Norge

NRK-streiken er over

Både de streikende og NRK sier at de er fornøyd med avtalen, som gir NRK-journalistene minst 18.100 kroner mer i lønn.

Dagsrevy-vaktsjef og streikevakt Svein Bryn klapper kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen på skulderen etter at streiken ble avblåst onsdag.
  • NTB
  • Ragnhild Sofie Selstø

Klokken 13 i tirsdag i forrige uke gikk 1.700 journalister ut i streik. Den har i praksis lammet NRKs nyhets- og aktualitetsdekning siden.

Nå, drøyt åtte dager senere, er streiken avblåst, sa kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen og NRK-journalistenes streikegeneral Richard Aune onsdag kveld.

– Vi har fått gjennomslag for alle de tre hovedkravene våre, sa Aune til stor jubel fra de mange streikende NRK-ansatte som hadde møtt opp for å høre hva han og kringkastingssjefen hadde å meddele.

Får minst 18.100 mer

– Vi har fått en forsikring om at vi skal sikres kompetanse også i fremtiden, vi har fått inn i avtaleteksten at tilkallingsvikarer skal likebehandles med fast ansatte når lønn skal fastsettes, og vi har fått et lønnstillegg på 18.100 kroner, fortsatte Aune.

Da streiken startet, krevde NRK-journalistene 19.500 kroner ekstra i året.

– Du tuller! utbrøt NRK-profilen Jarle Roheim Håkonsen da Aune fortalte hva journalistene hadde fått gjennomslag for.

– Full seier minus en tusenlapp? Det er nesten ikke til å tro, utdypet han overfor Aftenposten.

Richard Aune (til venstre) og Thor Gjermund Eriksen under pressekonferansen onsdag kveld.

NRK også fornøyd

Kringkastingssjef Eriksen var også fornøyd med løsningen.

– Vi har funnet en løsning som er god for begge parter. Den totale løsningen avtalen innebærer, er jeg veldig glad for. Dette er en god kveld for både ansatte, NRK, ledelsen og publikum, sa kringkastingssjefen.

NRK-journalistenes hovedkrav var sikring av kompetanse for fremtiden, likebehandling av tilkallingsvikarer og fast ansatte og starten på et utjevning av lønnsforskjeller mellom NRKs journalister og sammenlignbare grupper i andre medier (se faktaboks).

Mange NRK-ansatte og en del streikevakter hadde møtt opp for å få med seg pressekonferansen i TV-resepsjonen på Marienlyst onsdag.

Lovlig konflikt

Streiken avsluttes ved midnatt, men kringkastingssjef Eriksen venter det vil gå et par timer til NRK-sendingene er tilbake til normalen.

– Men jeg tror jeg kan garantere en rimelig god Dagsrevyen torsdag kveld, sier Eriksen.

Både Aune og Eriksen sier de gjerne skulle vært streiken foruten.

– Men vi unngikk den ikke, og, og da var konflikten et faktum. Det var en lovlig konflikt i et hovedoppgjør, og vi har brukt disse dagene på å finne en løsning som både ivaretar NRKs hensyn og de ansattes hensyn, sa NRK-sjefen.

Allerede samme dag som streiken brøt ut, antydet kringkastingssjef at det var mulig å finne en enighet på de to første punktene. Men det var uaktuelt for ham å gi et lønnstilbud som i praksis ville gjort NRK-journalistene lønnsledende, argumenterte Eriksen.

Les også

  1. NRK sparer fire millioner i lønn per dag under streiken

  2. Professor ut mot NRK-streiken: – Vil vise folk at de fint kan klare seg uten NRK

17. mai og bryllup

Eriksen fikk også spørsmål om hvordan det var å måtte overlate 17. mai og det britiske prinsebryllupet til TV 2.

– Det er alvorlig for NRK å skuffe publikum, men jeg lever greit med at TV 2 fikk de tallene. Vi håper – og skal kjempe for – å få tilbake de seerne og lytterne vi har mistet.

Pressekonferansen ble flere ganger avbrutt av applaus. Og etterpå, mens streikevaktene pakket ned standen, vanket det klemmer og high five. Noen hadde tatt av seg den røde streike T-skjorta, mens andre fortsatt hadde den på.

Les mer om

  1. NRK
  2. Streik
  3. Norsk Journalistlag