Norge

Gjett hvor barn leker på sitt mest energiske: inne eller ute i barnehagen?

Svar: Barn er ikke mer fysisk aktive ute enn inne, viser ny studie.

Graveprosjekt i Damvokteren barnehage. Fra venstre: Håkon Røste Beckstrøm, Kaia Raknes Eikeland og Halvor Lundtveit Eie. Thomas Winje Øijord

 • Lene Skogstrøm
  Journalist

Slipp ungene ut, la dem leke uten at de voksne blander seg inn – og de vil garantert bli svette, andpustne og få røde roser i kinnene.

Sånn tenker nok en del ansatte i barnehagene – og foreldre også. Men et forskningsprosjekt der leken til barnehagebarn i Oslo og omegn er observert gjennom tre år, viser at det ikke er slik.

— Det er ikke alltid gitt at barna leker viltert når de har såkalt «frilek» utendørs i barnehagene, sier forskerne bak undersøkelsen, høyskolelektor Hilde Nancy Skaug og førstelektor Heidi Osnes ved Høgskolen i Oslo og Akershus. De ble overrasket over det de fant.

Det er deltidsstudenter ved høyskolen som arbeider i barnehage ved siden av studiene som har observert barnehagebarns viltre lek i prosjektet.

Forskerne har gjennomgått resultatene og ikke funnet noen forskjell på intensiteten på inne- og utelek. Barna var like mye – eller lite – fysisk aktive ute som inne, i hvert fall når det gjaldt de vanlige uteområdene i barnehagene. Men når barnehagene dro på tur i skogsområder med barna, var de mer fysisk aktive enn de vanligvis var på barnehagens uteområde.

Les også

Storfornøyde med gigantbarnehager

Bør leke minst en time «på høygir»

— Når barna er på utelekeplassen, løper de ikke alltid rundt, klatrer i trær eller lekeslåss. De bruker også mye tid i sandkassen, venter på tur for å huske eller bare rusler rundt, sier forskerne.

Utgangspunktet for undersøkelsen var å studere lek som gir moderat til høyt energiforbruk, som helsemyndighetene har sagt at barna bør ha minst én time av hver dag.

— Tidligere studier har vist at barna ikke får intens, kroppslig lek så mye som en time pr. dag. Vår studie har ikke kartlagt kroppslig lek i antall minutter, men sett på betingelsene leken skjer under, sier Skaug.

Innendørs: Ola Stefansen Aasland, Ludvik Rønning Sønsteby og Baar Metcalfe Lindgren har en tenksom stund. Thomas Winje �ijord

Fullt av restriksjoner

De påpeker at leken innendørs i mange barnehager er full av restriksjoner. Ungene får ofte ikke lov til å løpe eller være fysisk aktive. Mange steder deles rommene av med hyller for at ungene ikke skal rase rundt. Derfor er det ekstra uheldig at leken utendørs er like lite fysisk.

— Våre studier viser at det er høyere intensitet i leken i skogen enn på utelekeplassen. Men å ta med barnehagegruppe på tur i mer naturpreget miljø er et stort prosjekt for mange by-barnehager i Oslo. Derfor er det viktig med store og varierte uteområder, påpeker de.

— Dessverre ser vi at store steiner flyttes eller trær hugges ned for å skape et mer sikkert uteområde – men slik blir det ikke store muligheter for vilter lek.

Friluftsbarnehage midt i byen

I Damvokteren barnehage på Kampen er det full fart i ballbingen med kunstgress. – Vi er litt annerledes enn by-barnehager flest fordi vi er en friluftsbarnehage, og har et utemiljø der barna kan klatre i trær og sykle mye, forteller Cato Harby, pedagogisk leder for avdelingen for fire-til seksåringer.

— Det hjelper nok at vi er to menn her som liker idrett og friluftsliv. Barnehagen har et uteområde og en beliggenhet som gjør at barna kan leke aktivt og intenst uten voksen innblanding, men til tider hjelper vil til med noen aktiviteter og konkurranser.

Barnehagen har også en egen minibuss og er mye ute på tur i skogen, blant annet til et eget lavvo-område i Nordmarka. Harby bekrefter at naturen skjerper lekelysten hos ungene.

Ballbinge med kunstgress får opp lekelysten i Damvokteren barnehage på Kampen. Thomas Winje Øijord

Mer intenst når voksne er med

Tidligere har det også vært antatt at mye voksen "innblanding" gir mer dempet lek ute. Observasjonene viste at det ikke var slik, men tvert imot – når de voksne deltok i leken, økte intensiteten, forteller lektorene.

— Det er ikke alle barn som er så glade i å bevege seg. Noen trenger hjelp for å komme i gang med frilek, sier de.

- Hva kan barnehagene gjøre for å få mer svette og andpustne barn?

— De bør nok begynne å tenke mer målrettet på utetiden og se på dagsplanen sin. De ansatte benytter ofte barnas utetid til å avvikle møter for personalet og annet arbeid innendørs.

Resultatene våre kan tyde på at både personalet og ansvarlige for uteområdene må bli mer bevisst på å tilrettelegge for barns fysiske lek, sier de.

Studien er ennå ikke publisert, men forskerne holder på med å analysere dataene.

— Vi synes det er viktig å komme ut med disse resultatene nå, når en spørreundersøkelsen blant foreldrenylig har vist at foreldre mener helse og fysisk aktivitet skal være viktigste tema barnehagene bør ha fokus på.

- Ikke behov for ny standard

De som jobber i barnehage vet best, mener statssekretær Birgitte Jordahl i Kunnskapsdepartementet.

— Alle er opptatt av at barn skal kunne utfolde seg fysisk. Og når barna tilbringer så stor del av oppveksten i barnehagen, er det viktig at det legges til rette for det der, både inne og ute, sier statssekretær Birgitte Jordal i Kunnskapsdepartementet.

— Det er først og fremst de som jobber i og driver barnehagene som vet best hvordan de skal sørge for å få til dette. Jeg tror ikke det er behov for åpålegge kommunene nye standarder for uteområder på grunnlag av én slik undersøkelse. Vi trenger et bredere grunnlag for å vite hvor vi skal ta fatt for å hindre at barndommen passiviseres. Her kan det være mange årsaksforklaringer og utfordringer å ta tak i, sier hun.

I oktober nedsatte den forrige regjeringen et utvalg som skulle utrede folkehelse, fysisk aktivitet og mat i barnehage og skole. Men det nye utvalget er foreløpig satt på vent. Den nye regjeringen vurderer nå alle utvalg som ble nedsatt av den forrige regjeringen, både mandat og sammensetning av utvalget, opplyser Helse- og omsorgsdepartementet.

 1. Les også

  Lek for de små - eller trening av de små grå?

 2. Les også

  Her er hovedgrepene i det blå budsjettet

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. FAMILIE OG OPPVEKST

  Norsk forskning om barnehager: De aller minste barna sitter for mye i sandkassen

 2. OSLOBY

  Forskning: Mange barn er ikke godt nok forberedt på overgangen til skole

 3. SPREK

  Ny studie: Slik kan fysisk aktive barn få bedre helse som voksne

 4. NORGE

  Mener menn i barnehage bidrar til å viske ut skillene mellom jente- og guttelek

 5. NORGE

  Allerede i barnehagen har jenter et forsprang på gutter i skoleferdigheter

 6. POLITIKK

  Høyre vil forskjellsbehandle Oslo-barnehager for å bedre språkferdighetene.