Norge

Vil du være med på tur til asteroiden Bennu?

Jeg skal på tur til asteroiden Bennu i 2016. Har du lyst til å bli med?

  • Terje Avner

OK – så gjerne jeg enn vil; det er ikke selve «jeg» som skal på tur – men navnet mitt. Og det har seg slik:

I 2016 sender NASA romsonden "OSIRIS-REx" på en lang ferd ut til asteroiden Bennu. Bennu har en diameter på i underkant av 500 meter og går i en bane rundt solen som bringer den litt lenger ut og litt nærmere solen enn Jordens bane.

Nå inviterer NASA og Planetary Society oss jordboere til å få skravert inn navnet vårt på en liten mikrobrikke som skal være med på turen. Og ikke nok med det. Kanskje vil vi rett og slett være med på en asteroide-jordklode-kollisjon også! Mer om det senere.

Bevis for at jeg skal bli med til asteroiden Bennu i 2016.

Henter prøver fra overflaten

«OSIRIS-REx» skytes altså opp i 2016. Etter omtrent to år er vi fremme ved asteroiden Bennu, og i de to neste årene skal vi utforske asteroiden og til og med "berøre" den for å skrape sammen ca. 60 gram materiale fra overflaten. Dette putter vi inn i en liten kapsel og adresserer den «Jorden». Som du forstår snakker vi om «snailmail» her, så pakken er ikke fremme på Jorden før i 2023. Forskerne som åpner boksen og analyserer innholdet vil få greie på hvordan asteroiden Bennu er sammensatt, og siden asteroider jo på en måte er byggestener som ble til overs etter dannelsen av solsystemet for 4,5 milliarder siden, så vil de også få bedre innblikk i hva som skjedde den gang.

Navnet vårt blir med tilbake i boksen, mens «OSIRIS-REx» legger seg inn i en bane rundt solen. Se en video av turen i toppen av denne artikkelen.

"OSIRI-REx" skal ta prøver av asteroiden Bennu og sende det hjem til Jorden etterpå.

På kollisjonskurs

Bennu – asteroiden «vår» – er plukket ut blant annet fordi den er registrert som en potensiell farlig asteroide for Jorden. Den går i en bane som gjør det teoretisk mulig at den en gang kolliderer med Jorden, og med en diameter på nesten en halv kilometer kan den i så fall forårsake betydelig skade. «OSIRIS-REx» har som en av flere oppgaver å finne ut hvordan oppvarming og nedkjøling av himmelobjektet påvirker og eventuell endrer banen dens.

Vil du være med på turen du også, så meld deg på her. Det er plass til mange om bord!