PST: Det er varslet om et konkret terrorangrep mot Norge

Det er varslet om et konkret terrorangrep mot Norge de nærmeste dagene, opplyser PST. Politiet iverksetter tiltak for å møte trusselen, men vet ikke hvem trusselen er rettet mot eller når angrepet skal skje.

Få siste nytt i Aftenpostens livestudio her.

  • Konkret terrortrussel mot Norge
  • Politiet ber folk oppføre seg som normalt
  • Personer med tiknytning til ekstremistiske islamister i Syria skal stå bak
  • Politiet har økt beredskapen
    — Vi har opplysninger om at terrorhandlinger mot Norge er planlagt gjennomført om kort tid, trolig innen få dager, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland på en pressekonferanse torsdag formiddag.

Politet vil ikke si noe om hvilken type terroraksjon det kan være snakk om eller hvilken type våpen eller midler som kan bli brukt.

— Vi har fått informasjon om at dreier seg om personer som har deltatt i kamphandlinger på bakken i Syria. Vi kan ikke si noe om landbakgrunn, la hun til.

Justisminister Anders Anundsen og PST-sjef Benedicte Bjørnland sier at PST har informasjon om at det er planlagt et terrorangrep mot Norge.

Ukjent mål— Vi vet ikke hvor et mulig angrep kan skje. Vi forstår at enkelte kan bli urolige. Informasjonen vi har, inneholder ikke trusler mot konkrete personer eller institusjoner. Vi er spesielt årvåkne, sier fungerende politidirektør Vidar Refvik.

Les også:

Les også

Terrorekspert: Dette er en veldig alvorlig trussel

Politiet og PST ville ikke kommentere hvem som skal stå bak trusselen.

— Vi kan hverken avkrefte eller bekrefte oppholdssted nå, sier PST-sjefen på spørsmål om hvor personene befinner seg.

Ser du økte sikkerhetstiltak der du er? Tips oss på webdesk@aftenposten.no eller ring oss på 02286.

Øker beredskapen

Forsvarsdepartemetet og alle landets politidistrikter er varslet om trusselen, og bedre helikopterberedskap er blant tiltakene som er iverksatt.

- Vi har anmodet om at helikopterberedskapen på Rygge blir satt ned til 15 minutter, sier justisminister Anders Anundsen (Frp).

Forsvarets Bell 412-helikoptre på Rygge kan frakte politifolk og utstyr raskt fra sted til sted.

Politiet forteller at både sivilt og uniformert personell vil bli utstasjonert på flyplasser, tollstasjoner og andre steder over hele landet. Politifolkene vil bære våpen.

— Det foreligger en konkret trussel mot Norge, og det gjennomføres tiltak for å møte den trusselen, sier justisministeren.

Tidsavgrenset trussel

— Det er snakk om en tidsavgrenset trussel, men vi vet ikke om det er snakk om noen få dager eller lengre tid. Det er ikke snakk om at det er en trussel som gjelder i mange måneder, sier PST-sjefen.

Justisminister Anundsen vil ikke si når departementet ble varslet om den konkrete trusselen av PST, men statsministeren skal ha blitt varslet i går og de skjerpede sikkerhetstiltakene ble satt i gang allerede torsdag morgen.

— Det eneste rådet jeg kan gi er at folk må lytte til politiets råd. Det er ikke holdepunkter for å gi konkrete råd om at folk skal unngå visse steder og slik, sier Bjørnland.

Les også:

Justisminister Ander Anundsen og PST-sjef Benedicte Bjørnland sier at PST har informasjon om at det er planlagt et terrorangrep mot Norge.