Norge

Ny varmerekord for Svalbard i sommer

Svalbard har aldri hatt en så mild sommer som i år, melder Meteorologisk institutt. Folk i Longyearbyen er svært bekymret over de behagelige sommertemperaturene.

Longyearbyen sentrum en sommerdag i juli i år.
  • Ntb

-– Svalbard lufthavn, med målinger tilbake til midten av 1970-tallet, har aldri tidligere hatt en så mild sommer, sier Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt.

Turistguide Runa Solvang på Svalbard bekrefter at det har vært varmt.

– Det har vært deilig å sitte ute i sola og spise frokost, men samtidig har det vært en ekkel følelse. Det er ikke slik det skal være, sier hun.

Siden augustmåned ikke er helt slutt, vil gjennomsnittstemperaturen trolig gå ned til 6,6-6,8, tror Mamen.

Foreløpig rekord er 6,4 i gjennomsnitt fra sommeren 2007.

Også andre stasjoner på Spitsbergen, for eksempel Isfjord radio, Barentsburg og Ny-Ålesund, har hatt det svært mildt i sommer. De to sistnevnte ligger an til rekord, opplyser meteorologen.

Mamen forklarer de høye temperaturene med at det generelt har ligget forholdsvis varme luftmasser over Arktis i sommer.

Vanskelig for hunder

Runa Solvang, som også er hundeeier, forteller at det til tider var vanskelig for polarhundene.

– Det har til tider vært for varmt for dem, jeg har til og med hørt om hunder som har dødd av heteslag, sier Solvang mens hun koser med grønlandshunden, ni år gamle Loki. I dag koser han seg i lett tåke og kjøligere temperaturer.

Solvang bruker ikke hunden til turister, hun er guide for et nytt turistprosjekt i Longyearbyen, nemlig å vise fram gruvehistorie i den nedlagte gruve 3. Og det er hun glad for.

VIL DU LESE MER KLIMAJOURNALISTIKK: Sjekk ut våre saker i #klodenvår-serien her.

Veteran

67 år gamle Karl Vatvik som kom til Svalbard i 1973 og dermed har fulgt utviklingene lenge, nikker til at det har vært en varm sommer, men han er likevel langt mer bekymret for høye temperaturer om vintrene.

– Gjennomsnittstemperaturen øker, havtemperaturen stiger og resultatet er at vi ser at både breene og havisen minker. Vi kan ofte ikke kjøre de vanlige vinterveiene over isen, sier Vatvik. Han driver Svalbard Villmarkssenter som blant annet tilbyr hundekjøring.

– Vi ser det i havet også – at høyere temperaturer fører til mer fisk her. Nå har vi alt, makrell, lyr, sei til og med laks og ørret. Hval ser vi også mye mer enn før, sier han.

– Jeg merker godt endringene, særlig de siste 20 årene, sier veteranen, som fram til 1985 jobbet i gruvene på Svalbard.

Tre generasjoner

Det er ikke så mange på Svalbard som har vært bosatt så lenge. Nå omfatter familien Vatvik tre generasjoner.

Sønnen Tarjei (27) som med unntak av tre år på Fastlands-Norge, har bodd hele sitt liv på Svalbard, merker også godt forskjellene.

– Vi ser jo breene trekke seg tilbake, sier han.

Meteorolog Mamen forteller at fjorårets vinter, altså 2013/14, er den mildeste som er registrert på Svalbard lufthavn. Deretter følger 2011/12, 2005/06 og 2004/05, mens årets vinter havner på 13. plass.

Les også

  1. For første gang har en skjære landet på Svalbard

  2. Blåskjell og makrell på Svalbard sjokkerer forskere

  3. Dramatiske CO2-målinger på Svalbard

Les mer om

  1. Klima