Norge

Lavere utdanning gir mer kameraovervåkning på jobben

Nesten halvparten av norske arbeidstagere har overvåkingskameraer på jobben.

Titusenvis av overvåkningskameraer er plassert rundt omkring av private i Norge. Foto: Ingar Storfjell

 • Arild Færaas

Dette kommer frem i rapporten Personvern — tilstand og trender 2013 som Datatilsynet og Teknologirådet la frem mandag 28. januar, som også er den internasjonale personverndagen.

Drøye 900 personer er spurt og 40 prosent har svart ja på spørsmålet om det er kameraovervåkning ved arbeidsstedet sitt. 10 prosent vet ikke, mens resten sier nei. 18 prosent av de som ble spurt, svarte ja på spørsmålet om det er «kameraovervåkning der du gjør dine arbeidsoppgaver».

Har du tips om personvernsaker? Kontakt Aftenpostens journalist her

Det er ganske mye høyere enn en undersøkelse fra 2010 hvor bare 9 prosent svarte ja på tilsvarende. Men det er usikkert om det har vært en dobling av ansatte som får sine arbeidsoppgaver overvåket, eller om det er metodeforskjeller.

Høyere utdannede lite overvåket

Undersøkelsen viser også at arbeidsplasser hvor det jobber personer med utdanning på grunnskole- eller videregående skolenivå, har mer kameraovervåking enn andre.

Av dem som bare har grunnskole, svarte over 50 prosent at det var overvåkningskamera på arbeidsstedet. For dem som har videregående skole, var det litt over 20 prosent som svarte ja, men av de med høyere utdanning på mer enn 4 år, var det bare omtrent fem prosent som ble kameraovervåket på jobben.

Les også

- Videoovervåking ikke verdt pengene

I rapporten forklares forskjellene med at der det jobber folk uten høy utdanning gjerne er arbeidsplasser som butikker, kafeer og bensinstasjoner — steder hvor det ofte er overvåkningskamera. Disse stedene er også ofte mer rans- og tyveriutsatte - og det kan være bedre grunner til overvåkning der enn andre steder.Den samme undersøkelsen viste også at mange ikke vet om infoen fra nøkkelkortet deres på jobben lagres, og nesten ingen vet hvor lenge det eventuelt lagres.

20.000 har kamera

Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon sa også på et seminar på Litteraturhuset i Oslo mandag at de merker en økning av innmeldte overvåkningskameraer - en 33 prosent økning på fire år.

- Vi regner med at det er omtrent 20.000 ulike aktører som har overvåkningskamera i Norge.

Men han viste til at de aller fleste er privateide.

— Mens politiet i London har omtrent 12.000 kameraer, har norsk politi bare 12 - fordelt på Oslo, Hamar og Stavanger.

- - -

Til opplysning: Aftenposten har overvåkningskameraer som følger meg og mine kolleger når vi går inn på jobb, men ingen kameraer følger oss på plassen vår.

 1. Les også

  Filmet ansatte på pauserommet med skjult kamera

 2. Les også

  Toalett-overvåket kjøpesenterkunder i Horten

 3. Les også

  Disse personvernforslagene vrakes av regjeringen

Relevante artikler

 1. KARRIERE

  De sluttet i jobben fordi de ble tatt bilde av hver dag. Disse yrkene er mest utsatt for overvåking.

 2. ØKONOMI

  Fortsatt dagpenger, subsidiert lønn og nye ordninger i Lånekassen. Utvalg vil punge ut for at voksne skal fullføre videregående.

 3. VITEN

  Studie av 100.000 arbeidstagere: Byttet jobb, ble friskere

 4. POLITIKK

  Kjenner du deg igjen? Vi sjekket hvem den typiske velgeren til de ulike partiene er

 5. NORGE

  Vil endre loven for å gi elever rett til en kvalifisert lærer

 6. NORGE

  10.021 lærere mangler relevant utdanning