Norge

Det blir buss for tog frem til 2030 – minst

Om akkurat en uke begynner det igjen. Med buss for tog. Her får du full oversikt for sommeren 2015.

Det blir mange, mange flere slike situasjoner i årene som kommer. Med togpassasjerer som venter på buss på spor 19 på Oslo S.
  • Sveinung Berg Bentzrød
    Sveinung Berg Bentzrød
    Journalist

Full stopp i drøye to uker Oslo-Lysaker. Enkeltspor og dermed forsinkelser og innstillinger på Østfoldbanen i fem uker. Slik vil det fortsette i hvert fall til 2030.

Her får du oversikt over sommerens togstans og det som venter i årene som kommer.

Blir det verre i år enn i fjor?

Litt verre. Østfoldbanens to linjer rammes hardt nok en gang. Det blir også full stans Oslo-Lysaker i over to uker. Men det garanteres at togene skal gå når folk er tilbake fra fellesferien!

Erstattes alle togavgangene?

Langt ifra. Ved enkeltsporet drift vil flere avganger bli innstilt, i første omgang rushtidsavgangene. NSB sier de vil sette opp busser der kapasiteten blir for liten.

Ved enkeltsporet drift vil man også vurdere hvilke linjer som skal prioriteres. Vestfoldbanen vil bli veid mot tog fra Kongsberg, etc.

På Dovrebanen (mot Trondheim) droppet man i fjor å sette inn busser. I år settes det opp noen busser, men prinsippet om erstatning avgang for avgang for såkalt planlagte "avvik" følges ikke.

Slik kan du hjelpe deg selv

NSB anbefaler å merke av egen strekning på "din profil" på nsb.no.

Reiser du f.eks. Oslo-Drammen vil du automatisk få tekstmeldinger når noe skjer, og uansett informasjon som kan være nyttig.

Både Jernbaneverket og NSB har egne nettsider som oppdateres løpende om planlagt, pågående og utført arbeid på jernbanen.

Dropper rutetabeller på papir

NSB har bestemt seg for å slutte med papirtabeller. Angivelig fordi folk har sluttet å bruke dem. Noen kan oppdrives på de store stasjonene.

Er det snart slutt med sommerstengninger?

På ingen måte. I 2013 var lite stengt, fordi både passasjerer og jernbanearbeidere var slitne. I år, neste år og helt til Follobanen og deretter nytt signalsystem er på plass i 2030 blir det store og små stengninger.

Hvorfor?

I 2009 la man en plan for å løfte kjernestrekningen Etterstad-Lysaker. En god del er gjort. Men mye gjenstår også. I tillegg har elutstyr begrenset levetid.

Hvor gjenstår arbeid?

Det skal gjøres «supplerende tiltak» på allerede fornyede strekninger. På Skøyen har man utsatt mye arbeid. På Oslo S har man utsatt arbeid på spor 16-19, som skal tas påske og sommer 2016. Hele Oslo S blir likevel ikke stengt. Stengt blir imidlertid Østfoldbanen, i 4–6 uker. Stengninger her blir det også i 2017, når Follobanen skal kobles til Oslo S,

Hva med vestover fra Oslo?

I desember 2015 gjenåpner lokaltoglinjen Sandvika-Lysaker. Dernest skal Sandvika-Asker på samme linje oppgraderes.

Her blir det buss for tog i sommer

Drammenbanen Oslo S–Lysaker stenger helt 18. juli – 2. august. Det blir buss for tog mellom Oslo S–Lysaker og Oslo – Drammen.

Østfoldbanen får enkeltspor 27. juni–2. august.

Østfoldbanens østre linje stenges helt 29. juni–17. august.

Hovedbanen (i retning Eidsvoll) stenger mellom Bryn stasjon og Oslo S 6. juli–2. august. Lokaltogene Lillestrøm–Oslo S går som normalt, men kjører godstogsporet Bryn-Oslo S.

Hovedbanen Grorud–Lillestrøm stenges helt 6. juli–19. juli.

NB! Alle tog som benytter Gardermobanen vil gå som normalt gjennom sommeren!)

Spikkestadbanen Heggedal–Spikkestad stenges 3. august–17. august.

Vestfoldbanen Sandefjord–Skien stenges 4. juli–14. juli. Det blir buss for tog mellom Sandefjord og Larvik/Skien.

Dovrebanen Eidsvoll–Dombås stenges etter sommeren, 19. oktober–23. november.

Les også

  1. Flytoget beholder tog - NSB mister sine om de taper konkurransen

  2. NSB setter rekord i popularitet