Norge

Barnefamilie ble sperret ute fra beleiret hotel

For andre dag blokkerte streikende og støttespillere inngangen på Radisson Blu Scandinavia i Oslo.

Streikende fra hele Oslo samlet seg også fredag for å prøve å blokkere Radisson Blu Scandinavias innganger. Her forsøker hotellets sikkerhetsvakt å hjelpe en gjest gjennom menneskemuren i hovedinngangen.
  • Thomas Olsen
    Journalist
OPT_tb17f20b_doc6plvgcala2rzzrg59cw_doc6plvlokjz94dgf92d0e-QFAw0ysVjK.jpg

Ledelsen provoserte de streikende da de overraskende gjenåpnet hoteller etter å ha holdt stengt siden strekens innledning 25. april.

Streikende fra hele Oslo samlet seg også fredag for å prøve å blokkere hotellets innganger.

Torsdag ble politiet tilkalt da det ble svært ampert mellom streikevakter, hotellets sikkerhetsvakter og turister som forsøkte å komme seg inn på hotellet.

Les også

Alt du trenger å vite om streiken

Barn ble redde

Fredag ga flere gjester opp forsøket på å komme seg forbi streikevaktene. Hotellets sikkerhetsansatte måtte drive utstrakt losing av kunder inn og ut hotellets mange porter og dører.

Ved 16-tiden ble en forskrekket familie med barnevogn sperret og omringet av streikevakter ved hovedinngangen. Barna begynte å gråte, mens voksne skrek til hverandre.

— Mobbing

Uakseptabel oppførsel, mener hotelldirektør Tarje Hellebust.

Hotelldirektør Tarje Hellebust.

– Det er mobbeoppførsel, det går ikke an å være fysisk mot andre. Vi aksepterer det ikke. Man får bruke ord og ha respekt for hverandre. Det er helt greit å være uenige, men ikke på denne måten, sier han til NTB.Fellesforbundet nekter for at de holder folk tilbake.

– Det er et helt latterlig argument. Vi holder ingen igjen, det er bare veldig trangt å komme inn, sier Tore Skjelstadaune, lederen i Fellesforbundets avdeling 10 i Oslo, til NTB.

Fellesforbundet mener gjenåpningen av hotellet er streikebryteri, og at de vil dekke inngangene «så lenge det trengs».

Les også

Fellesforbundet krever at Radisson-hotell må stenge

Geir Atle Hagland, Anette Alvik Oprann og sønnene Leander og Alvin bor midt i konflikten, etter å ha blitt booket om til Radisson Blu

Gjester: Voldsomt og overraskende

— Vi var på vei ut da vi så hvordan de fysisk stanset familien. Jeg trodde de skulle ta hensyn til barna. Det var voldsomt, forteller Anette Alvik Oprann og Geir Atle Hagland, som er i Oslo for å dra på Idol-konsert sammen med sønnene.

Familien ble diskret sluset ut en bakdør på hotellet.

— Dette er jo litt som Idol-kjendisbehandling, forsøker mor trøstende til sønnene, som slett ikke virket skremt av de høylytte i gule streikevakt-vester.

Familien fra Skien hadde rett før helgen blitt booket til Radisson Blu Scandinavia fra et streikestengt hotell.

— Jeg kjente til hotellstreiken, men visste ikke at dette hotellet var beleiret. Nå merker jeg at jeg gruer meg litt til vi skal tilbake, sier Alvik Oprann.

Enig om mål, uenige om metoder

— Vi trakk oss unna. Vi synes ikke noe om at det blir voldelig. Det er for dumt, forteller to streikende lærlinger som jobber ved hotellet.

De går streikevakter og støtter kollegaenes kamp for lokal forhandlingsrett og lønnsløft. Men de synes ikke noe om å stenge egne gjester ute fra hotellet.

Sidsel Brantsæter, hovedtillitsvalgt ved Radisson Blu Scandinavia mener det er hotelledelsen som utsetter gjestene for ubehageligheter ved å åpne hotellet i streik.

Jeg forholder meg kun til lovlige metoder. Vi vil ikke ha folk mot oss, sier hovedtillitsvalgt ved Radisson Blu Scandinavia, Sidsel Brantsæter.

Hun mener likevel det er hotelledelsen som utsetter gjestene for ubehageligheter ved å bryte avtaler og gjenåpne.

– Vi trakk oss unna. Vi synes ikke noe om at det blir voldelig. Det er for dumt, mener to streikende lærlinger som jobber ved selve hotellet.

De går streikevakter og støtter kollegaenes kamp for lokal forhandlingsrett og lønnsløft. Men de synes ikke noe om å stenge egne gjester ute fra hotellet.

Les også

Dette har du krav på når hotellet er i streik

Trappes opp lørdag

Overnattingsbehov knyttet til lørdagens Holmenkollstafett er trolig en av flere motiver for åpning – og en påfølgende beleiring på Holbergs plass.

Fellesforbundet varslet tidligere i uken en ytterligere opptrapping at streiken fra lørdag. I løpet av neste uke vil 7.700 hotell— og restaurantansatte i hele landet vil være i streik.

Lørdagsvarsel:

Les også

Fellesforbundet utvider hotellstreiken

Kan bremse maifesten

Det legger ytterligere press på motparten. For hotellbransjen er april og mai en hektisk høytd for innbringende konferanser, fest og feiring.

— Det er klart at endel arrangement blir skadelidende når streiken trappes opp. Hvis store hotell må stenge, får det konsekvenser, sier direktør i NHO-Reiseliv, Ole Warberg, som ikke minst er reiselivsdirektør i Bergen.

— Hittil har det gått greit for Bergen. Men en eskalering vil nok føre til at arrangement må flyttes frem om tilbake. Slutten av april og mai er en svært aktiv konferansetid. Og så har vi nå store konfirmasjonshelger, 17. mai og deretter festspillene.

Les også

  1. - Streiken er svært vanskelig for pasientene på Haukeland