Flere store skogbranner i Sør-Norge

160 mål brenner på Vindslandsheia. Sivilforsvar og helikopter på vei bisto brannmannskaper fra Grimstad, Lillesand og Birkenes.

Skogbrannhelikoptre rykket torsdag kveld ut til en rekke skogbranner i Aust-Agder, Østfold og Akershus. Utilgjengelige områder, tett skog og sterk vind gjør slukningsarbeidet vanskelig.

I flere fylker har det brent kraftig i tørre skogområder. Like etter klokken 23 meldte 110-sentralen at de nå har kontroll på brannene på Østlandet.

I Aust-Agder trapper brannmannskapene ned kl. 23, men brannen er fortsatt ikke under kontroll.

Fortsatt ikke kontroll i Aust-Agder

– Vi kan ikke begynne å snakke om kontroll ennå, det er områder vi ikke har vært over med vann. Det er behov for etterslukking, og med litt vind tar brannen seg fort opp, sa overbefalsvakt Jan Røilid i Kristiansandsregionen brann og redning (KBR) til Fædrelandsvennen sent torsdag kveld.

Klokken 23 trappet brannvesenet ned kveldens innsats før de fortsetter fredag morgen, skriver Fædrelandsvennen. Fortsatt skal et titalls mannskaper følge med på brannen og forsøke å slukke det de kan i natt.

Brannen dekker nå rundt 160 mål skog.

Slik ser brannen ved Vindslandsheia ut fra luften.

Rundt klokken 15 torsdag ble det meldt om brann i terrenget ved Vindslandsheia på grensen mellom Birkeland og Grimstad i Aust-Agder. To brannhelikoptre ble satt inn i slukningsarbeidet utover kvelden.

Brannvesenet i Birkenes, Lillesand og Grimstad har rykket ut til området, sammen med mannskap fra Sivilforsvaret. I tillegg har frivillige bønder med gjødselspredere bidratt i slukkingen. Det er også tatt i bruk droner for å overvåke situasjonen.

Evakuerte seg selv

Brannvesenet frykter det vil ta en uke å slukke flammene, skriver Agderposten.

– Det er mye vind i området, noe som gjør arbeidet vanskelig. Vi har hatt brannfly på stedet, men det flammer opp igjen rett etter at det har tømt vann, sier Jan Røilid til NTB.

Området som brenner er et skogområde uten bebyggelse. Selv om politiet og brannvesenet ikke vurderte det som nødvendig å starte evakuering, valgte flere beboere selv å evakuere både mennesker og dyr fra områdene nær skogbrannen utover kvelden, meldte NRK.

– Jeg hadde en gapahuk og et viltkamera 200–300 meter fra hytta, og de er visst brent ned. Så brannen er veldig nærme. Brannmannskaper fra Grimstad var rundt hytta for en liten stund siden og passet på, forteller Krister Isaksen som eier én av to hytter i umiddelbar nærhet av Vindslandsheia til Fædrelandsvennen.

Mye røyk i Aurskog-Høland

Ved Nordre Mangen i Aurskog-Høland kommune, nær grensen mellom Akershus og Hedmark, ble det ved 19-tiden meldt om en stor skogbrann med flammer høyt i trærne.

Brannmannskapene og politiet var på plass på stedet ved 19.15-tiden, og ba om bistand fra brannhelikopter. Litt etter klokken 20 meldte brannvesenet på Twitter at store styrker sammen med helikopter var på stedet.

– Der er vi fortsatt i gang, men med grei kontroll. Vi får bistand fra sivilforsvaret til etterslukking, sa vaktleder Espen Stabell ved 110-sentralen avdeling Øst til NTB sent torsdag kveld.

Tilsammen har rundt 15 mål skog brent i området, opplyste Stabell.

Skogområdet ligger helt øst i Aurskog-Høland kommune, men røyken var synlig på lang avstand, skriver Romerikes Blad.

Skogbrannflyet på vei til brannen ved Kløftetjern i Enebakk.

Etterslukking ved tjern i Aremark og Østmarka

21.30 meldte brannvesenet at skogbrannhelikopter også var på vei til to branner i Aremark i Østfold. Den ene ved Kollerødtjernet.

Sent torsdag kveld kunne vaktleder Espen Stabell ved Øst 110-sentral IKS fortelle NTB at det stort sett er etterslukking som gjenstår.

– Vi har hatt to branner i samme område i Aremark. Det er god kontroll på den nordligste og nå kan vi også si det samme om den sørligste brannen, der begynte vi med etterslukking ved 23-tiden. Der har et område på rundt 150 ganger 150 meter brent. Det er brannen vi jobber lengst med utover.

Dette bildet fra et skogbrannfly over Aremark ble lagt ut på Twitter av 110-sentralen litt før klokken 23.

Det ble også meldt om brann på en halvøy ved Kløftetjern i Østmarka mellom Oslo og Enebakk. Klokken 22.20 meldte brannvesenet på Twitter at de har kontroll på brannen ved Kløftetjern, og er i gang med etterslukking.

– Kløftetjern har vi også kontroll på nå, også der takket være god innsats, formidabel innsats, og også der gjenstår etterslukking, sa Stabell.

Brannene skal ikke ha truet bebyggelse, men pågikk i nærheten av noen høyspentledninger. Årsaken til brannene er ikke kjent, men det er ikke kommet meldinger om bålbrenning eller andre aktiviteter som kan ha forårsaket dem.