Ingen forhistoriske dyr synes å ha fascinert oss mer enn dinosaurer – denne gruppen av krypdyr som dominerte landområdene på kloden vår i de geologiske periodene trias, jura og kritt fra omtrent 230 til 65 millioner år siden.

Dinosaurens hjerte og nyrer

Naturkanalen National Geographic Channel innleder en temauke om dinosaurer denne søndagen (7. juni), og har virkelig lagt seg i selen for å vise oss hvordan en dinosaur så ut – både innvendig og utvendig. Kanalen har rekonstruert et dyr med naturtro innvoller, muskler, mageinnhold og alt hva man ville se om et dyr ble lagt på obduksjonsbenken.

Basert på denne modellen vil fire veterinærer og paleontologer gjennomføre en disseksjon av en anatomisk korrekt Tyrannosaurus rex. Og ikke hvilken som helst T-Rex: Modellen er basert på «Sue», funnet for akkurat 25 år siden.

  • Video: «Den er fantastist laget!» utbryter en i teamet bak det gigantiske TV-prosjektet. Her kan du i kortversjon se hvordan «Sue» rekonstrueres — fra innerst til ytterst, med hud og hår og magesekk:

«Sue» var nesten komplett

Det er funnet mange skjelettdeler etter kanskje den farligste dinosauren som jaget rundt i siste del av krittperioden, for 65–68 millioner år siden, Tyrannosaurus rex – eller T-Rex. En kjøtteter, og en råtass på flere tonn.

Den største av dem alle ble funnet I Sør Dakota, nær byen Faith, sommeren 1990.

Sue Hendrickson fant det best bevarte skjelettet av en Tyrannosaurus rex som noen gang er funnet. Her er hun avbildet med en modell av dinosaurens fot og livsfarlige klør.
John Weinstein/The Field Museum/NTB Scanpix

Det var paleontologen Sue Hendrickson som oppdaget skjelettet. Og da det var gravet frem, hadde man plutselig et skjelett med over 80 prosent av knoklene intakt. Dyret fikk navnet Sue – etter finneren. Samtidig ble navnet et varsel. Engelske sue betyr nemlig også å gå til sak, eller saksøke.Og gjett om det ble søksmål!

Hvem eier et forhistorisk monster?

Ekspedisjonen som fant «Sue» var organisert av det private Black Hills Institute, et senter som har spesialisert seg på utgravning av fossiler. Teamet ble ledet av instituttets leder, Peter Larson. Han hadde forhandlet med grunneieren Maurice Williams, og hadde betalt ham 5000 dollar for retten til å grave ut og ta med seg skjelettet. Eller hadde han det?

Maurice Williams mente selv at betalingen kun gjaldt utgraving og preservering – ikke eierskap til dinosauren.

Og situasjonen skulle bli enda vanskeligere. Williams var en del av Siux-stammen, og nå påberopte indianerne seg historisk hevd på landområdet, og dermed skjelettet.

Og, som om ikke dette var innviklet nok; etter en tid kom også statsmyndighetene på banen og påberopte seg sin rett. «Sue» ble beslaglagt etter et raid med FBI og Nasjonalgarden i spissen.

Snakk om monstersak!

En fet sjekk for allmennheten

Etter en omfattende rettsprosess gikk Maurice Williams seirende ut av saken. Og han været store penger. Skjelettet ble lagt ut på auksjon av Sotheby's. Skulle «Sues» skjebne bli å stå i en rik eksentrikers bakhage, nesten like bortgjemt som da hun i mer enn 60 millioner år var skjult i bakken.

Nei, her måtte det spyttes i kassen for å gi allmennheten tilgang!

The Field Museum i Chicago gikk i bresjen, og fikk med seg blant andre Disney-konsernet og McDonalds. De vant budrunden – og måtte ut med hele 8.362.500 dollar, eller nesten 66 millioner kroner etter dagens kurs. Og Williams? Jo, monsteret fra fortiden tilførte kontoen hans nesten 60 millioner kroner – eller omtrent en krone for hvert år det hadde ligget i bakken.

Hvem var egentlig «Sue»?

Alle som vil, kan i dag ta en titt på «Sue» der hun står utstilt i The Field Museum.

Dinosauren «Sue» ble gjenstand for rettstvister, bøker, dokumentarfilmer og spill. Over 60 millioner år etter sin død er hun verd en formue.
Field Museum/Wikipedia

Det er litt av et skue. Hun, eller rettere sagt det som er igjen av skjelettet hennes, rager fire meter i været og måler 12,3 meter fra snute til halespiss.I levende live har hun antagelig hatt en vekt på mellom seks og syv tonn. Pluss på et fryktinngytende gap med kraftige tenner, og dessuten sylkvasse klør på føttene – så har du en drapsmaskin dyreriket sjelden har sett maken til.

Studier av knoklene viser at dinosauren døde da den var 28 år gammel. Antagelig en høy alder for en T-Rex. Skjelettet bærer preg av både livsfarlig nærkamp og sykdomsangrep. Hva som til slutt tok livet av henne er imidlertid uvisst.

Verdensberømt

Rettsstriden om «Sue» gjorde henne verdensberømt på grunn av omtalen i nyhetsmediene. Men det stoppet ikke der. Det er skrevet bøker om henne, og det ble produsert en prisbelønnet dokumentarfilm, «Dinosaur 13», om funnet og tvistene.

Se videotrailer: "Dinosaur 13"

Til og med i dataspill lever dinosauren. Og nå også i National Geographic´s dokumentar der man ikke fokuserer på stridighetene, men – bokstavelig talt – går til sakens kjerne: «Sue» blir obdusert og dissekert.

Fire veterinærer og paleontologer gjennomfører en disseksjon av en anatomisk korrekt Tyrannosaurus rex i National Geographics TV-dokumentar.
National Geographic Channel

Cro-Magnon-menneskene var kannibaler

Guide – Jorden for nybegynnere