Optimistisk foran regjeringsforhandlingene som starter nå – forholdet mellom KrF og Frp er bedre

HADELAND/OSLO (Aftenposten): Erna Solberg har tro på gode, men krevende, forhandlinger for å danne en borgerlig flertallsregjering. Også forhandlerne fra de tre andre partiene er optimistiske.

Statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen, kulturminister Trine Skei Grande og nestleder i KrF, Kjell Ingolf Ropstad, utenfor Granavolden Gjæstgiveri på Hadeland hvor regjeringsforhandlingene starter onsdag ettermiddag.

I november var forholdet mellom Frp og KrF dårlig etter at Fremskrittspartiet mente at mange i KrF svartmalte partiets politikk. Bokstavelig talt på terskelen til forhandlingene, sa Frp-leder Siv Jensen at tilliten mellom de to partiene er økt.

Statsminister Erna Solberg (h) leder regjeringsforhandlingene mellom Høyre, Frp, Venstre og KrF som startet den 2. januar. Forhandlingene foregår på Gran på Hadeland. Solberg unnlot ikke å gjøre et poeng av at man her befinner seg langs den gamle postveien til Bergen.

Det er ventet at det vil ta omkring to uker før de fire partiene eventuelt er enige om en ny regjeringsplattform. Statsministeren understreket at det skal lages en ny plattform for fire partier og ikke en fortsettelse av den nåværende.

Forhandlingene foregår i Granavolden Gjæstgiveri på Gran på Hadeland.

– Vi er på et godt og inspirerende sted, med frisk luft, sa statsministeren på den utendørs pressekonferansen klokken 15 før forhandlingene starter.

Hun venter krevende regjeringsforhandlinger, men har tro på å finne en løsning til slutt.

– Dette kan bli den første borgerlige flertallsregjeringen på lang, lang tid, og forhandlinger er viktig for å ha et godt politisk grunnlag. Nå er det en litt kortere periode vi skal forhandle om denne gangen, men man kan legge grunnlag for mye god borgerlig politikk, sa Solberg på pressekonferansen.

Hun viste til at de fire partiene har vært igjennom sonderinger og nå er innstilt på å finne løsninger ved forhandlingsbordet.

Forholdet KrF og Frp er bedret

Det er særlig motsetningene mellom KrF og Frp som har skapt problemer. Etter KrFs interne prosess var det mange i Frp som mente at partiet ble utsatt for svartmaling.

Nå var tonen en annen fra FrP-lederen:

– Det var nyttig for oss å bli bedre kjent med Kjell Ingolf og hans delegasjon i løpet av sonderingene. Det betyr at tilliten mellom oss er blitt større, sier Jensen.

Vanskelige saker

– Vi har hatt samtaler på forhånd som gjør at jeg mener det er mulig å finne frem til noen felles løsninger, sa Solberg som uttrykker tro på at de skal få til en regjering med flertall bak seg.

Fremskrittspartiets Siv Jensen sa at hun ser frem til å komme i gang med forhandlingene, men hun erkjenner at det er mange vanskelige saker som skal diskuteres. For Frp er det avgjørende å få gjennomslag for kutt i avgifter, streng innvandrings- og asylpolitikk og samferdsel som blir de viktigste sakene.

Men også Jensen understreket at hun ikke stilte noen ultimatum i forhandlingene.

Siv Jensen venter seg krevende forhandlinger i Granavolden Gjæstgiveri på Hadeland.

Abort, barnetrygd, innvandring, landbruk, taxfree-salg og klimaavgifter er stikkord for hva som kan bli vanskelig i regjeringsforhandlingene.

Her kan du lese Aftenpostens gjennomgang av temaer som vil bli diskutert – fra A til Å.

Frps Sylvi Listhaug får en nøkkelrolle i forhandlingene.

Nestleder i KrF, Kjell Ingolf Ropstad, (t.h.) gikk i dag i regjeringsforhandlinger med statsminister Erna Solberg (t.v.), finansminister Siv Jensen og kulturminister Trine Skei Grande.

Venstres leder, Trine Skei Grande, håper Kristelig Folkeparti kan bidra til bedre klimapolitikk. Hun understreket også at integreringsløft og bekjempelse av barnefattigdom blir viktige forhandlingsområder for partiet.

Kristelig Folkepartis nestleder, Kjell Ingolf Ropstad, påpekte at de ikke går i regjering for enhver pris. Men sonderinger har gitt partiet tro på det kan danne en regjering med Krfs preg på.

– Jeg håper at 2019 blir et år der familiene løftes, sa Ropstad.

Han viser til at forhandlingene foregår på historisk grunn, og han håper at kristelige verdier skal prege politikken fremover.

Statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen (t.h) og kulturminister Trine Skei Grande (t.v.) møttes til budsjettkonferanse på Statsministerens kontor onsdag morgen. Nå er de klare for noen intense dager sammen.