77 arbeidere evakuert etter brann ved Follobanen

Det brenner fortsatt i kjøretøyet som tok fyr i en tilgangstunnel til Follobanen etter natt til fredag. 77 arbeidere ble evakuert.

Follobanen, som med sine 22 kilometer vil bli Nordens hittil lengste jernbanetunnel, er anslått å koste om lag 25 milliarder kroner og er ventet å stå ferdig i 2021. Arkivfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Brannvesenet fikk melding om brannen like etter 02.30 i natt. De første enhetene fra Oslo brann- og redningsetat 20 minutter senere. Det var et spesialkjøretøy, som frakter betongelementer inn til boremaskinene i tunellen, som hadde tatt fyr.

På en pressekonferansen fredag morgen opplyste Oslo brann- og redningsetat at 77 arbeidere inne i tunellen hadde blitt evakuert. En person ble fraktet til legevakt med lettere røykskader.

Av sikkerhetsmesige årsaker har brannvesenet valgt å la kjøretøyet brenne ut.

– Det brenner fortsatt i kjøretøyet, men dette er ikke i et stort omfang. Det brenner i noen dekk og i motorrommet. Men fordi det brenner i dekk er det en stor røykproduksjon inne i tunellen, opplyser brigadesjef Trond Hansen.

Klokken 10.30 var brannen fortsatt ikke slukket.

– Nei, det brenner fortsatt. Nå har vi fraktet inn nytt personell. Det er langt å kjøre, brannen befinner seg 3,5 km inn i tunellen. Så det er en krevende operasjon. Så regner vi med at dette mannskapet vil jobbe frem til klokken 13.00, da er det klart for neste avløsning, sier vakthavende stabssjef hos Oslo brann- og redningsetat, Nicklas Helgstrand til Aftenposten.

– Antyder det at dere trior brannen vil pågå også etter dette?

– Ja, per nå virker det slik, sier Helgstrand.

Brannvesenet opplyser at det er et svært krevende arbeid over store avstander i meget røykfylte omgivelser.

– Det er som å jobbe i en gruve. Det er ikke noe sted vi får ventilert. Vi måtte stenge ned ventilasjonen i den tunnelen vi jobber i, sier brigadesjef Trond Hansen i Oslo brann- og redningsetat til NRK.

En vegg av røyk

Da de første brannfolkene rykket inn i tunnelen møtte de «en vegg av røyk» omtrent én kilometer inn. Forholdene var så utfordrende at det ble besluttet å trekke brannmannskapene ut igjen for å ivareta deres sikkerhet.

Det ble fredag morgen jobbet med å etablere slangeutlegg og med å få satt opp en større vifte i et forsøk å få dyttet røyken inn mot brannstedet, slik at mannskapene kunne komme noe nærmere.

Det er uvisst når arbeidet kan gjenopptas i tunellen. Når brannen er slukket, må tunellen tømmes for røyk.

– Vi har fortsatt noen utfordringer etter at brannen er slukket. På grunn av brannen er det problemer med strømforsyningen til grunnvannspumpene. Det gjør at disse ikke fungerer. Derfor er vi nødt til å reetablere disse, sier Hansen.

De understreker at de har hatt flere brannøvelser i anlegget tidligere i samarbeid med Bane Nor og ansvarlig entreprenør.

Uoversiktlig

Først meldte politiet om at 82 personer var på jobb på selve Follobanen og 17 i tilgangstunnelen, men fredag morgen melder de om at alle 77 arbeidere er evakuert.

Til NTB opplyser Gulbrandsen at de første listene de fikk var utdaterte, så det tok tid å få oversikt over hvor mange som var på jobb.

– Alle har fått helsesjekk, og en blir sendt til legevakten. Han er vel den som har pustet inn mest røyk, men han skal ikke være alvorlig skadet, sier operasjonslederen.

Politiet har etablert et mottak for de evakuerte og vil snakke med flere av dem for å få oversikt over hendelsesforløpet.

Arbeidstilsynet varslet

– Vi har god kontakt med ledelsen for arbeiderne. De har jo jobbet med dette i noen år, og har øvd både på egen hånd og sammen med nødetatene på evakuering. Vi er kjent med rutinene og er fornøyde med dem, sier Gulbrandsen.

Arbeidstilsynet er varslet om saken og politiet oppretter sak på brannen som også betegnes som en arbeidsulykke.

Klokken 5 skriver politiet på Twitter at de avslutter arbeidet på stedet, men at brannvesenet blir igjen og fortsetter å overvåke situasjonen.