Norge

Solgte strøm til utlandet for 28 øre kWh i vinter. Nå kan Norge bli nødt til å importere for 60 øre kWh.

Da strømprisen var 28 øre pr. kilowattime i begynnelsen av året, ble det eksportert 30 prosent mer strøm enn i fjor.

Pålsbudammen regulerer Pålsbufjorden øverst i Numedalslågen, i Hol og Nore og Uvdal kommuner. Dammen er sammen med Tunhovddammen hovedmagasin for flere kraftverk i Numedalslågen. Vannstanden forklarer hvorfor Norge må importere dyr strøm de neste månedene.
 • Wasim Riaz
  Wasim Riaz
  Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Lite vann i magasinene har gitt rekordhøye sommerpriser på strøm. Strømmen koster i dag mer enn det den kostet under sprengkulden i vinter.

Tall Aftenposten har innhentet fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), viser at Norge eksporterte 30 prosent mer strøm i januar og februar i år enn i samme periode i fjor.

Utover våren endret tilstanden seg. Nedbøren uteble, og en kald vår sørget for at eksporten ble redusert. Ser man på hele perioden fra 1. januar til 30. juli, gikk eksporten av strøm ned med 50 prosent, sammenlignet med 2017 (nettotall).

 • LES OGSÅ: Nå koster strømmen mer enn den kostet under sprengkulden i februar

Mye vann i vinter

Bjørn Rasmus Dahl, leder for spotsalg i Statkraft, forklarer den høye eksporten i vinter med at det var mye snø i fjellet og godt med vann i magasinene.

– Ved å spare mye på vannet i en slik situasjon ville risikoen for overløp og dermed vårflom bli større, sier Dahl.

– Kunne dere ha gjort noe i vinter for å unngå dagens situasjon med høye priser på strøm?

Bjørn Rasmus Dahl, leder for spotsalg i Statkraft

– Aktørene er til enhver tid nødt til å forholde seg til det beste de har av prognoser fremover, for å kunne disponere magasinene forsvarlig. Dersom vi hadde visst sikkert at det skulle bli så tørt, og at prisene ville bli så høye i sommer, så hadde nok flere spart mer på vannet. Men så gode er ikke langtidsvarslene.

– Hva kan dere gjøre for at kundene ikke får prissjokk på strøm til høsten?

– Gjennom en best mulig regulering av magasinene, gjør vi det vi kan for å ha vann tilgjengelig når det trengs i markedet. Hvor mye som kommer av nedbør og tilsig fremover, kan vi derimot ikke styre. Dersom tørken skulle fortsette, er det mulig med betydelig import fra utlandet.

Når Urarmagasinet i Bykle i Aust-Agder er fullt, står vannet helt opp til betongveien som brukes til å sette båter på vannet. Nå er veien 20 meter for kort. Dette bidrar til at Norge i høst må importere enda mer strøm fra Europa.

Tirsdag kostet én kilowattime (kWh) 51 øre. Hvis ikke vi får mye nedbør snart, vil strømprisene kunne bli rekordhøye i høst og vinter. I første omgang vil prisen kunne øke opp mot 60 øre pr. kWh.

– Med en så høy pris vil det ikke bli noe særlig igjen av eksport fra Norge. Vi blir i stedet muligens nødt til å importere dyr strøm fra Europa, fordi vår vannsituasjon er så svak, sier senioranalytiker Olav Johan Botnen i konsulentselskapet Wattsight.

3000 mer i strømregning

Beregninger fra NVE viser at en gjennomsnittskunde må betale cirka 3000 kroner mer for strømmen i år enn i fjor.

– Hva kan forbrukerne gjøre for å unngå prissjokk?

– De kan redusere forbruket eller bruke andre fyringskilder, som for eksempel ved. I fjor og tidligere i år kunne man inngå fastprisavtaler for en billig penge, men nå er dette toget gått. Med dagens rekordhøye priser er det heller tvilsomt om det lønner seg å inngå slike avtaler nå – i så fall må tørken vedvare, svarer Botnen.

Prognoser for strømpriser fra Nasdaq viser at prisen vil øke noe i september, men komme tilbake til cirka 50 øre pr. kWh i månedsskiftet november/desember.

I vinter solgte kraftselskapene billig strøm til utlandet. Nå går det mot import av dyrere strøm fra utlandet.

Høye kull- og gasspriser

En av årsakene til den høye strømprisen i Europa er at prisen på kull og gass har økt. Strømprodusentene som bruker kull og gass, må også kjøpe CO₂-kvoter. Prisen på disse er tredoblet på under ett år.

– På grunn av det fine været har det også vært lite vindkraftproduksjon i Danmark og Sverige. Dette påvirker strømprisene i Norge, forklarer seksjonsleder Vegard Willumsen i NVE.

Han sier at det er lønnsomt for Norge å handle strøm med andre land, på samme måte som andre varer. Og det er ikke sikkert at strømprisene holder seg på et høyt nivå på sikt.

– Prisen på kull kan gå ned. Det bygges flere vindkraftanlegg i Norden nå, fordi byggekostnadene har gått ned. Hvis ikke Norge var del av markedet, kunne strømprisene ha vært enda høyere i sommer.

Skal spare på vannet

Administrerende direktør Oluf Ulseth i bransjeorganisasjonen Energi Norge beskriver situasjonen i sommer som ekstraordinær.

– Samtidig har norske kraftprodusenter tilpasset produksjonen. I andre kvartal falt den med 3,5 TWh, sammenlignet med samme periode i fjor. Nettoeksporten av strøm var kun 0,4 TWh, som er uvanlig lavt.

– Hva kan kraftprodusentene gjøre for at kundene ikke får prissjokk til høsten?

– De vil spare vann til produksjon til høsten og vinteren, men hvor mye nedbør som kommer fremover, vil påvirke både kraftpriser og kraftproduksjon. Utsiktene tilsier en kraftpris ikke så langt fra den vi ser i dag. I tillegg kommer nettleie og avgifter. Det er viktig å påpeke at avgifter til staten utgjør mer enn en tredjedel av strømregningen, svarer Oluf Ulseth.

Les mer om

 1. Strømpriser
 2. Kraftproduksjon
 3. Solenergi
 4. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
 5. Kull
 6. Privatøkonomi