Cruisebåtansatt angrepet av isbjørn på Svalbard

En tysk mann i 40-årene fikk moderate skader og er fløyet til Tromsø etter at han ble angrepet av isbjørn på Sjuøyane nordøst for Spitsbergen lørdag.

Mannen som ble angrepet av isbjørn fikk moderate skader.

Isbjørnen er skutt og drept og fraktet til Longyearbyen, får NTB opplyst lørdag kveld. Den skadde er en tysk mann i 40-årene melder NRK.

Det var en mann fra besetningen på cruiseskipet Bremen som ble skadd, opplyser stabssjef Ole Jakob Malmo hos Sysselmannen på Svalbard til NTB klokken 14.30.

Lørdag kveld ble mannen fraktet i ambulansefly til Tromsø. Hva slags skader mannen har fått er fortsatt ikke kjent, men mannens tilstand ble omtalt som stabil etter hendelsen.

Han ble behandlet og operert på det lokale sykehuset i Longyearbyen før han lørdag kveld ble fraktet videre til Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø for videre utredning og eventuell nødvendig behandling, får NTB opplyst.

En tysk mann i 40-årene fikk moderate skader da han ble angrepet av isbjørn på Sjuøyane nordøst for Spitsbergen lørdag. Isbjørnen er skutt og drept.

Bjørneangrep

Hovedredningssentralen i Nord-Norge fikk melding om hendelsen klokka 9.19 lørdag morgen. Ifølge Svalbardposten var det en gruppe fra det Bahamas-registrerte ekspedisjonscruiset MS «Bremen» som gikk i land og ble angrepet av isbjørn, der én mann ble skadd.

Etter angrepet ble den skadde tatt om bord i skipet og fikk behandling på sykestua der i påvente av at et redningshelikopter skulle komme fram til stedet. Han ble deretter fløyet til Longyearbyen og fikk behandling på det lokale sykehuset. Derfra gikk turen videre til fastlandet med ambulansefly på kvelden.

Sysselmannen på Svalbard hadde ingen nye opplysninger utover dette på kvelden lørdag.

Etterforskning

Detaljene rundt hendelsen er fortsatte uklare, og politiet er ikke sikre på hvem som avfyrte skuddene mot isbjørnen. Gruppa fra cruiseskipet hadde gått i land på Parryøya, som er en del av Sjuøyane i Svalbard.

– Vi har personell på stedet fra Sysselmannen og etterforsker hendelsen, sier Malmo.

Ifølge reiselivssjef Ronny Brunvoll i Visit Svalbard er det som har skjedd uvanlig og uheldig.

– Det er uhyre sjeldent at det skjer, men når det skjer er det veldig trist. Det fører med seg mye negativ oppmerksomhet, og det siste vi vil er at isbjørnen og dyrelivet skal bli forstyrret, aggressiv og skutt. Isbjørn er et uforutsigbart dyr, og terrenget kan være særdeles uoversiktlig, sier Brunvoll til NRK.

Det var en person som gikk i land fra det tyske cruiseskipet MS Bremen som ble angrepet av en isbjørn lørdag.

Tysk fartøy

MS Bremen er et 111 meter langt cruiseskip som ble bygget i 1990. Det tyske skipet, som eies av selskapet Hapag-Lloyd Cruises, kan ta maksimalt 155 passasjerer. Fartøyet spesialiserer seg på kostbare ekspedisjonsturer i arktiske strøk, og er av såkalt E4-isklasse. Dette er den høyeste klassifisering for ferdsel i islagte strøk som et passasjerskip kan få.

Fartøyet er nå på en nidagers ekspedisjon rundt Svalbard, som startet 23. juli i Longyearbyen og varer frem til 1. august, da skipet kommer tilbake til utgangspunktet. Prisene passasjerene har betalt for å være med på den luksuriøse ferden varierer mellom 5990 og 10.550 euro.

Tidligere angrep

Det er ikke første gang mennesker er angrepet av isbjørn på Svalbard. I 2015 ble tsjekkiske Jakúb Moravec dratt ut av teltet han befant seg i av en isbjørn, men slapp unna med unna med skrekken og lettere skader.

Fire år tidligere ble I 2011 ble 17 år gamle Horatio Chapple fra Storbritannia drept og fire andre skadet da en isbjørn angrep dem ved Von Postbreen, rundt 40 kilometer fra Longyearbyen.

I 1995 ble Oslo-kvinnen Nina Jeanette Olaussen (22) angrepet og drept av isbjørn på Platåfjellet, like vest for Longyearbyen, og bare fem måneder ble islosen Helmer Kristian Kristensen fra Tromsø utsatt for samme skjebne.