. Fem kroner av prisen for hver flaske går til arbeidet i San Patrignano.

San Patrignano eier 100 hektar vinmarker i landskapet rundt Coriano, som ligger i dalstrøkene innenfor Adriaterhavskysten i det østlige Italia mellom Rimini og Cattolica. Altså i området Emilia Romagna. Ifølge San Patrignanos hjemmesider på nettet, www.sanpatrignano.org, lærer de rusavhengige alt som har med vinmaking å gjøre, de er med i arbeidet med pressing av druer, tapping og lagring på fat, flasketapping og lagerarbeid.

Vinene derfra kom på det norske markedet i mars i år. Alle er på bestillingsutvalget.

Slik smaker de:

San Patrignano Aulente Rubicone Rosso 2014, Emilia-Romagna.

Land: Italia.

Pris: Kr 149,-, Varenr: 5592501

Karakter: 4, Poeng: 79

Enkel, søtlig Sangiovesebasert vin med varme røde bær og et harmonisk smaksbilde og litt sukret I stilen (5g restsukker). Funker helt greit til hvitt kjøtt og pizza og lignenden. BU. Drikk: Nå. Temp: 13–15. Alk: 13

San Patrignano Montepirolo 2011, Emilia-Romagna.

Pris: Kr 249,-, Varenr: 5592701

Karakter: 4-, Poeng: 83

En Bordeaux-inspirert miks med 85 prosent Cabernet Sauvignon, 10 prosent Merlot og 5 prosent Cabernet Franc. Korrekt Cabernetduft med mørke solbær og litt oppstrammende elementer, godt moden i smaken med halvveis utviklet årgang. Småpen vin som gir det den har nå. Litt lær og svakt tobakk i aromabildet. Ellers varme, mørke bær som allikevel ikke er kokte. Men prisen er for høy. BU. Drikk: Nå. Temp: 15–17. Alk: 13,5.

San Patrignano Avenir 2011, Musserende, Emilia-Romagna.

Land: Italia.

Pris: Kr 235,-, Varenr: 3807301

Karakter: 3, Poeng: 81

En musserende basert på overveiende Chardonnay-druer – 90 prosent. Resten er Pinot Noir. Strågrønn på farge, litt fersken og grønt eple på duft, samme i smak. Helt grei og teknisk vellaget musserende, som imidlertid er enkel og fruktdreven. Er kanskje ikke det riktige jordsmonnet her for musserende. Dyr også i forhold til konkurrentene. BU. Drikk: Nå. Temp: 4–6. Alk: 12,5.

San Patrignano Aulente Rubicone Bianco 2014, Emilia-Romagna.

Land: Italia. Pris: Kr 179,-, Varenr: 5664101

Karakter: 3, Poeng: 78

Laget på 70 prosent Chardonnay, 30 prosent Sauvignon Blanc. Dypt gulgrønn på farge, litt tung plommeduft, også litt overmodne plommer i smaken, vegetal kjerne i midtpartiet, virker litt ufrisk i stilen. BU. Drikk: Nå. Temp: 4–6. Alk: 13,5.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Vin

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Fem - eller var det seks? - gode vinstiler fra Toscana

 2. A-MAGASINET

  Akkurat idet du tenker at du skal leve sunt og bare trene, slippes 90 nye viner i Vinmonopolets hyller.

 3. A-MAGASINET

  Vinskolen: Vil du ha peiling på vin? Da er dette to viktige druer å kjenne til.

 4. A-MAGASINET

  Nysgjerrig på Piemonte-vin, men synes prisene er stive? Prøv denne!

 5. A-MAGASINET

  Det er på tide å finne viner til høstens krepselag

 6. A-MAGASINET

  Nå rykker mer enn tusen nyheter inn på Polet