Norge

Kartlagt: Den magiske telegrafen

Verden ble knyttet sammen av tynne ledninger og elektriske impulser. Telegrafi var en kommunikasjonsrevolusjon.

De røde strekene på kartet, telegraflinjene, gjorde Europa og verden mindre.
  • Gunnar Kagge
    Gunnar Kagge
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Etter at perserne ble beseiret ved Marathon, løp soldaten Pheidippides til Athen med nyheten. Og døde like etter at budskapet var overbrakt.

De neste årtusenene var hærførere og andre avhengig av løpere eller ryttere for å gi livsviktige beskjeder.

Aller først kom røyk— og lyssignalene

Eller de kunne benytte telegrafi, å skrive på avstand. Det kunne for eksempel skje ved røyk- eller lyssignaler. På 1700-tallet utviklet man nye telegrafer, med tårn og svingbare armer. Et slikt nett av tårn og master gjorde det mulig for Napoleon å sende en beskjed over 900 km på et kvarter.

Så kom prikkene og strekene

På begynnelsen av 1800-tallet gikk det fort, til Samuel Morse presenterte sitt elektriske telegrafsystem i 1836. På veien dit fikk han god hjelp av dansken Hans Christian Ørsted, som oppdaget elektrisk strøms magnetiske virkning i 1820.

Nyttig for krigen og kapitalen

I første omgang var det militære og kapitalister som så nytten ved telegrafen. Kunnskap er makt, og telegrafen ga muligheter for å få vite noe konkurrentene ikke visste. Norge fikk sin første telegraflinje mellom Drammen og Christiania i 1855. Så gikk utviklingen slag i slag.

De røde strekene på kartet, telegraflinjene, gjorde Europa og verden mindre.

Kartet viser nettet som ble kontrollert av «The Electric and International Telegraph Company» i 1856. Selskapet var en fusjon mellom engelske og nederlandske bedrifter. All trafikk mellom Storbritannia og kontinentet måtte via Amsterdam, står det på kartet. Nettet i Norge er innfelt , og viser en linje fra Christiania til Mandal. Beskjeder måtte sendes via svenskekysten, over Øresund og gjennom Danmark.

Verdenshavene var ingen hindring

Samme år som kartet ble tegnet, i 1856, begynte arbeidet med å forberede en transatlantisk kabel. Det lyktes etter ti år. Britene dominerte telegrafvirksomheten de første årene. Som kolonimakt var det viktig å ha kontakt med hele verden. I 1866 kunne man sende meldinger over land til India. Men ledningen ble stadig ødelagt, så man la en undersjøisk kabel i 1870.

Les flere «Kartlagt»-artikler:

Kartet var viktigere enn terrenget for Røde Khmer

Lot Skottland være ødemark

Misforståelsen som ga Amerika navn

Kartet kartlegger deg

Les mer om

  1. Kartlagt