USS Iwo Jima møtte Kielfergen ved ankomst i Oslo
Olav Olsen

Det amerikanske krigsskipet har vært i Norge i noen uker for å delta i NATO-øvelsen Trident Juncture. I forbindelse med øvelsen har det besøkt Trondheim flere ganger. Ved 15-tiden tirsdag ankom USS Iwo Jima Oslo.

«Krigsskip-spotting»
Olav Olsen
Slepebåter fikk skipet på plass ved Akerhus festning
Olav Olsen
Mannskapet på USS Iwo Jima titter ut mot Oslo idet skipet legger til kai i hovedstaden.
Olav Olsen

– Skipet skal gjennomføre et havnebesøk i Oslo, sier Ivar Moen, oberstløytnant og talsmann ved Forsvarets operative hovedkvarter.

En padler fikk sett Iwo Jima fra beste plass.
Olav Olsen

Aftenpostens fotograf Olav Olsen var til stede da skipet ankom Oslo rett etter klokken 15. Han forteller at norske HV-soldater med hunder og våpen passer på skipet.

Jagerfly og helikoptre

Det er ingen småbåt som nå er på besøk i hovedstaden. Amfibiekrigsskipet er hele 257 meter langt og har en toppfart på 22 knop (41 km/t). Ifølge Wikipedia er seks jagerfly og en rekke helikoptre å regne som standardutstyr om bord. Ved behov kan antall jagerfly økes. Krigsskipet har nesten 1700 mannskaper om bord.

Iwo Jima har vært i Norge de siste ukene i forbindelse med den pågående NATO-øvelsen. Tirsdag ankom det Oslo.
Olav Olsen
Skuelystne hadde god oversikt over USS Iwo Jima fra Akershus festning idet skipet ankom hovedstaden i regnværet tirsdag.
Olav Olsen

Det har også kapasitet til å ha om bord 12 militære fly av typen V-22 Osprey som har en 12-meter tilrotor på hver vinge. Luftfartøyet kan ta av og lande vertikalt eller på en kort rullebane som et helikopter og fly som et vanlig propellfly når det er kommet i luften.

Norske HV-soldater passer nå på USS Iwo Jima. Her står en av soldatene og ser på skipet fra Akershus festning.
Olav Olsen

Også hangarskipet USS Harry S. Truman er med i NATO-øvelsen, som varer frem til 23. november. Til sammenligning er USS Harry S. Truman på hele 333 meter. Hvorvidt det kommer til Oslo, er ikke klart foreløpig.

USS Iwo Jima sett fra Akershus festning.
Olav Olsen

I Oslo i tre dager

Iwo Jima er kalt opp etter slaget på Iwo Jima i Japan under andre verdenskrig. Slaget endte med at amerikanerne fikk kontroll over øya Iwo Jima og flyplassene der. Skipet er merket med LHD 7 som er en forkortelse for Landing Helicopter Dock.

Under øvelsen har skipet besøkt flere havner i Trøndelag.

– Lokalbefolkningen i Trondheim har kunne sett skipet flere ganger den siste perioden. Nå vet vi ikke hvor tilgjengelig det vil være under besøket i Oslo, sier Ivar Moen.

USS Iwo Jima Skipet er på hele 257 meter.
Olav Olsen

Det kommer til å ligge rett ved siden av cruiseterminalen ved Akershus festning til 16. november. For øvrig er det danske krigsskipet HDMS Esbern Snare ventet til Oslo 16. november.

Det blir en lang og våt vakt for Kongens soldater mens USS Iwo Jima er i Oslo.
Olav Olsen
USS Iwo Jima seiler videre 16.november
Olav Olsen